Hartă topografică

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Fragment de hartă topografică pe care sunt reprezentate detalii de planimetrie şi curbe de nivel

Harta topografică este un tip de hartă ce transmite informații despre relief și amenajamentele umane într-un mod standardizat.

Definiție[modificare | modificare sursă]

Harta topografică este o reprezentare grafică, convențională, micșorată a unor zone mici ale suprafeței terestre, la scări mari (1:100 - 1:25 000) și fără a ține cont de forma elipsoidală a suprafeței terestre [1].

Nomenclatură[modificare | modificare sursă]

Există pentru hărțile topografice o nomeclatură unică ce împarte globul pământesc astfel că fiecărei hărți, asemeni pătratelor de pe tabla de șah, îi corespunde un nume de forma „L – 35 – 74 – B – c”.

Convenții grafice[modificare | modificare sursă]

Hărțile topografice reprezintă relieful prin caracteristica sa de bază: altitudinea față de nivelul 0 al mării cel mai apropiate. Pe baza unui model matematic ce intersectează suprafața terestră cu o serie de plane echidistante se trasează izoliniile (curbe de nivel) care unesc punctele cu aceeași altitudine.

Alte elemente se reprezintă la scară, sau cu ajutorul semnelor convenționale cărora li se atribuie înțeles pe baza unei legende.

Interpretare[modificare | modificare sursă]

Interpretarea geomorfologică a reliefului de pe hărțile topografice trebuie să respecte o serie de etape și componente care să permită o interpretare corectă. În acest scop este construită o schemă logică a interpretării geomorfologice a reliefului hărților topografice.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ academia.edu - „Cunoașterea și analiza geomorfologică a reliefului reprezentat pe hărțile topografice«