Imperiul Aztec

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Imperiul aztec
Aztec
Imperiul Aztec
 – 
DrapelStemă
DrapelStemă
Localizare
Localizare
Localizare
CapitalăTenochtitlan
LimbăClassical Nahuatl⁠(d)
Guvernare
Formă de guvernareMonarhie
Hueyi Tlatoani 
 - 1376 - 1395Acamapichtli (primul)
 - 1520 - 1521Cuauhtémoc (ultimul)
Istorie
Epoca istoricăPerioada precolumbiană
Fondarea Tenochtitlanului1325
Cucerirea spaniolă1521
Date statistice
Suprafață 
 - 500.000 km²
Populație 
 - est.19 loc.
     Densitate0 loc./km²
Economie
MonedăQuachtli[*][[Quachtli |​]]
cacao

Imperiul Aztec este termenul folosit pentru a defini orașul-stat, apoi statul centralizat, format de către azteci. In 1325 s-a format acest imperiu, având capitala la Chapultepec, apoi între 1325 și 1521 la Tenochtitlan, și după 1428, federația tripartită a Triplei Alianțe Aztece, formată în America Centrală, având drept capitală orașul Tenochtitlan. Mai târziu, pe ruinele acestuia, după distrugerea sa de către conchistadorii spanioli în 1521, a fost ridicat orașul Ciudad de Mexico de astăzi.

Masca lui Xiuhtecuhtli, c. 1500, de proveniență mixtec-aztecă.
Codex Magliabechiano
Fișa 67r, partea de jos, din Codex Mendoza
Muzeul Național al Antropologiei din Ciudad de Mexico. Refacerea Templului Mare din Tenochtitlan
Macheta orașului aztec Tenochtitlan de la Muzeul Național al Antropologiei din Ciudad de Mexico
Piramida Lunii din Teotihuacán (Mexicul)
"Museo del sitio - Teotihuacán". Refacerea Piramidei Soarelui.

Istoria Imperiului aztec[modificare | modificare sursă]

Originile[modificare | modificare sursă]

Originile exacte ale poporului aztec sunt incerte, dar se crede ca au debutat ca un trib nordic de vânători-culegători ale căror nume au venit de la patria lor, Aztlan (sau "pământ alb"). Aztecii au fost, de asemenea, cunoscuti sub numele de Tenochca ( numele de la care vine de la capitala lor, Tenochtitlan) sau Mexica (originea numelui orașului, care va înlocui Tenochtitlan, precum și numele pentru întreaga țară) . Aztecii au apărut în Mezoamerica - regiunea sud-centrala a Mexicului precolumbian în secolul al XIII-lea. Sosirea lor a dus inevitabil la căderea civilizației mesoamericane anterior dominanta, Toltecii.

Când aztecii au văzut un vultur cocoțat pe un cactus pe terenul mlăștinos în apropierea graniței de sud-vest a lacului Texcoco, l-au luat ca pe un semn de a construi acolo capitala lor. Ei au scurs terenul mlastinos si au cladit insule artificiale pe care au putut planta grădini și stabilit bazele capitalei lor, Tenochtitlan, în 1325 d.Hr. Practicau culturi tipice aztece: porumb , fasole, dovlecei, cartofi, roșii și avocado; obtineau hrana prin pescuit și vânătoare animalelor locale, cum ar fi iepuri, șerpi, armadilo, coiotii si curcan sălbatic. Sistemul lor relativ sofisticat al agriculturii (inclusiv cultivarea intensivă a terenurilor și metodele de irigare), precum și o tradiție puternică militară le-a permis aztecilor pentru a construi un stat de succes, iar mai târziu un imperiu.

Perioada timpurie[modificare | modificare sursă]

