Henric I de Brabant

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Henric I de Brabant (n. 1165 – d. 5 septembrie 1235, Köln) (supranumit "cel Curajos") a fost duce de Brabant de la 1183 și duce de Lorena din 1190 până la moarte.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Henric s-a născut probabil în Leuven și a fost fiul contelui Godefroi al III-lea de Leuven, duce de Lorena Inferioară și landgraf de Brabant, cu Margareta de Limburg.

El a fost unul dintre principalii participanți la cruciada inițiată de împăratul Henric al VI-lea de Hohenstaufen, căreia i s-a raliat la jumătatea anului 1197. În octombrie al aceluiași an, Henric a luat parte la recucerirea Beirutului de către cruciați, după care s-a deplasat la Jaffa: cu toate acestea, înainte de recucerirea acestui oraș, a sosit vestea morții regelui Ierusalimului, Henric al II-lea de Champagne, drept pentru care Henric de Brabant s-a întors în Acra. Aici, el a activat ca regent până la sosirea noului rege, Amalric al II-lea.

În 1208, după asasinarea lui Filip de Suabia, regele romanilor și pretendent la coroana imperială, Henric a fost propus ca succesor de către regele Filip August al Franței. În războiul care a urmat, Henric a luat însă partea împăratului Otto de Braunschweig, cei doi fiind în cele din urmă înfrânți de către Filip August în bătălia de la Bouvines din 1214.

În 1213, Henric a suferit o grea înfrângere și din partea episcopatului de Liège în bătălia de la Steppes.

Sub Henric I, a existat o poilitică și o strategie de urbanizare a regiunii Brabant. Atenția pe care el a acordat-o s-a concretizat prin extinderea spațiului orășenesc și prin edificarea de noi orașe, toate acestea slujind ca un instrument în organizarea politică a zonei. Printre orașele cărora ducele le-a acordat drepturi civile și comerciale se numără și 's-Hertogenbosch.

Henric a murit la Köln în 1235, fiind apoi înmormântat la biserica Sfântului Petru din Leuven.

Căsătorii[modificare | modificare sursă]

Henric a fost căsătorit cu Matilda de Boulogne (Matilda de Flandra), fiică a contesei Maria I de Boulogne și a lui Matei de Alsacia în 1179, având cu aceasta șapte copii:

După moartea primei soții, Henric I s-a recăsătorit în 22 aprilie 1213 la Soissons cu Maria, fiica regelui Filip al II-lea al Franței, cu care a avut alți doi copii:

  1. Isabela (Elisabeta) (d. 23 octombrie 1272), căsătorită în Leuven la 19 martie 1233 cu contele Dietrich de Cleves, senior de Dinslaken (n. cca. 1214–d. 1244); recăsătorită în 1246 contele Gerard al II-lea de Wassenberg (d. 1255)
  2. Maria, decedată de tânără

Vezi și[modificare | modificare sursă]