Ginevra d’Este

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Blazonul lui Niccolò al III-lea d’Este, tatăl Ginevrei d'Este
Portretul unei prințese d'Este: Portret prezumat al Ginevrei d'Este

Ginevra d'Este (n. 24 martie 1419 – d. 12 octombrie 1440) era fiica lui Niccolò al III-lea d’Este, marchiz de Ferrara și a celei de-a doua soții a sa, Parisina Malatesta[1].

Biografie[modificare | modificare sursă]

Ginevra avea o soră geamănă numită Lucia, decedată în 1437, și un frate mai mic, mort la câteva luni după nașterea sa[2]. Mama sa, Parisina, a fost acuzată de adulter cu Ugo d'Este[3], un alt frate al Ginevrei, și condamnată la moarte, ca și Ugo, când Ginevra avea abia șase ani. După cinci ani, Niccolò s-a recăsătorit cu Ricciarda di Saluzzo. Prin această nouă căsătorie a tătălui său, în afară de alți fii ilegitimi ai tatălui, Ginevra a avut alți doi frați vitregi: Ercole și Sigismondo.

Ginevra d'Este a fost prima, dintre cele trei soții ale lui Sigismondo Pandolfo Malatesta (zis și Lupul din Rimini) senior de Rimini. Căsătoria a fost celebrată în februarie 1434[4].

Uxoricid[5][modificare | modificare sursă]

Se pare că Ginevra a fost otrăvită[6] de soțul său care dorea să se căsătorească cu altă femeie, Polissena Sforza.[7] În 1461, Papa Pius al II-lea l-a acuzat pe Sigismondo Malatesta că le-a asasinat pe cele două soții ale sale, Ginevra și Polissena[8], precum și pe alte persoane, și l-a excomunicat.

Reprezentare[modificare | modificare sursă]

Prenumele său are, se pare, originea în denumirea ienupărului, în italiană ginepro. Portretul unei prințese d'Este de la Luvru, de Pisanello, se pare că o reprezintă.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Parisina Malatesta (1404 – 1425), era fiica lui Andrea Malatesta, senior al Cesenei și a celei de-a doua soții a sa, Lucrezia Ordelaffi.
  2. ^ 20FERRARA.htm%[nefuncțională]
  3. ^ Ugo d'Este, cunoscut și sub numele de Ugo Aldobrandino (1405 – 1425), era fiul lui Niccolò al III-lea d'Este și al amantei acestuia Stella de' Tolomei.
  4. ^ 20% 20% 20% 20% 20%% 20CARLO 20MALATESTA% 20% 20di% 20Venezia.htm Notiță pe site-ul condottieridiventura.it[nefuncțională]
  5. ^ Uxoricid este un termen care semnifică „ucidere de soție”.
  6. ^ Notiță pe site-ul condottieridiventura.it
  7. ^ Polissena Sforza (1428 – 1449) era fiica lui Francesco Sforza și a amantei sale Giovanna d'Acquapendente, cunoscută și sub numele de La Colombina, în română Porumbița.
  8. ^ Notiță pe site-ul gradara.com

Vezi și[modificare | modificare sursă]