Aztecii au migrat pentru prima data in Mexic in 1100.La inceput sunt vasali ai tepanecilor , dar capata putere.In 1175, aztecii infiinteaza capitala Tenochitlan, apoi, in 1428, se rascoala impotriva dominatiei tepanecilor, sub liderul Itzcoatl, al caror imperiu il distrug in 1430, dupa o alianta cu orasele-stat Tetzoco si Ttlatelolco si cuceresc capitala lor, Azcapotzalco. Succesorul lui Itzcoatl,Montezuma (Moctezuma) I, care a preluat puterea în 1440, a fost un mare războinic care a fost amintit ca tatal al imperiului aztec. Până în secolul al XVI-lea, aztecii au venit să cucereasca până la 500 de state mici, care cuprindeau o populatie totala de 5-6 milioane de oameni, fie prin cucerire sau prin comerț. Tenochtitlán, la apogeul sau, a avut mai mult de 140.000 de locuitori, și a fost orașul cel mai dens populat vreodată, existent în Mezoamerica. Piețe pline de viață, cum ar fi la Tlatelolco din Tenochtitlan , vizitat de aproximativ 50.000 de oameni pe zi , a condus economia azteca.Civilizație Azteca a fost, de asemenea, extrem de dezvoltata social, intelectual și artistic. A fost o societate extrem de structurat, cu un sistem riguros de caste ; în partea de sus erau nobili, în timp ce în partea de jos erau iobagi, servitori și sclavi ucenici.Credința azteca era in comun mai multe aspecte cu alte religii, cum erau si la civilizatia Maya, în special ritualurile de sacrificiu uman. În marile orașe ale imperiului aztec, temple magnifice, palate, piete si statui au reprezentat devotamentul civilizației inepuizabile a zeilor azteci , inclusiv Huitzilopochtli (zeul războiului și al soarelui) și Quetzalcoatl ("Sarpele cu pene"), o zeita toltecă , care a servit mai multe roluri importante în credință azteca de-a lungul anilor. Calendarul Aztec, comun în mare parte din Mezoamerica, s-a bazat pe un ciclu solar de 365 de zile si un ciclu ritual de 260 de zile; calendaristic a jucat un rol central în religia și ritualurile societății Aztece.

Imperiul Aztec[modificare | modificare sursă]

Conducatorii azteci Montezuma I, Axayacatl si Ahuitzotl, extind imperiul catre nord-vest in a doua jumatate a secolului XV, astfel ca populatiile aflate la sud, precum Guatemala, le plateau tribut.Acestea se declara mostenitorii toltecilor si isi identifica zeul razboiului pe Huitzilopochtli, cu zeul Soarelui, legitimandu-si astfel religios politica de cucerire.Imperiul Aztec mentine aliante cu orase-stat partenere, si toate trei profita de pe urma tributurilor enorme si a sclavilor pe care populatiile subjugate erau obligate sa ii furnizeze.In momentul cuceririi spaniole, imperiul era compus din 38 de provincii-stat.

De la apogeu la declin[modificare | modificare sursă]

Atacarea tribului Teocalli de Cortez și oștenii lui, pictura lui Emanuel Leutze, 1848. (Cucerirea spaniolă a Imperiului aztec în iunie 1520 d.Hr.)

In 1502 urca pe tron Montezuma II Xocoyotzin, care avea sa duca imperiul pe culmile sale glorioase si apoi, la o prabusire rapida.Acesta ii supune pe mixtecii din tinuturile inalte ale Oaxacai si anexeaza aliatii tetzoco in 1516.Montezuma transforma Tenochtitlanul in cel mai mare si mai stralucitor oras din America, cu o populatie de 300 000 de locuitori.Societatea urma o ierarhie stricta, iar obiceiurile religioase de la curte ii asigurau conducatorului o pozitie foarte inalta.Nobilimea era ereditara, insa razboinicii cu rezultate exceptionale puteau de asemenea sa aspire sa intre in casta nobililor.

Primul european care a vizitat teritoriul mexican a fost Francisco Hernández de Córdoba, care a sosit în Yucatan din Cuba, cu trei corabii si aproximativ 100 de oameni la începutul anului 1517. Rapoartele lui la întoarcerea sa în Cuba l-a determinat pe guvernatorul spaniol de acolo, Diego Velázquez de Cuéllar, să trimită o forță mai mare înapoi spre Mexic sub comanda lui Hernán Cortés. În martie 1519, Cortés a a ajuns in orașul Tabasco, unde a invatat de la nativii despre cunostiinte despre civilizatia azteca, apoi l-au condus la Moctezuma II. Sfidând autoritatea lui Velázquez de Cuéllar, Cortés a fondat orasul Veracruz, pe coasta mexicana de sud-est , unde a antrenat o armata într-o forță de luptă disciplinata. Cortés si aproximativ 400 de soldați, au intrat în Mexic, ajutat de o femeie nativa cunoscut sub numele de Malinche, care a servit ca un traducător. Datorită instabilității din cadrul imperiului aztec, Cortés a fost în măsură să formeze alianțe cu alte popoare indigene, în special cu Tlascalanii, care erau în război cu Montezuma.

In 1519, Montezuma ii primeste cordial pe spaniolii condusi de Hernán Cortés, deoarece o profetie anuntase revenirea zeului Quetzalcoatl. Deși aztecii aveau forte numeric superioare, iar fortele spaniole erau inferioare, Cortés a fost în măsură sa-l pacaleasca si sa-l ia prizonier pe Montezuma și anturajul său drept ostatici , câștigând controlul asupra Tenochtitlanului si supunand poporul aztec. Spaniolii au ucis apoi mii de nobili azteci în timpul unei ceremonii de dans ritual.

