Hasidism în perimetrul românesc

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Casa rabinului din Vaslui
Sinagoga curţii hasidice din Sadagura
Interiorul sinagogii din Sadagura

Hasidismul evreiesc a pătruns în perimetrul românesc în primele etape ale răspândirii lui, o mare parte din populația evreiască din acest perimetru devenind adepții lui. Potrivit tradiției hasidice, fondatorul hasidismului, Israel ben Eliezer, s-a născut și a crescut în perimetrul românesc, în nordul Bucovinei.

În Moldova, Basarabia, Bucovina și Transilvania au fost fondate în secolul al XIX-lea curți hasidice conduse de țadikimi (titlu religios de mare onoare) din familiile Friedman, Landman, Derbaremdiger, Halperin și Frenkel. Curți hasidice ale familiei Friedman au fost la Ștefănești, Buhuși, Pașcani și Adjud, iar în perioada interbelică s-au întemeiat și la Galați, Ploiești și București. În Bucovina, curentul hasidic era condus și de membrii familiei Hager. În Basarabia erau prezente familiile Friedman și Twerski și mișcarea Habad. În Maramureș a fost influentă familia Teitelbaum, fondatoarea școlii rabinice Satmar.

Situația contemporană[modificare | modificare sursă]

Din păcate, din cauza Holocaustului și a regimului Comunist, comunitatea hasidică aproape că a dispărut. Cu toate acestea, în ultimii ani, aceasta a cunoscut o renaștere. În prezent, în România activează grupul hasidic ultraortodox Habad, deținând o școală în capitală, un restaurant kosher (tot în capitală), un sediu în Voluntari, un sediu la Cluj, o organizație de tineret în capitală și Sinagoga Eșua Tova din București.[1][2][3][4][5] În plus, Aaron Teitelbaum, liderul comunității hasidice ultraortodoxe Satmar a anunțat că vrea ca în viitorul apropiat să formeze o comunitate ultraortodoxă în România. În anul 2021, în Sighetu Marmației a fost inaugurată o sinagogă,[6] există planuri și pentru un complex educațional, un hotel și un restaurant kosher în complexul care cuprinde sinagoga.[7][7]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „What It's Like to Be a Rabbi in Romania - Celebrating 20 years of Chabad, where Judaism was decimated by Nazis and Communists”. www.chabad.org. 
  2. ^ „Naftali Deutsch (rabin) - Wikipedia”. ro.m.wikipedia.org. 
  3. ^ „Chabad House, restaurant kosher”. . 
  4. ^ „Chabad Cluj-Napoca”. www.chabadclujnapoca.com. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ „Bucharest Romania June 25 2019 Member Stock Photo (Edit Now) 1456519922”. Shutterstock.com. 
  6. ^ Anne-Marie Sandu (), Sute de evrei hasidici au venit în România pentru a inaugura una dintre cele mai mari sinagogi din Europa de Est, adevarul.ro 
  7. ^ a b „Sighet – Marele rabin Aron Teitelbaum a venit special din Brooklyn, pentru a pune bazele unei băi rituale [VIDEO] - Salut Sighet”. www.salutsighet.ro. 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Dr. I. Niemirower - Hasidismul și Țadikismul în România. În "Cultura" din mai 1937.
  • *** - Breviar biobibliografi evrei din România (Ed. Hasefer, București, 2008).
  • *** - Evreii din România în texte istoriografice (Ed. Hasefer, București, 2004).
  • *** - Prezențe rabinice în perimetrul românesc (Ed. Hasefer, București, 2008).

Legături externe[modificare | modificare sursă]