Hadhramaut

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Hadhramaut
حضرموت
—  guvernorat  —
محافظة حضرموت

Hadhramaut se află în Yemen
Hadhramaut
Hadhramaut
Hadhramaut (Yemen)
Poziția geografică
Coordonate: 15°58′56.14″N 49°1′10.40″E ({{PAGENAME}}) / 15.9822611°N 49.0195556°E
Disparițiesecolul al III-lea d.Hr. Modificați la Wikidata

Suprafață
 - Total193,032 km²

Populație (2005)
 - Total2.028.556 locuitori

Fus orarArabia Standard Time (+3)
 - Ora de vară (DST)No DST

Prezență online
Regatul Hadhramaut (violet) in secolul al III-lea d.Hr. în timpul războiului Sabaean - Himyarite

Hadhramaut, Hadhramout, Hadramawt sau Ḥaḍramūt (حضرموت în limba arabă) este numele regiunii din Guvernoratul Hadhramaut din Republica Yemen. Oamenii din Hadhramaut se numesc Hadhrami și vorbesc limba arabă în dialect Hadhrami.

Geografia[modificare | modificare sursă]

Regiune apropiată de Seiyun în valea Hadhramaut
O sculptură antică a unui balaur, din palatul regal de la Shabwa, orașul reședință al regiunii Hadhramaut

În sens restrâns, Hadhramaut se referă la sultanatele Qu'aiti și Kathiri, care făceau parte din Colonia Aden, care a fost o colonie a Coroanei britanice până la independența Yemenului în 1967. Guvernoratul Hadhramaut este contituit dintr-o fâșie de câmpie aridă mărginită de o faleză abruptă (al-Jawl, 1370 m). Hadhramaut se învecinează șa nord cu deșertul Rub al-Chali, cel mai mare deșert nisipos din lume.

Oamenii Hadhrami trăiesc în orașe foarte dens populate, construite în jurul surselor de apă. Ei cultivă grâu și mei, finici (curmali), cocotieri și arbori de cafea. Pe platou, beduinii cresc oi și capre. Societatea e încă dominată de triburi. Aristrocrația, descendentă de la profetul Mahomed este educată și urmează tradițiile islamice vechi.

Diaspora Hadhrami[modificare | modificare sursă]

Începând cu secolul al-19-lea, oamenii Hadhrami au părăsit teritoriul Yemenului și s-au stabilit în jurul Oceanului Indian [1]. Mai mulți miniștrii din Indonezia, incluzându-l pe fostul ministru de externe Ali Alatas și fostul ministru de finanțe Mari'e Muhammad sunt de origine Hadhrami, precum și fostul prim ministru al Timorului de Est , Mari Alkatiri.

Oamenii Hadhrami s-au stabilit în număr mare și pe coasta de est a Africii [2] și doi foști miniștrii ai Kenyei sunt de origine Hadhrami.


Istoria modernă[modificare | modificare sursă]

Capitala și cel mai mare oraș din Hadhramaut este portul Al Mukalla. În 1994 Al Mukalla avea o populație de 122 400 de locuitori, iar în 2003 o populație de 174 000 de locuitori. Un alt oraș important din regiune este Tarim (a nu se confunda cu râul Tarim, din China). Este un loc important pentru religia islamică. Se estimează că în Tarim se găsește cea mai mare densitate de descendenți ai profetului Mohamed din lume[3].

Economia[modificare | modificare sursă]

Tradițional, Hadhramaut era cunoscut ca un mare producător de tămâie. Tămâia era exportată în mare parte în Mumbai la începutul secolului al 20-lea [4]. Regiunea producea și planta senna și nuci de cocos [5].

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Engseng Ho, The Graves of Tarim: Genealogy and Mobility across the Indian Ocean, University of California Press, 2006
  2. ^ Anne K. Bang, Sufis and Scholars of the Sea: Family Networks in East Africa, 1860-1925, Routledge, 2003
  3. ^ Alexandroni, S. No Room at the Inn. New Statesman, October 2007
  4. ^ Prothero, G.W. (). Arabia. London: H.M. Stationary Office. p. 84. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ Prothero, G.W. (). Arabia. London: H.M. Stationary Office. p. 85. 

Alte legături[modificare | modificare sursă]