In 1520, spaniolii organizeaza o rascoala in randul bastinasilor impotriva distrugerii asezarilor lor religioase.In decursul acesteia, Montezuma este ucis cu pietre. Cuauhtemoc, nepotul său , a preluat funcția de împărat, iar aztecii i-au izgonit pe spanioli din oraș. Cu ajutorul rivalilor nativi, Cortés a montat o ofensivă împotriva Tenochtitlanului, învingând în cele din urmă rezistența lui Cuauhtemoc pe 13 august 1521. În total, aproximativ 240.000 de oameni au fost ucisi în cucerirea orașului.Imperiul Aztec este astfel, anexat de Imperiul Colonial Spaniol. După victoria sa, Cortés a distrus Tenochtitlanul și a construit Ciudad de México pe ruinele sale, devenind rapid centrul european in Lumea Noua.

Codex Borbonicus, p11-13
Kodeks tudela nr. 21

Cronologie - Axa timpului[modificare | modificare sursă]

Monolit din Piatra Soarelui, de asemenea numit "calendar aztec" (Muzeul Național de Antropologie și Istorie, Ciudad de Mexico)

Cronologia prezentată mai jos este preluată după Davies NigelThe Aztecs, a History, editura "Mac Millan Limited", Londra, 1973.

Quetzalcoatl
Codex Magliabechiano (fișa nr. 30)
Mască, Tlaloc, Muzeul Național de Antropologie - Teotihuacán.
Statuie a lui Xiucoatl, Muzeul Național de Antropologie - Teotihuacán.
Imagine din Codex Tonalamatl.

Surse[modificare | modificare sursă]

  • Conchistadorul Anonim: traducere, introducere și note de Jean Rose, "Institut francais d'Amerique latine", Mexico, 1970. (Autenticitatea acestei surse a fost uneori controversată. Intru totul autentică sau inspirată în parte din alte texte, ea are după părerea noastră meritul de a reda cu vivacitate ceea ce trebuie să fi fost impresiile soldaților spanioli cu un nivel de cultură nu prea ridicat, în fața fenomenelor stranii la care au fost martori).
  • Cortez, Fernando: Cartas de resucio, Editorial Porrua, S. A., Mexico, 1971.
  • Diaz del Castillo, Bernal: Historia verdadera de la conquista de la Nueva Espana, colecția Austral-Espasa-Calpe, Argentina, S. A., Buenos Aires, Mexico, 1955. O ediție foarte prescurtată a acestei lucrări există și în limba franceză: L'Histoire veridique de la conquete de la Nouvelle-Espagne, Club des Librai-res de France, colecția Decouverte de la Terre, Paris, 1959.
  • Sahagun, Fra Bernardino de: Historia general de Angellas cosaș de la Nueva Espana, Ediție pregătită 0 de M. Garribay, Ed. Porrua, Mexico, 1956.
  • Sahagun Fra Bernardino de: Florentine codex, ediție pregătită de Dibble C. E. și Anderson A. J. O., School of American Research and the University of Utah, Santa Fe, New Mexico, 1959. (Cea mai bună mărturie pe care o avem cu privire la Mexicul de dinaintea Conchistei. Fra B. de Sahagun a sosit în Noua Spanie în 1529. Impresionat imediat de cultura mexicană, el a avut meritul de a culege toate mărturiile documentare pe care a putut să le culeagă din gura sau din mîna înțelepților care cunoșteau încă tradiția. Obiectivitatea atitudinii sale ne-a determinat să dăm largi citate din opera sa. Aproape toate citatele din text, de partea spaniolă, care nu au referințe de autor, sînt extrase din opera sa.)
  • Din partea mexicană, sursele sînt de asemenea foarte abundente. O excelentă culegere de bucăți alese figurează în :
  • Se găsesc de asemenea documente indigene în: Wachtel, Nathan: La Vision des vaincus, Gallimard, Paris, 1971.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]



Aztecii --- Mezoamerica --- Nahua --- Limba Nahuatl

Societatea aztecă  • • Calendar  • Religie  • Mitologie  • Sacrificiile umane  • •
Istoria aztecilor  • • Aztlan  • Codicele aztece  • Pregătirea militară  •
 • Tenochtitlan  • Texcoco  • Tlacopan  • Tripla Alianță  •
Cucerirea Mexicului  • Asediul Tenochtitlanului  • La Noche Triste  • Hernán Cortés  • •
Hueyi Tlatoque  • • Acamapichtli  • Huitzilíhuitl  • Chimalpopoca  • Itzcóatl  • Moctezuma I  • Axayacatl  •
Tízoc  • Ahuitzotl  • Moctezuma II  • Cuitláhuac  • Cuauhtémoc  • •
 • • Cioturi  • • Formate  • • Imagini  • • Portal  • •