Inițiativa federală populară „Împotriva imigrației în masă”

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Inițiativa federală populară „Împotriva imigrației în masă” (germană: Eidgenössische Volksinitiative "Gegen Masseneinwanderung", franceză: Initiative populaire « Contre l'immigration de masse », italiană: Iniziativa popolare "Contro l'immigrazione di massa") este o inițiativă populară elvețiană, acceptată de populație la 9 februarie 2014.

Conținut[modificare | modificare sursă]

A fost orientată împotriva directivei 2004/38/EC cu privire la dreptul de liberă circulație și ședere, propunând adăugarea unui articol 121a la Constituția federală, care să preveadă limitarea imigrației prin intermediul fixării unor cote anuale, în funcție de necesitățile economiei, „din respect față de principiul preferinței naționale”[1], așa cum a fost cazul în perioada predecesoare tratatelor bilateriale dintre Elveția și Uniunea Europeană. Propunerea a fost lansată de Partidul Poporului, un partid elvețian conservator, și s-a bucurat de acceptul majorității electoratului (50.3%, cu o diferență de 19.526 de voturi) și majoritatea cantoanelor (12 cantoane și 5 jumătăți, dintr-un total de 23).

Rezultate[modificare | modificare sursă]

Adusă la vot la 9 februarie 2014, inițiativa a fost acceptată de 12 5/2 cantoane și de către 50,34% dintre sufragiile exprimate, cu o diferență de 19.516. Tabelul de mai jos detaliază rezultatele pentru fiecare canton în parte:

Anti-Einwanderungsinitiative 2014.svg

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Initiative populaire fédérale « contre l'immigration de masse », admin.ch (pagină consultată la 16 februarie 2014) (franceză)