Gheorghe Bilașcu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Gheorghe Bilașcu
Date personale
Născut1863 Modificați la Wikidata
Petrova, România Modificați la Wikidata
Decedat1926 (63 de ani) Modificați la Wikidata
Cluj, România Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Română Unită cu Roma Modificați la Wikidata
Ocupațiemedic Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română
limba maghiară Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materUniversitatea „Eötvös Loránd” din Budapesta  Modificați la Wikidata

Gheorghe Bilașcu (n. 1863, Petrova, Maramureș, România – d. 1926, Cluj, România) medic stomatolog român, membru unei vechi familii greco-catolice din zonă. În 1919 a fost unul din fondatorii Universității de Medicină și Farmacie din Cluj.

Educație[modificare | modificare sursă]

Studiile liceale le-a efectuat în Vișeu de Sus, după care a urmat cursurile Universității din Budapesta, unde a rămas și a profesat în mai multe ramuri ale medicinei până la dezmembrarea Austro-Ungariei.[1]

Activitate[modificare | modificare sursă]

În casa sa din Budapesta a găzduit numeroși reprezentanți ai elitei transilvănene din Belle Époque, printre care episcopul român unit de Gherla, Dr. Vasile Hossu, un apropiat al premierului István Tisza al Ungariei de atunci.

Gheorghe Bilașcu a pus bazele învățământului superior de stomatologie în Cluj și în țară. Împreună cu Dimitrie D. Niculescu, a înființat Asociația Medicilor Stomatologi din România. A organizat primul Congres al Doctorilor Dentiști din România, iar în 1923 a fondat Revista de Stomatologie, în ediție bilingvă română-maghiară. Pe 26 decembrie 1919, Consiliul Profesoral al Facultății de Medicină i-a aprobat introducerea unui curs teoretic obligatoriu de stomatologie în curricula studenților la medicină din anul IV, urmat de introducerea unui stagiu practic, în timp ce Bilașcu a întocmit și programa unui curs de specializare în stomatologie pentru medici.[2]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „155 DE ANI DE LA NAŞTERE • Prof. dr. Gheorghe Bilaşcu – fondatorul învăţământului stomatologic românesc”. Graiul Maramureșului. . Accesat în . 
  2. ^ Voicu, Victor; Popescu, Irinel (). File din istoria medicinei românești. Istoria generală. București: Editura Academiei Române. p. 70. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  • Profesor Dr. Gheorghe Bilașcu - Prof. Dr. Alexandru Rotaru - Făclia de Cluj [1]