Literatura de groază lovecraftiană

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Horror Lovecraftian)
Salt la: Navigare, căutare
Azathoth, o zeitate monstruoasă din mitologia Cthulhu lovecraftiană

Literatura de groază lovecraftiană (sau horror lovecraftian) (engleză: Lovecraftian horror) este un un subgen al ficțiunii de groază care pune accentul pe oroarea cosmică față de necunoscut (și în unele cazuri, imposibil de cunoscut) în fața altor elemente de șoc, deși acestea pot fi încă prezente[1]. Este numită astfel după autorul american H. P. Lovecraft (1890-1937).

Lovecraft a rafinat acest stil de povestire în mitologia proprie care a implicat un set de elemente supranaturale, pre-umane și extraterestre[2]. Munca sa a fost inspirată de autori anteriori, cum ar fi Edgar Allan Poe[3] și Algernon Blackwood. Semnul distinctiv al lucrărilor lui Lovecraft este sentimentul că viața obișnuită este doar o carapace subțire pe o realitate atât de străină și de abstractă încât simpla ei contemplare ar deteriora sănătatea mintală a unei persoanei obișnuite.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Harms, Daniel (2006). The Encyclopedia Cthulhiana: A Guide to Lovecraftian Horror. Chaosium. ISBN 1568821697.
  2. ^ Lovecraft, H. P. (1992). Crawling Chaos: Selected works 1920-1935 H. P. Lovecraft. introduction by Colin Wilson. Creation Press. ISBN 1871592720.
  3. ^ Bloch, Robert (1 august 1973). „Poe & Lovecraft”. Ambrosia (2). http://alangullette.com/lit/hpl/bloch.htm.