Gheorghe Mureșan

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Gheorghe Mureșan

Gheorghe Dumitru Mureșan (n. 14 februarie 1971 în Tritenii de Jos, Cluj) este un fost jucător NBA român. La înălțimea de 2,31 m, deține împreună cu Manute Bol titlul de cel mai înalt jucător din istoria NBA.

Gheorghe Mureșan este cel mai cunoscut sportiv român intrat in vizorul lumii sportive datorită selecției observative. Având o înaltime peste medie la vârsta junioratului a fost imediat reperat de către specialiștii de la Clubul Sportiv al Universității Cluj. De aici, datorită aptitudinilor sale, jucătorul a evoluat și curând a atras atenția selecționerului echipei naționale și mai apoi echipelor din străinatate: Pau-Orthez, Washington Bullets și New Jersey Nets.

A încercat și actoria, fiind un personaj principal în filmul Gigantul Meu din 1998, în care a jucat împreună cu Billy Crystal.

Recordul său pentru naționala României este de 42 de puncte, reușite într-un meci cu Suedia, în noiembrie 1992. În 1993 a pătruns în liga profesionistă nord-americană (NBA), evoluând cinci sezoane pentru Washington Bullets (1993-1998) și două pentru New Jersey Nets (1998-2000). În sezonul 1995-1996 a primit premiul NBA Most Improved Player Award.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Interviuri[modificare | modificare sursă]

Apariții[modificare | modificare sursă]