Hilary Koprowski

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Hilary Koprowski
Date personale
Născut[1][2][4][5] Modificați la Wikidata
Varșovia, Regatul Poloniei[6] Modificați la Wikidata
Decedat (96 de ani)[7][1][2][4] Modificați la Wikidata
Philadelphia, Pennsylvania, SUA Modificați la Wikidata
Cauza decesuluipneumonie Modificați la Wikidata
Căsătorit cuIrena Koprowska[*][[Irena Koprowska (Polish pathologist)|​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii
 Polonia Modificați la Wikidata
Ocupațievirolog[*]
imunolog[*]
medic Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză[8] Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materWydział Lekarski Uniwersytetu Warszawskiego[*][[Wydział Lekarski Uniwersytetu Warszawskiego (faculty of University of Warsaw)|​]]
Uniwersytet Muzyczny Fryderyka Chopina w Warszawie[*][[Uniwersytet Muzyczny Fryderyka Chopina w Warszawie (Polish university of music)|​]]
Academia Națională Santa Cecilia  Modificați la Wikidata
PremiiLegiunea de onoare
programul Fulbright[*]
Order Uśmiechu[*][[Order Uśmiechu (international award)|​]]
Ordinul Polonia Restituta în grad de ofițer[*] ()
Ordinul Polonia Restituta în grad de comandor cu stea[*] ()
Ordinul Polonia Restituta în grad de mare cruce[*] ()
Andrzej Drawicz Award[*][[Andrzej Drawicz Award |​]] ()[3]
Ordinul Vulturul Alb ()  Modificați la Wikidata

Hilary Koprowski (n. , Varșovia, Regatul Poloniei – d. , Philadelphia, Pennsylvania, SUA) a fost un virusolog și imunolog polonez. Este inventatorul primului vaccin eficace împotriva poliomielitei.

Hilary Koprowski în Varșovia, 2007

Biografie[modificare | modificare sursă]

Tinerețea[modificare | modificare sursă]

Născut într-o familie cu origini evreiești, Koprowski își petrece copilăria în Varșovia unde urmează liceul Liceum Ogólnokształcące, iar de la vârsta de 12 ani ia lecții de pian în cadrul Conservatorului din Varșovia.

Pasiunea pentru muzică o cultivă după terminarea, în 1939, a studiilor universitare în Medicină la Universitatea din capitala polonă, prin absolvirea studiilor muzicale în cadrul Conservatorului, urmate de absolvirea Conservatorului Santa Cecilia din Roma în 1940. Astfel, deși întreaga viață și-a consacrat-o studiului științific, va dedica timp și acestei arte, compunând mai multe piese muzicale.

Maturitatea[modificare | modificare sursă]

În iulie 1938 se căsătorește cu Irena Koprowska, de profesie medic, și au împreună doi copii.

Invadarea Poloniei de către naziști în 1939 îl determină să părăsească patria natală și pleacă, împreună cu soția, la Roma, ca în 1940 să ajungă la Paris și în final, trecând și prin Spania și Portugalia, se stabilește în Brazilia, la Rio de Janeiro, unde Koprowski lucrează pentru Fundația Rockefeller. Aici studiază modalități de tratare a febrei galbene.

Contribuții[modificare | modificare sursă]

După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, Koprowski se stabilește la Pearl River, New York și lucrează ca cercetător pentru Lederle Laboratories, care asigurau studiile farmaceutice pentru trustul American Cyanamid. Aici, începe cercetările pentru obținerea unui vaccin împotriva poliomielitei. Reușește să producă primul astfel de medicament, bazat pe polioviruși anihilați, și care era administrat pe cale orală.

Prima administrare a acestui remediu a avut loc pe 27 februarie 1950. În mai puțin de un deceniu, acesta își dovedește atât eficacitatea, dar și faptul că nu generează efecte secundare majore.

Koprowski este autorul sau co-autorul a aproape 900 de lucrări științifice. De asemenea, este președinte al Biotechnology Foundation Laboratories, Inc. și al Centrului de Neurovirologie de la Universitatea Thomas Jefferson și consultant al OMS și al organizației de sănătate Pan American Health Organization.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d „Hilary Koprowski”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ a b c d Hilary Koprowski, SNAC, accesat în  
  3. ^ https://www.prezydent.pl/kancelaria/archiwum/archiwum-aleksandra-kwasniewskiego/aktualnosci/rok-2005/uroczyste-wreczenie-nagrody-im-andrzeja-drawicza-w-palacu-prezydenckim,28903,archive  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ a b c d Hilary Koprowski, Brockhaus Enzyklopädie, accesat în  
  5. ^ a b Hilary Koprowski, Base biographique 
  6. ^ „Hilary Koprowski”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  7. ^ a b Hilary Koprowski, Polish-born American virologist and immunologist, who developed the 1st Live-Virus Polio Vaccine, Dies at 96 (în engleză) 
  8. ^ Autoritatea BnF, accesat în  

Legături externe[modificare | modificare sursă]