Ilia Ilf

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Ilia Arnoldovici Fainzilberg

Ilya Ilf.jpg
Ilya Ilf în 1932
Pseudonim Ilya Ilf
(Илья Ильф)
Naștere 15 octombrie [S.V. 3 octombrie] 1897
Odesa, Imperiul rus
Deces 13 aprilie 1937, (41 de ani)
Moscova, URSS
Ocupație scriitor
Naționalitate Rusia Rusia, origine evreiască
Copii Alexandra Ilf
Activitatea literară
Activ ca scriitor prima jumătate a secolului al XX-lea
Specie literară roman satiric
Operă de debut Douăsprezece scaune
Opere semnificative Douăsprezece scaune (în rusă Двенадцать стульев, 1928) și Vițelul de aur (în rusă Золотой телёнок, 1931)

Ilia Ilf (pseudonimul lui Ilia Arnoldovici Fainzilberg) (în rusă: Илья Арнольдович Файнзильберг, în ucraineană: Ієхієл-Лейб Арно́льдович Файнзільберг; n. 15 octombrie [S.V. 3 octombrie] 1897, Odesa – d. 13 aprilie 1937, Moscova) a fost un prozator rus.

Împreună cu Evgheni Petrovici Kataev (care semna sub pseudonimul de Evgheni Petrov), fratele scriitorului Valentin Kataev, a scris romane satirice în manieră picarescă ridiculizând credulitatea unora sau pretențiile și suficiența funcționarilor.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Ilia Ilf s-a născut în anul 1897, la Odessa, Imperiul Rus, actualmente Ucraina. A fost fiul unui funcționar bancar, evreu. A absovit o școală tehnică în 1913. A lucrat ca funcționar, tehnician telefonist, muncitor în industrie. A fost angajat la un birou de arhitectură, la o fabrică de muniții, la o uzină aeronautică. Dupa Revoluția din Octombrie a devenit contabil, apoi statistician. A debutat ca jurnalist la revista Sindetikon. A publicat poezie sub pseudonim feminin.

În 1923 s-a mutat la Moscova, unde a început să colaboreze la publicația Gunok, unde i-a întâlnit pe Mihail Bulgakov, Iuri Olesa iar, în 1925, pe Evgheni Petrov, alături de care va deveni celebru. Cei doi, Ilf și Petrov, au făcut literatură într-un mod unic.

Între 1933 și 1937, Ilf și Petrov au călătorit prin Europa. În 1935 au traversat Oceanul Atlantic, călătorie ce s-a materializat într-un remarcabil jurnal de călătorie american.

Ilia Ilf a murit de tuberculoză, probabil contractată în timpul periplului american, pe 13 aprilie 1937.

Literatura semnată Ilf și Petrov a fost interzisă de cenzura sovietică după 1948, la inițiativa lui Andrei Zdanov, dar curând reabilitată, în 1956, de către Nikita Sergheevici Hrușciov.

IIlia Ilf are o fată, Alexandra, care s-a manifestat activ în direcția conservării, popularizării și mediatizării operei tatălui său.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]