Insolație

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Insolația medie în Europa
Insolația medie în România

Prin cuvântul insolație se poate înțelege:

1. Insolația este o urgență medicală care poate apărea în cazul expunerii prelungite a corpului (neprotejat) uman / animal la razele puternice ale soarelui.

((Insolația se manifestă prin amețeli, dureri de cap, greață,vâjâieturi în urechi, stare de agitație cu halucinații, sau dimpotrivă prin somnolență și leșin, delir,(putând duce la moarte).

2. Insolația este o măsură a energiei radiației solare primite de o suprafață dată într-un timp dat.[necesită citare]

((Prin insolație se mai înțelege: 1)Vătămarea provocată pomilor tineri prin excesul de căldură- 2)Tratamentul prin expunere la soare.

De obicei, cantitatea de energie solară care pătrunde în atmosferă și cade pe suprafața pământului se măsoară în wați pe metru pătrat (W/m2) sau kilowatt-oră pe metru pătrat pe zi (kW·h /(m2·zi)).

Insolația medie în Republica Moldova

Consecințe[modificare | modificare sursă]

Estimările climatologice de insolație sunt importante în agrometeorologie, precum și la punerea în practică a folosirii energiei solare (termică sau fotovoltaică); ele joacă și un rol notabil pentru aprecierea atracției turistice a unei regiuni.

Se consideră că o insolație prea slabă ar putea fi unul dintre factorii „depresiei sezoniere”, care atinge unele persoane toamna și iarna.

Legături externe[modificare | modificare sursă]