Industria automobilelor în China

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Industria de automobile din China)

Din noiembrie 2009, China este cea mai mare piață auto din lume.[1][2][3][4][5] Industria de automobile din China s-a dezvoltat rapid de la începutul anilor 1990.

Producția de automobile chineză anuală a depășit pentru prima dată un milion de unități în 1992. Din 2000, China producea peste 2 milioane de automobile. După ce China a aderat la Organizația Mondială a Comerțului (OTC) în 2001, piața auto chineză s-a dezvoltat într-un ritm mult mai rapid. Între anii 2002 și 2007 piața a crescut în medie cu 21%, sau altfel spus a crescut cu un milion de unități în fiecare an. În 2006, în China, producția de automobile a crescut la șase milioane de unități pe an, mai apoi la șapte milioane de unități, iar în anul 2007 producea peste opt milioane de automobile.[6]

În 2008, 9,345 milioane de autovehicule erau produse în China, depășind SUA și devenind astfel cea de-a doua țară producătoare de autovehicule, după Japonia.

Producția și vânzările de automobile au atins recordul de 13,5 milioane unități în 2009, înregistrând un avans de 43% față de nivelul din 2008, când au fost vândute 9,345 milioane de automobile.

Firma de consultanță McKinsey & Company estimează că Republica Populară Chineză va crește înzecit între anii 2005 și 2030.[7]

Grupul principal industrial național este Asociația Chineză a Producătorilor Auto sau China Association of Automobile Manufacturers (中国汽车工业协会).

Prezentare generală[modificare | modificare sursă]

Auto[modificare | modificare sursă]

Odată cu creșterea numărului de automobile produse a crescut în China și numărul cererii de piese auto, servicii și produse pentru îngrijirea automobilelor. Statul asiatic are în prezent capacitatea de a produce o gamă largă de produse auto. Cele mai mari întreprinderi chineze de automobile sunt: China First Automobile Group Corp. (FAW), Dongfeng Motor Corp. (DMC) și Shanghai Automotive Industry (Group) Corp. (SAIC).

China avea în total 6322 de întreprinderi auto la sfârșitul lunii noiembrie a anului 2006. În domeniul auto chinez s-au încasat în primele 3 sferturi ale anului 2006 143 de miliarde de dolari. Din 2002, dintre automobilele cumpărate în China, 50% au fost achiziționate de către persoane private.

Propulsie alternativă[modificare | modificare sursă]

Vehicule cu propulsie alternativă[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ 8:47 p.m. ET. „China poised to be world's largest auto market - Autos- msnbc.com”. MSNBC. 
  2. ^ „/ UK - US car market clings to pole position”. Ft.com. [nefuncțională]
  3. ^ 22:25. „RIA Novosti - World - China becomes world's largest car market”. En.rian.ru. 
  4. ^ 6:13 a.m. ET. „China emerges as world's auto epicenter - Politics- msnbc.com”. MSNBC. 
  5. ^ „More cars are now sold in China than in America”. The Economist. 
  6. ^ „China's 10 millionth vehicle this year comes off the production line - People's Daily Online”. English.people.com.cn. 
  7. ^ „China's E6 electric car: 'We're not trying to save the world – we're trying to make money' - 03 Apr 2009”. BusinessGreen.com.