Igor Sergheev

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Igor Dmitrievici Sergheev
Игорь Дмитриевич Сергеев
ID-Sergeyev-01.jpg
Date personale
Trăit 20 aprilie 1938 - 10 noiembrie 2006
Locul nașterii Uniunea Sovietică Verhnie, RSS Ucrainiană, URSS
Locul decesului Rusia Moscova, Rusia
Activitate
A luptat pentru Rusia Rusia
Gradul Mareșal al Federației Ruse
A comandat Forțele Balistice Strategice
(Trupele de uscat)
Bătălii / Războaie Al Doilea Război Cecen
Decorații și distincții
Decorații Hero of the Russian Federation medal.png
Medalia Erou al Federației Ruse

Igor Dmitrievici Sergheev (rusă Игорь Дмитриевич Сергеев) (n. Verhnie, Ucraina, 20 aprilie 1938 — d. Moscova, 10 noiembrie 2006) a fost Ministrul Apărării al Federației Ruse din 22 mai 1997 și până în 28 martie 2001. El a fost primul și, până în 2011, singurul Mareșal al Federației Ruse.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Fiu de miner, Igor Sergheev s-a născut 20 aprilie 1938 la Verhnie, pe atunci RSS Ucrainiană. A absolvit Școala Secundară nr. 22 din Makiivka.

Între 1955-1960 a urmat Facultatea de Inginerie a Școlii Superioare Navale „Pavel Nahimov” a Mării Negre, specialitatea „rachete”, pe care a absolvit-o cu onoruri, apoi Academia Tehnică Militară „Felix Dzerjinski”, absolvită în 1973 cu onoruri.

Sergheev a servit pentru scurtă vreme în flota sovietică, însă ulterior s-a transferat în armata de uscat, desfășurându-și cea mai mare parte a carierei în Forțele Balistice Strategice. Sergheev a devenit comandant suprem al Forțelor Balistice Strategice în 1992. În această funcție el a fost responsabil cu armamentul nuclear al fostei URSS.

Ministru al Apărării[modificare | modificare sursă]

Igor Sergheev a fost numit ministru al Apărării în 1997, de președintele rus Boris Elțîn. Sergheev a acceptat să reformeze ministerul pe baza unui buget limitat și sub control politic civil. Cifra școlilor militare a fost redusă semnificativ față de nivelul anterior, neschimbat încă din perioada sovietică. Un număr de divizii a primit statutul de „disponibilitate permanentă”, ceea ce presupunea personal permanent în proporție de cel puțin 80% și echipament de 100%. Sergheev și-a dirijat majoritatea eforturilor către promovarea intereselor Forțelor Balistice Strategice.[1] Toate forțele spațiale ruse au fost înglobate în Forțele Balistice Strategice, iar Statul Major al Forțelor Terestre a fost desființat.[1] Forțele Aeriene au suferit reduceri de personal,[1] în timp ce Infanteria Marină a scăpat de restructurări datorită bunelor rezultate din Cecenia. Majoritatea banilor disponibili pentru achiziții au fost investiți în cumpărarea de armament balistic nou.

Sergheev a fost demis din funcția de Ministru al Apărării în martie 2001 și a fost înlocuit cu Serghei Ivanov.

În cariera sa, Igor Sergheev a fost distins cu Ordinul Revoluției din Octombrie, Ordinul Steagul Roșu, Ordinul Slujirii Patriei în Forțele Armate (clasa a 3-a), Ordinul Steaua Roșie, Medalia pentru Serviciul Militar și alte decorații.

Sergheev a murit pe 10 noiembrie 2006, fiind bolnav de leucemie.[2]

Critici[modificare | modificare sursă]

Sergheev a fost acuzat că nu a acționat tranșant în timpul Războiului din Daghestan, în 1999, dar a fost lăudat pentru faptul că armata rusă a capturat capitala cecenă Groznîi în 2000, în timpul Celui de-al Doilea Război Cecen. [necesită citare] Totuși, luptele continue din sudul republicii au stârnit neîncredere în privința eficacității sale după ce Vladimir Putin a devenit președinte.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c NTI: Russia: Strategic Rocket Forces Overview Publicat pe 6 iulie 2001 - Accesat la data de 27 august 2011
  2. ^ The New York Times: Igor Sergeyev, 68, Ex-Leader of Russian Defense Ministry, Dies Publicat pe 11 noiembrie 2006 - Accesat la data de 27 august 2011


Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Igor Sergheev


Funcții politice
Predecesor:
Igor Rodionov
Ministrul Apărării al Federației Ruse
Defense minister gonfalon n7223.gif

1997-2001
Succesor:
Serghei Ivanov