Hovhannes Tumanyan

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Hovhannes Tumanyan (armeană: Հովհաննես Թումանյան) (n. 19 februarie S.V. 7 februarie 1869 - 23 martie 1923) a fost un scriitor armean și activist public. Este considerat a fi poetul național al Armeniei.[1]

Tumanyan a scris poezii, catrene, balade, romane, fabule, articole critice și articole jurnalistice. Opera sa a fost scrisă în mare parte în formă realistă, de multe ori cu o centrare asupra vieții de zi cu zi din timpul său.[1] Născut în satul istoric Dsegh în Regiunea Lori, Tumanyan sa mutat la o vârstă fragedă la Tiflis, care era centrul culturii armene în Imperiul Rus la sfârșiul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea.[2] El a devenit curând cunoscut în societatea armeană pentru lucrările sale simple, dar foarte poetice.

Multe filme și filme de animație au fost adaptate din lucrările lui Tumanyan. Două opere: Anush (1912) de Armen Tigranian și Almast (1930) a lui Alexander Spendiaryan, au fost scrise pe baza textelor sale.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Jrbashyan, E. „Hovhannes Tumanyan Biography”. armenianhouse.org. Accesat în . 
  2. ^ Adjarian, Hrachia (). Classification des dialectes arméniens [Classification of Armenian dialects] (PDF) (în French). Paris: Librairie Honore Champion. p. 72. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Hovhannes Tumanyan