Gheorghe Peltecu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Prof. Dr. Gheorghe Peltecu

Gheorghe Peltecu (n. 19 aprilie 1953, Cobadin, Jud. Constanța) este un medic ginecolog român, specializat în chirurgie laparoscopică (laparoscopie), chirurgie oncologică și colposcopie. Este șef de clinică și director al Spitalului Filantropia din București, și profesor universitar la Catedra de Obstetrică-Ginecologie din cadrul aceluiași spital. Realizările sale includ renovarea Spitalului Filantropia, cea mai veche maternitate din București, cât și echiparea acestuia cu aparatură de ultimă generație, ridicându-l la rangul unei maternități occidentale.

Carieră[modificare | modificare sursă]

In 1982 a început activitatea în spitalul Filantropia din București, ca rezident. A devenit medic specialist în 1984 și medic primar în 1990, în aceeași clinica. In 1999 a obținut postul de conferențiar universitar iar în 2006 cel de profesor universitar la Catedra de Obstetrică Ginecologie din Spitalul Filantropia.

Din 2006 până în prezent ocupă postul de președinte al Comisiei Consultative de Obstetrică Ginecologie a Ministerului Sănătății.

Realizări[modificare | modificare sursă]

Inaugurarea spitalului Filantropia. De la stânga la dreapta:ministrul sănătății publice Eugen Nicolaescu,primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu,Prof. Dr. Gheorghe Peltecu,primarul sectorului 1 Andrei Chiliman .

Pe 2 octombrie 2008 a fost făcuta inaugurarea spitalului modernizat de către directorul clinicii, prof. dr. Gheorghe Peltecu, alături de primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu, ministrul sănătății publice Eugen Nicolaescu și primarul sectorului 1, Andrei Chiliman. Astfel s-a evitat închiderea celei mai vechi maternități din capitală, construită în 1813, propusă de Ministerul Sănătății în urmă cu câțiva ani datorită echipării deficitare a acesteia și a lipsei de fonduri.

A publicat 11 carți sub redacția sa sau ca și coautor, 9 lucrări în reviste străine de prestigiu, printre care se număra American Journal of Obstetrics and Gynecology, 41 de articole în reviste de specialitate din țară și 51 de comunicări atât în țară cât și peste hotare.

Premii naționale[modificare | modificare sursă]

In octombrie 2006 a obținut diploma de excelenta a Societății Romane de Obstetrica Ginecologie în cadrul celui de-al 14-lea congres național al acesteia.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Guvernul României – Biroul de presa. "Participarea primului-ministru la inaugurarea Spitalului Clinic Filantropia." Guvernul României (02.10.2008): n. pag. Web. [1]
  • "Maternitatea Filantropia, cel mai modern spital public din România ." Agerpres (7 Octombrie 2008): n. pag. Web. [2].
  • "Istoric." Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie Filantropia n. pag. Web. [3].
  • Chiric, Simona . "Filantropia, un spital public si o maternitate moderna." Copilul (03 octombrie 2008): n. pag. Web. [4].
  • Peltecu, Gheorghe. "Fisa de autoevaluare." univermed-cdgm.ro. Univermed, 06 ian 2006. Web. [5]
  • Niculescu, Izabela. "Vaccinarea HPV, prevenția primară a cancerului de col uterin." Cotidianul (14-Aug-2009): n. pag. Web. [6].