Gaius Iulius Hyginus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Hyginus)
Gaius Iulius Hyginus
Date personale
Nume la naștereCaius Iulius Iginus Modificați la Wikidata
Născut64 î.Hr. Modificați la Wikidata
Hispania⁠(d), Portugalia Modificați la Wikidata
Decedat17 d.Hr. (81 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Roma, Imperiul Roman Modificați la Wikidata
Ocupațiescriitor
mitograf[*]
poet
astronom
grammarian[*][[grammarian (profession in the Greco-Roman world responsible for the 2nd stage in the education system, teaching classics such as Homer and Virgil and the correct way of speaking, before a boy moved on to study under the rhetor)|​]] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba latină Modificați la Wikidata
Activitate
Limbilimba latină  Modificați la Wikidata

Gaius Iulius Hyginus (n. cca. 64 î.Hr. – d. 17 d.Hr.) a fost un autor latin, un elev al celebrului Lucius Cornelius Alexander Polyhistor și un sclav eliberat de Cezar Augustus. El a fost ales de către Augustus chestor al bibliotecii Palatine potrivit lucrării lui Gaius Suetonius Tranquillus De Grammaticis, 20.[2]

Nu este clar dacă Hyginus era originar din Spania sau din Alexandria. Craterul lunar Hyginus și planeta minoră 12155 Hyginus îi poartă numele.

Opera[modificare | modificare sursă]

Fabulae[modificare | modificare sursă]

Fabulae constă din trei sute de mituri și genealogii celeste, unele foarte scurte și chiar cu exprimare prea clară sau brutală[3]. Fabulae a fost creată de un autor care a fost caracterizat de către editorul său modern, H. J. Rose ca: (în latină adulescentem imperitum, semidoctum, stultum) un tânăr ignorant, semidoct și stupid, dar valoros pentru că s-a folosit de operele unor scriitorii greci de tragedii care s-au pierdut.

De Astronomia sau Poeticon astronomicon[modificare | modificare sursă]

De Astronomia a fost publicată pentru prima oară de Erhard Ratdolt la Veneția în 1482, sub titlul Clarissimi uiri Hyginii Poeticon astronomicon opus utilissimum. Lucrarea prezintă miturile legate de constelații. La fel ca și Fabulae, De Astronomia sau Poeticon astronomicon este o colecție de rezumate. Stilul și nivelul de competență al limbii latine precum și greșelile elementare (în special la reproducerea originalelor grecești) au fost motivele pentru care un contribuitor anonim al Ediției a XI-a a Enciclopediei Britannica 1911 a afirmat faptul că lucrarea nu poate să fi fost activitatea unui atât de distins savant ca Gaius Iulius Hyginus. De asemenea a sugerat faptul că aceste tratate ar fi doar un rezumat făcut în a doua jumătate a secolului al doilea a lucrării Genealogiae de Hyginus de către un autor necunoscut. Acesta ar fi adăugat un tratat complet de mitologie[4]. Listele de stele din Astronomia sunt exact în aceeași ordine ca în lucrarea lui Ptolemeu, Mathēmatikē Syntaxis (Syntaxis mathematica), acest lucru întărind ideea unei compilații din secolul al II-lea[5].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Caius Iulius Hyginus, Catalogue of the Library of the Pontifical University of Saint Thomas Aquinas 
  2. ^ Herbert J. Rose, Hygini Fabulae in The American Journal of Philology 56,4 (1935), p 422.
  3. ^ Fabulae (mai corect ar fi Genealogiae) de Hyginus, potrivit lui H. J. Rose, "Second Thoughts on Hyginus" Mnemosyne, Fourth Series, 11.1 (1958:42-48) p. 42; .
  4. ^ Chisholm, Hugh, ed (1911). "Hyginus, Gaius Julius". Encyclopædia Britannica (Eleventh ed.). Cambridge University Press.
  5. ^ „Julius Hyginus Poeticon Astronomicon”. Accesat în . [nefuncțională]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • P.K. Marshall, ed. Hyginus: Fabulae 1993; corrected ed. 2002.
  • Rose, Herbert Jennings Hygini Fabulae (1934) 1963. The standard text, in Latin.