Iftimie Bârleanu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Iftimie Bârleanu
Date personale
Născut[1] Modificați la Wikidata
Măzănăești, Austro-Ungaria Modificați la Wikidata
Decedat (69 de ani) Modificați la Wikidata
Iași, România Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiesculptor Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Iftimie Bârleanu
Statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare din Suceava
Bustul lui Avraham Goldfaden din Iaşi

Iftimie Bârleanu (n. , Măzănăești, Austro-Ungaria – d. , Iași, România) a fost un sculptor român, autorul mai multor monumente care impresionează prin forță și expresivitate artistică.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Iftimie Bârleanu s-a născut la data de 6 octombrie 1916, în satul Măzănăești din județul Suceava. După ce a absolvit școala primară din satul natal, a urmat cursurile Școlii de arte și meserii din Câmpulung Moldovenesc între anii 1929-1934, la secția sculptură în lemn, sub îndrumarea sculptorului Ion Pâșlea (1869-1952). A urmat apoi cursurile Academiei de Arte Frumoase din Iași, cu sculptorul Ion Irimescu, ale cărei cursuri le-a absolvit în anul 1945.

După absolvirea Academiei în 1945, a lucrat ca șef de lucrări și profesor la Institutul de Arte Plastice din Iași, îndeplinind și alte diferite funcții. A fost membru al Uniunii Artiștilor Plastici, președinte al UAP Filiala Iași și vicepreședinte al Uniunii Artiștilor Plastici din R.S.R. Începând cu anul 1945, a participat la numeroase expoziții de sculptură atât în țară, cât și în străinătate. El a călătorit în străinătate pentru perfecționarea măiestriei artistice, lucrând intens și participând la expoziții cu operele sale.

Prin Decretul nr. 514 din 18 august 1964 al Consiliului de Stat al Republicii Populare Romîne, sculptorului Iftimie Bârleanu i s-a acordat titlul de Artist Emerit al Republicii Populare Romîne „pentru merite deosebite în activitatea desfășurată în domeniul teatrului, muzicii, artelor plastice și cinematografiei”.[2]

A fost distins cu Ordinul „Meritul Cultural” cl. IV, Premiul I pentru artă monumentală al UAP și Premiul „Ion Andreescu” al Academiei Române (1981).

Iftimie Bârleanu a trecut la cele veșnice la data de 19 ianuarie 1986, la Iași.

Lucrări realizate[modificare | modificare sursă]

A lucrat în lemn, piatră și bronz subiecte inspirate din folclorul românesc, chipuri de țărani bucovineni și portrete ale unor personalități ca Ion Creangă, Garabet Ibrăileanu, Mihail Sadoveanu, Nicolae Iorga ș.a. Iftimie Bârleanu este autorul mai multor monumente care impresionează prin forță și expresivitate artistică, dintre acestea menționând:

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Iftimie Bârleanu - Sculptor al istoriei şi culturii româneşti 
  2. ^ Decretul nr. 514 din 18 august 1964 al Consiliului de Stat al Republicii Populare Romîne, pentru conferirea de titluri unor cadre artistice, publicat în Buletinul Oficial nr. 12 din 27 august 1964.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Emil Satco - Enciclopedia Bucovinei (Ed. Princeps Edit, Iași, 2004)

Legături externe[modificare | modificare sursă]