Guo Shoujing

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Guo Shoujing
Date personale
Născut1231[1] Modificați la Wikidata
Xingtai⁠(d), Zhili⁠(d), Dinastia Qing Modificați la Wikidata
Decedat1316 (85 de ani)[2] Modificați la Wikidata
Khanbaliq⁠(d), Fuli⁠(d), Yuan Modificați la Wikidata
Ocupațiematematician
astronom
astrolog[*]
politician
inginer Modificați la Wikidata
Activitate
OrganizațieGaocheng Astronomical Observatory[*][[Gaocheng Astronomical Observatory (The ancient observatory in Dengfeng, China)|​]]  Modificați la Wikidata
Nume chinezesc
Chineză郭守敬
Nume de curtoazie
Chineză若思

Guo Shoujing (n. 1231 – d. 1316) a fost un astronom, inginer și matematician chinez din perioada dinastiei Yuan, fiind uneori numit Tycho Brahe al Chinei. A fost născut în provincia Hebei și a fost crescut de bunicul său după tată, Guo Yong, care l-a învățat multe. Către vârsta de 20 ani el a devenit un inginer hidraulic, lucrând la aprovizionarea cu apă a orașului său natal, Xingtai. Ulterior, el a devenit consultatorul lui Kublai pe probleme de hidraulică, matematică și astronomie, a construit mai multe instrumente astronomice și a elaborat un calendar (în 1276) care a fost folosit multă vreme după el.

A stabilit formula interpolării cubice pentru exprimarea mișcării unghiulare aparente a Soarelui pe ecliptică în funcție de timp.

La baza elaborării calendarului au stat observațiile efectuate la Observatorul din Pekin. Acest calendar s-a introdus în 1281 și a rămas în vigoare până în 1367.

S-a ocupat și de problemele de trigonometrie sferică. Operele sale nu s-au păstrat, dar calculele calendaristice sunt expuse în alte lucrări ale urmașilor săi, care au supraviețuit timpului.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ MacTutor History of Mathematics archive, accesat în  
  2. ^ http://id.loc.gov/authorities/names/n81081227.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)