Guvernoratul Ajloun

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Guvernoratul Ajloun
—  guvernorat  —

Map
Guvernoratul Ajloun (Iordania)
Poziția geografică în Iordania
Coordonate: 32°20′13″N 35°45′08″E ({{PAGENAME}}) / 32.336944°N 35.752222°E

Țară Iordania

ReședințăAjloun

Suprafață
 - Total419,6 km²

Populație (2016)
 - Total181.000 locuitori

Prezență online
OpenStreetMap relation Modificați la Wikidata

Poziția localității Guvernoratul Ajloun
Poziția localității Guvernoratul Ajloun
Poziția localității Guvernoratul Ajloun

Ajloun (arabă: عجلون‎) este unul dintre cele 12 guvernorate ale Iordaniei. Capitala guvernoratului este orașul Ajloun. Se află la nord de capitala statului, Amman și se învecinează cu Guvernoratul Jerash la sud est și cu Guvernoratul Irbid de la nord la vest. Guvernoratul Ajloun are a patra cea mai mare densitate a populației din Iordania (după Guvernoratul Irbid, Guvernoratul Jerash, și Guvernoratul Balqa cu o densitate a populației de 350,1 persoane/km2 (estimarea din 2012). Se învecinează cu Guvernoratul Jerash din sud-est și Guvernoratul Irbid de la nord și vest.

Guvernoratul Ajlun are o populație de peste 176.080 de locuitori răspândiți în 27 de sate și orașe pe o suprafață de aproximativ 420 km². Populația este compusă în principal din următoarele triburi musulmane: Al-Gharaibeh, AlQudah, Al-Share, Al-Zghoul, Al-Momani, Al-Smadi, Al-Shwayyat, Al-Freihat, Al-Khatatbah, Alnawateer, Al-Karraz și altele. Muqattash, Haddad, Iwais, Eisouh și Rabadi sunt principalele triburi creștine din Ajloun. Deși creștinii sunt o minoritate în guvernoratul general, ei formează aproximativ jumătate din populația orașului Ajloun; majoritatea creștinilor locuiesc în orașul Ajloun împreună cu musulmanii din tribul Al-Smadi. Alte triburi sunt distribuite în celelalte districte ale guvernoratului. Guvernoratul Ajloun are patru locuri în parlamentul național, dintre care unul este dedicat pentru minoritatea creștină.

Diviziuni administrative[modificare | modificare sursă]

Articolul 14 din Sistemul de divizii administrative al Ministerului de Interne împarte guvernoratul Ajloun în două departamente.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Situat la o altitudine mare, Ajloun are una dintre cele mai frumoase păduri din Iordania și este cunoscut pentru iernile sale lungi și reci. Este renumit pentru castelul său (Castelul Ajlun), numele vechi a fost Qal'at Salah Ad-Dein. Castelul a fost construit ca o garnizoană pentru a proteja strategic Ajloun de cruciați.

Clima[modificare | modificare sursă]

Ajloun este cunoscut pentru altitudinea ridicată, ceea ce îl face unul dintre cele mai răcoroase orașe din Iordania, cu o temperatură maximă medie în ianuarie de 8,2c și o temperatură medie minimă de 2,8c. Zăpada este obișnuită în timpul iernii, iar orașul Ajloun se pregătește pentru astfel de eventualități.

Demografie[modificare | modificare sursă]

Populația districtelor în conformitate cu rezultatele recensământukui[1]:

District Populație
(Recensământ 1994)
Populație
(Recensământ 2004)
Populație
(Recensământ 2015)
Guvernoratul Ajloun 94.548 118.725 176.080
Kufranjah 20.809 27.107 38.260
Qaṣabah 'Ajlūn 73.739 91.618 137.820

Economie[modificare | modificare sursă]

Guvernoratul Ajloun depinde în principal de agricultură. În 2008, fermele de măslini, struguri și pomi fructiferi au constituit o suprafață totală de 141.4 km2 adică 34% din suprafața guvernoratului Ajloun.[2]

Educație[modificare | modificare sursă]

Există 28 de școli primare și secundare în Ajloun, cele mai multe dintre ele sunt publice, în plus față de Ajloun University College, care este un colegiu public și Universitatea Națională Ajloun, care este o mică universitate privată.

Sate semnificative[modificare | modificare sursă]

Cele mai notabile orașe și sate din Ajloun (altele decât Ajloun) sunt: Ibbeen „Ebeen”, Sakhra, Mrajjam, Rasoun, Ain Janna, Kufranji, Anjara și Al Hashimiyya și (ORJAN).

Galerie[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Jordan: Administrative Division, Governorates and Districts”. citypopulation.de. Accesat în . 
  2. ^ „Ministry of Agriculture - Jordan (Arabic)”. moa.gov.jo. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Guvernoratul Ajloun la Wikimedia Commons

Vezi și[modificare | modificare sursă]