Hassanal Bolkiah

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Hassanal Bolkiah
Sultan
Sultan Yang Dipertuan Negara Hassanal Bolkiah
Sultan Yang Dipertuan Negara Hassanal Bolkiah
Sultan al Brunei
Domnie 4 octombrie 1967 - prezent
(&&&&&&&&&&&&&&46.&&&&&046 ani, &&&&&&&&&&&&&198.&&&&&0198 zile)
Încoronare 1 august 1968
Predecesor Omar Ali Saifuddien III
Titluri Order of the Bath, Order of the British Empire
Căsătorit(ă) cu Pengiran Anak Saleha
Pengiran Isteri Mariam (div. 2003)
Azrinaz Mazhar Hakim
Urmași
Al-Muhtadee Billah
Azim
'Abdul Malik
Abdul Mateen
'Abdul Wakeel
Rashidah
Muta-Wakkilah
Majeedah
Hafizah
'Azemah
Fadzilah
Ameerah
Casa regală Casa Bolkiah
Tată Omar Ali Saifuddien III
Mamă Pengiran Anak Damit
Naștere 15 iulie 1946 (1946-07-15) (67 de ani)
Istana Darussalam, Bandar Seri Begawan, Brunei, Imperiul britanic

Hassan al Bolkiah Mu'izzaddin Waddaulah (n. 15 iulie 1946) este al 29-lea Sultan al Bruneiului și prim ministru al Brunei Darussalam. Este fiul cel mare al sultanului Omar Ali Saifuddien al III-lea.

Biografie[modificare | modificare sursă]

A studiat in Brunei, in Malaezia, la Kuala Lumpur si la Academia Militară Regală Sandhurst din Marea Britanie. In 1961 era numit Print mostenitor, si era chemat in tara in 1967, inainte de a-si finaliza studiile la Sandhurst, cand tatal sau a abdicat, in urma presiunilor britanice. Hassanal Bolkiah a fost incoronat sultan la 01 august 1968.

Desi i se permite sa aiba 4 sotii, in prezent are doar una. A avut 3 sotii: prima, Pengiran Anak Saleha ii era vara si casatoria era aranjata; a doua sotie, Pengiran Isteri Hajah Mariam, a fost insotitoare de bord si au divortat in 2003; a treia sotie a fost Azrinaz Mazhar Hakim, mai tanara cu 33 de ani, fosta prezentatoare Tv in Malaezia si au divortat in 2010. Are 12 copii din cele 3 casatorii, 5 fii si 7 fiice.

In 1984, statul Brunei isi castiga independenta si se numea Brunei Darussalam Negara (Brunei, lăcașul de pace). In cinstea independentei, sultanul construia un palat cu 1788 camere, cupole de aur, un garaj pentru 800 de masini, cel mai mare palat locuit din lume. Hassanal Bolkiah a devenit prim-ministru și ministru al Apărării și Finantelor, comandant al forțelor armate, sef al politiei, conduce compania petroliera si radifuziunea nationala, serviciile de informatii, este șeful suprem al Islamului in Brunei. In acelasi an, 1984, Brunei Darussalam devenea membru al Organizației Națiunilor Unite.

In primii ani ai domniei sale a manifestat un interes scăzut fata de afacerile de stat, preferând să practice jocuri de noroc, polo, curse, iahting. In 1985, Brunei-ul intra in Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est. Sultanul a inceput sa investeasca in afaceri imobiliare internaționale, in acelasi timp investind in automobile, opere de artă, bijuterii, avioane personalizate si in 1980 se implica in tranzactii financiare cu Mohamed Al-Fayed, apoi cu Elliott Abrams, in 1985, pentru lupta împotriva guvernului din Nicaragua.

In 1985 a permis formarea Partidului National Democrat, dar l-a dizolvat in 1988, dupa ce i s-a cerut sa demisioneze. In timpul crizei asiatice din 1997-1998, Hassanal Bolkiah a sprijinit statele membre ASEAN prin creșterea investițiilor în Malaezia, oferind ajutor Indoneziei și Thailandei.

Avere[modificare | modificare sursă]

El a fost considerat "cel mai bogat om din lume" de către revista Forbes în 1997, cu o avere de peste 40 miliarde dolari. Potrivit Forbes, el s-a întors în 2005 în top 5 (Nr. 2, după ce regele Abdullah al Arabiei Saudite) din cele mai bogate familii de guvernământ din lume. Veniturile sale private depinzând în primul rând la nivelul unui baril de țiței. În 2008, poziția sa a fost consolidată prin creșterea prețurilor de țiței. Hassanal Bolkiaheste cunoscut pentru pasiunea sa atipică pentru mașini, prototipuri de lux sau chiar de Formula 1. În anii 1990 Hassanal Bolkiah a cumpărat aproape jumătate din producția de Rolls-Royce, BMW, Mercedes-Benz, Ferrari, Lamborghini,etc.