Iacob Persul

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Iacob Persanul)
Sf. Iacob Persul
Date personale
Născut?
Persia
Decedat27 noiembrie 421
Persia
Cauza decesuluidecapitare Modificați la Wikidata
Venerație
Venerat înBiserica Ortodoxă
Sărbătoare27 noiembrie
Sfinți

Iacob Persul (d. 421) este un sfânt persan. Supranumele său, Intercisus, derivă din cuvântul latin pentru "tăiat în bucăți", care se referă la modul în care a fost martirizat: el a fost tăiat pe rând în 28 de bucăți. I s-au tăiat mâinile și picioarele, dar a supraviețuit, și a fost în cele din urmă decapitat.

Provenea dintr-o familie creștină, el însuși fiind creștin. După tradiție, a fost un ofițer militar și a ocupat funcții înalte în administrația persană, fiind curtean al regelui persan Yazdegerd I (399-421). După ce regele a început să-i persecute pe creștini, Iacob a fost ispitit să ia parte la ritualurile mazdeene, devenind astfel apostat. Sub influența familiei sale creștine, el s-a pocăit de apostazia sa și a mers în fața regelui Bahram al V-lea (421-438), succesorul lui Yazdegerd, pentru a-și mărturisi credința creștină. A fost torturat și ucis.[1] Persecuțiile la adresa creștinilor (printre care și moartea lui Iacob Persul) a reprezentat cauza începerii Războiului romano-sasanid (421-422).

Biserica Sfântul Iacob Persul din Cartierul Armean al Ierusalimului îi este dedicată Sf. Iacob Persul.[2] Mănăstirea din satul Sireți, (raionul Strășeni, Republica Moldova) îl are ca patron. O parte din moaștele sale se află depuse într-o raclă de sub un baldachin aflat în pronaosul Bisericii "Pogorârea Sf. Duh" a Mănăstirii Dragomirna (județul Suceava, România).

Ziua sa de pomenire este 27 noiembrie.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ John J. Delaney - Dictionary of saints (Image, 2005), p. 323
  2. ^ Adrian J. Boas - Jerusalem in the time of the Crusades (Routledge, 2001), p. 128

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Thieleman J. van Braght - Martyr's Mirror (1660)

Legături externe[modificare | modificare sursă]