illumos

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Illumos
Dezvoltator illumos.org
Limbi disponibile English
Platforme suportate SPARC, IA-32, x86-64
Tip de nucleu Monolithic
Site web http://www.illumos.org/

Illumos este un derivat OS/Net (aka ON), care are la baza un kernel Solaris/OpenSolaris cu un bogat supliment de drivere, librarii de baza plus multe alte utilitati. Depinde de OS/Net, pe care Illumos il urmeaza indeaproate si care permite retinerea si schimbarea codului cu anumite permisiuni. Illumos tinteste pa compatibilitate 100% ABI (Interfata de Aplicatii Binare) cu Solaris ON, concentrandu-se doar asupra blocurilor de baza implementate.

Generalizare[modificare | modificare sursă]

Illumos a fost anuntat de webinar[1] pe, 3 august 2010, ca un efort al unei comunitati compusa din ingineri de baza ai Solaris pentru a crea o cu adevărat o platforma cu sursa libera prin schimbarea unor biti ai sursei OpenSolaris cu implementari deschise.

Planul inițial declara în mod explicit că Illumos nu va fi o distributie sau o furcă. Cu toate acestea, după ce Oracle a anunțat întreruperea OpenSolaris, au făcut planuri pentru a bifurca versiunea finală a OpenSolaris pe un kernel Illumos care să permită să evolueze într-un nucleu propriu.[2]

Eforturile de concentreaza momentan pe libc, NFS managerul de blocare, modulul crypto si numeroase drivere pentru module pentru a crea un sistem asemanator lui Solaris dar fara cod sursa proprietar sau licentiat.

Numele "Illumos" este un joc de cuvinte dupa "SunOS", numele dinainte de "Solaris" al aceluiasi produs comercial. "Illumos" este derivat din Latina illuminare insemnand "a ilumina," concatenat cu acronimul "OS" de la'operating system' (sistem de operare).

Rude[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]