Highland Games

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ceremonia de deschidere de la Canmore Highland games

Highland Games sunt evenimente ținute, pe parcursul anului, în Scoția și în alte țări ca un mod de celebrare a culturii scoțiene și celtice, în special cea a Muntenilor Scoțieni. Anumite aspecte ale jocurilor au devenit embleme a Scoției (kiltul, cimpoiul, și evenimentele de aruncare a obiectelor grele). În ciuda faptului că această competiție este una concentrată pe dansuri, cântat și atletism, competiția include și alte aspecte ale culturi celtice.

Istoria evenimentelor[modificare | modificare sursă]

Originea acestor sporturi precede istoria scrisă.

Proba de aruncat 2000 New Hampshire Highland Games

A fost raportat în numeroase cărți și cronici ale jocurilor că Regele Malcom III al Scoției (domnie 10581093), a chemat contestatarii lui la o cursă de alergare pentru a găsi cel mai rapid om din ținuturile sale, pentru a fi numit Mesager Regal. Unii au văzut acest eveniment special ca fiind o posibilă origine a jocurilor moderne.

În timpul ocupației engleze, de la începutul Războiului de Independență până la suprimarea de după Razboaiele Iacobiților, bărbaților scoțieni le era interzisă purtarea armelor, într-o încercare de a suprima altă rascoală scoțiană. Scoțienii, totuși, au inclus în pregătirea pentru competiție și antrenament pentru război. [necesită citare]

Într-o scrisoare din anul 1703, menită să cheme clanul lui Laird din Grant (Clanul Grant), se menționează faptul că ei trebuiau să ajungă la competiție purtând emblema Muntenilor din Scoția, dar și cu arme de foc și săbii. Din această scrisoare se crede că se organizau și probe ce implicau folosirea armelor. Totuși, competiția modernă este o invenție victoriană, dezvoltată dupa migrația forțată a muntenilor scoțieni.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ VisitScotland.com
  2. ^ The origins of the Braemar Games Hill Race, by Les Wheeler
  3. ^ One of the first Highland games was held towards the end of the eleventh century, when King Malcolm Canmore . . ........Unul din primele jocuri a fost tinut catre sfarsitul secolului al XI-lea cand regele Malcom Canmore......... ."Pacific Northwest Highland Games
  4. ^ Aboyne Highland Gathering Arhivat în , la Wayback Machine. web site
  5. ^ International Wrestling Association Arhivat în , la Wayback Machine.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Michael Brander, Essential Guide to the Highland Games - Ghidul esential pentru Highland Games' (1992) ISBN 0-86241-302-8
  • Emily Ann Donaldson, The Scottish Highland Games in America (Pelican Publishing Company, Gretna, LA, 1986). ISBN 0-88289-474-9.
  • Joan F. Flett and Thomas M. Flett, Traditional Dancing in Scotland (London: Routledge & Kegan Paul 1964, 1985), ISBN 0-7102-0731-X
  • John G. Gibson, Traditional Gaelic Bagpiping, 1745-1945 (McGill-Queen's University Press, Montreal, 1998). ISBN 0-7735-1541-0. See esp. chapter 15, "Highland Games and Competition Piping"
  • Ian R. Mitchell, "Rheumatism, Romanticism and Revolution: Victoria, Balmorality and 1848" in History Scotland (Vol. 5, #5, Sept/Oct 2005)
  • John Prebble, The King's Jaunt (Edinburgh: Birlinn Ltd,1988., 2000), ISBN 1-84158-068-6
  • David Webster, Scottish Highland Games (Edinburgh, Scotland 1973)

Legături externe[modificare | modificare sursă]