Grigore Ignat

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Grigore Ignat
Date personale
Născut[1] Modificați la Wikidata
Bârlad, Tutova, România Modificați la Wikidata
Decedat1917 (27 de ani) Modificați la Wikidata
Ocupațiemilitar Modificați la Wikidata

Grigore Ignat (n. 1889 – d. 1917) a fost un ofițer român, căzut eroic în luptele de la Mărășești din cadrul Primului Război Mondial.

Combatant in grad de căpitan in Armata a 1-a română, Regimentul 51, a participat la luptele de pe frontul de la Mărășești, căzând eroic la datorie in lupta de la cota 100 din data de 19 august, cu măinile incleștate pe una din cele 8 mitraliere, acoperite la sfarșitul luptei de 2 rânduri de soldați români morți. Cota 100 a fost pentru el, dar si pentru mulți alți bravi soldați, ultimul drum. A intrat astfel in istorie incă un erou, alături de ceilalți ostași eroi, cunoscuți sau necunoscuți.

A fost decorat cu Ordinul „Mihai Viteazul”, clasa III, pentru modul cum și-a condus compania din Regimentul 51/52 Infanterie în Lupta de la Răzoare.

Pentru vitejia și avântul fără seamăn cu care a luptat cu compania de mitraliere în lupta de la Răzoare, la 6 august 1917, unde aflându-se cu compania la centrul Diviziei 13, pe unde trupele germane reușise a pătrunde, a rămas neclintit pe poziție secerând valurile dușmane până la respingerea completă a vrăjmașului, după care a fost găsit mort cu eroica sa companie acoperiți aproape de trupurile inamicului uciși.
Înalt Decret no. 1488 din 13 decembrie 1917[2]:p. 142

Decorații[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Căpitanul Grigore Ignat, între mit şi adevăr istoric, accesat în  
  2. ^ a b Ministerul de Răsboiu, Anuarul ofițerilor și drapelelor Armatei Române cărora li s-au conferit ordinul „Mihai Viteazul”, Atelierele grafice „Socec & Co”, București, 1930

Legături externe[modificare | modificare sursă]