Hausruck

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Hausruck
AltitudineGöblberg (801 m)
LocalizareAustria Superioară
Aparține deregiunea prealpină de nord
Coordonate48°07′N 13°28′E ({{PAGENAME}}) / 48.11°N 13.47°E
Localizare pe hartă
{{{float_caption}}}
Harta

Hausruck este un lanț deluros situat în regiunea prealpină din Austria. El are o lungime de 30 km, vârful lui cel mai înalt Göblberg are altitudinea de 801 m deasupra n.m..

Date geografice[modificare | modificare sursă]

Dealurile au o pantă lină, de înălțime mijlocie, fiind împădurite cu molid, mai rar cu foioase ca stejar, fag. La poalele dealurilor sunt culturi agricole, pășuni naturale. Lanțul principal are înălțimi de 700 - 800. Principalele ape curgătoare din nord sunt: Waldzeller Ache, Oberach (Antiesen) și Antiesen care se varsă în Inn. La sud se află Trattnach și Weinbach care se varsă prin Innbach în Dunăre. La sud-est se află râurile Ottnanger Redlbach, Ampflwangbach, Frankenburger Redlbach și Fornacher Redlbach care prin Vöckla și Ager/Traun se varsă la fel în Dunăre. Pe când la sud-vest râul Schwemmbach prin Mattig se varsă în Inn. În regiune nu există lacuri, iar bălțile și iazurile sunt rare.

Clima[modificare | modificare sursă]

Regiunea are o climă cu precipitații bogate 1200 mm/an. Temperatura medie anuală este între 7,6 - 7,8°C. Spre est crește cantitatea de precipitații și scade temeratura medie anuală, astfel pe versanții estici avem o climă aspră cu vânturi intense de 2–3 m/sec. mai ales primăvara și toamna.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Monografii
  • E. Seefeldner: Der Hausruck und sein Vorland. In: Zeitschrift der Gesellschaft für Erdkunde zu Berlin. Berlin 1939. ; ders.: Hausruck und Alpen. In: Zeitschrift der Gesellschaft für Erdkunde zu Berlin. Berlin 1935.
  • Amt der oö Landesregierung, Naturschutzabteilung (Hrsg.): Raumeinheit Hausruck und Kobernaußerwald. In: Natur und Landschaft / Leitbilder für Oberösterreich. Band 25, Lochen/Linz 2007 (pdf, land-oberoesterreich.gv.at).