György Bernády

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Dr. Bernády György
Bernadygy.jpg

 Primar al orașului Târgu Mureș
În funcție
1902 – 1912
Precedat de Aurél Hoffbauer

 Deputat de Târgu Mureș
În funcție
1896 – 1901

Născut(ă) 10 aprilie 1864
Beclean, Regatul Ungariei
Decedat(ă) 22 octombrie 1938
Târgu Mureș
Alma mater Universitatea din Cluj
Profesie farmacist, jurist

György Bernády (n. 10 aprilie 1864, Beclean - d. 22 octombrie 1938, Târgu Mureș) a fost un farmacist, jurist, personalitate marcantă în presbiteratul Bisericii din Cetate, om politic și primarul Târgu Mureșului. Cariera sa politică a început când a devenit deputat de Târgu Mureș în Parlamentul Ungar din partea Partidului Liberal. Ales ca edil șef, din inițiativa sa a fost construit un nou sediu pentru primăria orașului, în prezent Palatul Administrativ, unde funcționează Consiliul Județean și Prefectura, precum și Palatul Culturii, clădiri reprezentative pentru oraș, edificate în stilul secesiunii maghiare. El a fost cel mai activ primar din istoria localității. În mandatul lui a fost modernizat orașul prin ridicarea de noi clădiri administrative, crearea sistemului public de apă și energie electrică, realizarea canalizării, asfaltarea drumurilor, proiectarea celor 117 noi străzi și vinderea a 3000 de parcele pentru construirea de noi case.

Abilitățile sale profesionale și diplomatice arată că a obținut un nou mandat de primar în perioada interbelică, după semnarea Tratatului de la Trianon, între anii 1926-1927, și totodată a fost ales deputat în București. O piață din Târgu Mureș îi poartă numele. Case memoriale György Bernády se găsesc la Târgu Mureș și Sovata.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Bernády György s-a născut în 1864, în Beclean, dar copilăria și-a petrecut-o în Târgu Mureș. În 1878, familia Bernády a primit dreptul de cumpărare a farmaciei din centrului orașului. Tânărul Bernády a susținut examenul de bacalaureat la Colegiul Reformat din oraș și a continuat studiile la Pesta, unde a devenit doctor în farmacie, dar s-a licențiat și în științe juridice.

N-a putut să conducă mult timp farmacia familiei, deoarece în 1896 a devenit deputat de Târgu Mureș în Adunarea Națională din Budapesta, iar în 1902 a devenit primarul orașului.[1]

Realizări[modificare | modificare sursă]

În mandatul lui Bernády orașul s-a dezvoltat neîntârziat. Schimbările au început cu demolarea sediului vechii primării, dar peste puțin timp primarul a hotărât modernizarea centrului: dezvoltarea distribuției și furnizării energiei electrice, precum și construirea unui sistem de alimentare cu apă și canalizare. În 1904 s-a construit fabrica de cărămidă pentru a putea face față noilor provocări în ceea ce privește șantierele, dar totodată se modernizează abatorul, se asfaltează 117 de străzi, se amenajează alei, parcuri și piețe.

Tot în această perioada sistemul educațional din localitate a fost modernizat. S-au construit în totalitate cinci noi școli primare, dintre care cea din fosta stradă Sándor János (azi strada Gheorghe Doja) care din 2013 poartă numele primarului, în mandatul căreia a fost construită.[2] S-au înființat casa de copii, Școala Superioară de Comerț (azi Universitatea Petru Maior), Liceul Romano-Catolic (azi Colegiul Național Unirea), Școala Superioară de Fete (azi Colegiul Național Al. Papiu Ilarian) și Serviciul de Gospodărie Comunală (azi Universitatea Dimitrie Cantemir).

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Marosi Barna, Bernády György városa, Lyra Kiadó, Marosvásárhely, 1993, p.18-55.
  2. ^ Punctul: Școala Gimnazială Nr. 2, de azi Bernády György

Legături externe[modificare | modificare sursă]