Heinrich Hoffmann (fotograf)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Heinrich Hoffmann
Date personale
Născut[1][2][3] Modificați la Wikidata
Fürth, Germania[4] Modificați la Wikidata
Decedat (68 de ani)[1][5] Modificați la Wikidata
München, RFG[6] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatNordfriedhof[*][[Nordfriedhof (cemetery in Jena, Germany)|​]] Modificați la Wikidata
CopiiHenriette von Schirach[*][[Henriette von Schirach (German writer, Hitler's private secretary)|​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Germania Modificați la Wikidata
Religieprotestantism Modificați la Wikidata
Ocupațiefotograf
politician Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiMünchen[7]
Germania[8] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba germană[9][10] Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materUniversitatea din Heidelberg  Modificați la Wikidata
Partid politicPartidul Nazist  Modificați la Wikidata
Pentru alte persoane cunoscute sub aceleași prenume și nume de familie, vedeți Heinrich Hoffman (dezambiguizare).

Heinrich Hoffmann (n. 12 septembrie 1885, Fürth - d. 11 decembrie 1957, München) a fost un fotograf german, cunoscut în special pentru că a fost ales de Adolf Hitler în calitatea de fotograf oficial și personal al acestuia. Pentru aproape un sfert de secol, din anii 1920 și până la sinuciderea liderului Germaniei naziste în 1945, der Führer Hitler și Hoffmann au fost prieteni apropiați.

Hoffmann a aderat la partidului nazist, NSDAP, în 1920, fiind la scurt timp ales de către Hitler, noul lider al național-socialișilor, ca fotograful său oficial. Cei doi au devenit buni prieteni în scurt timp și apoi parteneri în afaceri. Curând după începerea publicării imaginilor lui Hitler realizate de Hoffmann pe timbre, cărți poștale, postere și în cărți, la sugestia lui Hoffmann, ambii au solicitat drepturi de autor. În scurt timp, atât führerul cât și fotograful său au început să adune bani și să devină prosperi.

Hoffmann s-a căsătorit cu Therese Nelly Baumann în 1911. Fata lor, Henriette (alintată ca "Henny") s-a născut la 3 februarie 1913, iar fiul lor, Heinrich (numit "Heini"), la 24 octombrie 1916. Henriette s-a căsătorit cu Reichsjugendführer (liderul național al tineretului național-socialist) Baldur von Schirach, care a scris ulterior introduceri la mai multe din cărțile fotografice ale lui Hoffmann. Soția lui Hoffmann, Therese, a decedat subit în 1928.

În timpul celui de-al Treilea Reich Hoffmann a scris multe cărți despre Hitler, printre care The Hitler Nobody Knows (1933) și Jugend um Hitler (1934). În 1938 Hoffmann a scris trei cărți: Hitler in Italy, Hitler befreit Sudetenland și Hitler in seiner Heimat. Ultima sa carte, Das Antlitz des Führers, a fost scrisă la scurt timp înaintea izbucnirii celui de-al doilea război mondial.

În 1929 Hoffmann și a doua sa soție Erna i-au făcut cunoștință lui Hitler cu Eva Braun, care a devenit soția sa la 29 aprilie 1945. Din cauza pierderii războiului cei doi s-au sinucis chiar în ziua următoare.

După război Hoffmann a fost judecat și condamnat la 4 ani de închisoare. A fost eliberat în 1950. S-a stabilit apoi la München, unde a decedat în 1957.

Statele Unite ale Americii au confiscat un mare număr de fotografii ale lui Hoffmann, care sunt considerate o importantă sursă de cercetare a Germaniei naziste. [11]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Autoritatea BnF, accesat în  
  2. ^ Heinrich HOFFMANN, Le Delarge 
  3. ^ Heinrich Hoffmann, Munzinger Personen, accesat în  
  4. ^ „Heinrich Hoffmann”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  5. ^ The Fine Art Archive, accesat în  
  6. ^ „Heinrich Hoffmann”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  7. ^ „Heinrich Hoffmann”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  8. ^ Adolf Hitler (în neerlandeză), Beeldbank WO2, accesat în  
  9. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  10. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  11. ^ David Culbert (). „The Heinrich Hoffmann Photo Archive: Price vs United States (United States Court of Appeals, Fifth Circuit, 20 November, 1995)”. Historical Journal of Film, Radio and Television. 17 (2).