Gheorghe Caranda

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Gheorghe Caranda

Lt. aviator Gheorghe Caranda
Date personale
Născut11 aprilie 1884
Iași, România
Decedat20 iunie 1912
București, România
Cetățenie România Modificați la Wikidata
OcupațieOfițer de aviație
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Activitate
PremiiOrdinul Virtutea Militară  Modificați la Wikidata
Obeliscul lt. aviator Gheorghe Caranda din București

Gheorghe Caranda (n. , Iași, România – d. , București, România) a fost un aviator român, decorat cu Ordinul „Virtutea Militară”.

Date biografice[modificare | modificare sursă]

În septembrie 1906 a intrat în scoala militară, iar in 1908 a fost avansat locotenent în arma infanterie. În toamna anului 1911 a fost detașat la școala de aviație militară de la Cotroceni și în scurt timp și-a luat brevetul de aviator. Cu ocazia zilei de 10 mai, Regele Carol I semnase decretul prin care era avansat locotenent aviator.

La 20 iunie 1912 biplanul lui s-a prăbușit și Caranda a murit pe terenul de zbor din Cotroceni, București, devenind astfel primul român care moare într-un accident de avion.[1] Avionul „Farman” a fost printre cele utilizate la Școala de pilotaj Chitila și, aparent, a avut o problemă de stabilitate longitudinală și, în plus, motorul a fost sub-performanțe în ziua accidentului.[2]

Caranda a primit ordinul Virtutea Militară post-mortem, iar numele său este menționat în primul rând pe Monumentul Eroilor Aerului din București, înaintea numelui pilotului și constructorului de avioane Aurel Vlaicu[3].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Exclusiv. La mormântul primului erou aviator militar din istoria României, Gheorghe Caranda” (în Romanian). jurnalul.ro. Accesat în . 
  2. ^ Ucrain, Constantin (1998). Personalități ale aviației române. Editura Geneze. p. 64.
  3. ^ „Gheorghe Caranda, primul erou aviator român”

Vezi și[modificare | modificare sursă]