Gheorghe Panaiteanu-Bardasare

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Gheorghe Panaiteanu-Bardasare (n. 22 aprilie 1816 în cartierul Burdujeni, atunci sat în județul Botoșani , Suceava - d. 9 noiembrie 1900, Iași) a fost un pictor și grafician român.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Urmează Academia Mihăileană din Iași (1835-1840).Obține, apoi, o bursă de studii pentru Academia de Arte Frumoase din München(1840).Chiar din primul an de studii devine membru extraordinar în Societate artistică din München, oraș în care va sta peste 18 ani.Specializare în litografie, la Institutul particular condus de Ferdinand Piloty și Iacob Melher.Interesul pentru pictura de gen și portret, l-au determinat să ia lecții de la Richard de Lauchert, artist renumit în vreme.Dacă scenele de gen erau dominate de sentimentalism și duioșie, ceea ce le făcea atractive pentru un anumit public, în schimb s-a dovedit un adevărat maestru al portretului.

Revenit în țară, pune bazele învățământului superior de artă, prin înființarea Școlii de Arte Frumoase(26 octombrie 1860).Totodată fondează și Pinacoteca, pe lângă Universitatea din Iași, unde se vor păstra mari valori ale artei plastice românești și străine.Timp de aproape patruzeci de ani va face să supraviețuiască aceste doua instituții, cărora le-a dedicat, de fapt, tot restul vieții, în detrimentul picturii.Are marele merit de a fi format o serie de mari artiști:Constantin.D.Stahi, Emanoil Bardasare, Teodor Buicliu, Ștefan Șoldanescu, Octav Băncilă s.a.A fost un pedagog înnăscut.A expus lucrări, împreuna cu elevii săi, la expozițiile organizate de Școala de Arte Frumoase și la expozițiile artiștilor în viață, deschise alternativ la București și Iași, apoi numai la București.Gheorghe Panaiteanu-Bardasare a reprezentat o culme a creației artistice pentru Moldova acelui timp, arta sa păstrându-și azi valoarea artistica.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  1. Emil Satco - Gheorghe Panaiteanu Bardasare, "Enciclopedia Bucovinei", Vol. II, p.170, Editura Princeps Edit, 2004 - 2 vol.
  2. http://national.is.edu.ro/ro/index.php?pag=personalitati&menuopt=&letter=16&pers=121


Pictură Artă Sculptură
Pictori celebriPicturi celebrePictori români Muzee Sculptori celebriSculpturi celebreSculptori români
PicturăPictoriPicturiCurenteTehnici Curente SculpturăSculpturiSculptoriTehnici