Grupul statuar „Familia Brâncoveanu” din Suceava

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Grupul statuar „Familia Brâncoveanu” din Suceava

Grupul statuar „Familia Brâncoveanu” din Suceava (cunoscut și ca Grupul statuar „Sfinții Martiri Brâncoveanu”) este un monument din bronz închinat domnului Țării Românești Constantin Brâncoveanu (1688-1714), care a fost realizat de către sculptorița Ginete Sántha și dezvelit în anul 1978 în municipiul Suceava. Statuia este amplasată în spațiul verde de pe latura de vest a Bisericii Nașterea Maicii Domnului din spatele Palatului de Justiție.

Istoric și descriere[modificare | modificare sursă]

Statuia a fost realizată de către sculptorița Ginete Sántha și amplasată în anul 1978 în centrul municipiului Suceava, în Parcul Trandafirilor, situat pe Strada Ștefan cel Mare, între Magazinul Universal „Bucovina” și Palatul de Justiție. Monumentul elogiază personalitatea lui Constantin Brâncoveanu (1688-1714), unul dintre voievozii importanți din istoria românilor, deși personalitatea sa nu a fost legată de istoria orașului Suceava.[1]

Grupul statuar este realizat din bronz și îl înfățișează pe voievod în picioare, împreună cu soția sa și cei șapte copii ai lor, toți formând un grup monolit. Costumele purtate de voievod și familia sa sunt stilizate.[1] Opera are 1,79 metri înălțime, 0,95 metri lungime și 0,47 metri lățime.[2]

Statuia se află pe un soclu din beton, cu înălțimea de 0,37 metri, lungimea de 0,72 metri și lățimea de 0,53 metri.[2] Pe soclu nu se află nici o inscripție.

Deoarece grupul statuar era aproape neobservat în Parcul Trandafirilor, s-a dorit amplasarea sa într-un loc unde să devină vizibil. În spatele Palatului de Justiție din Suceava (unde fusese închisorea în care au fost schingiuiți luptătorii anticomuniști), se construise Biserica Nașterea Maicii Domnului (numită și Biserica „In memoriam”). La dorința preotului-paroh Viorel Vârlan, care a considerat că grupul statuar reprezentându-i pe cei care și-au jertfit viața pentru credința ortodoxă s-ar potrivi mult mai bine lângă biserica din apropierea locului unde au fost schingiuiți luptătorii pentru libertate,[3] municipalitatea Sucevei a aprobat mutarea monumentului.

Astfel, în octombrie 2004, grupul statuar a fost mutat în spațiul verde de pe latura de vest a bisericii, fiind amplasat pe axul crucii. Monumentul a fost sfințit pe noul amplasament la 16 august 2005, de Sărbătoarea Sfinților Martiri Brâncoveni. În prezent, soclul monumentului este de culoare neagră și are o placă cu următoarea inscripție: „Familia Sfinților Martiri Brîncoveni”.

Imagini[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • E.I. Emandi, V. Cucu, M. Ceaușu - „Ghid de oraș. Suceava” (Ed. Sport Turism, București, 1989), p. 89

Vezi și[modificare | modificare sursă]