Ghețarul Lambert

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ghețarul Lambert
Locație
Dimensiuni
Lungime400 km  Modificați la Wikidata
Lățime80 km  Modificați la Wikidata

Ghețarul Lambert este un ghețar major în Antarctida de Est.

Geografie[modificare | modificare sursă]

La aproximativ 100 km lățime, peste 400 km lungime, și aproximativ 2500 de metri adâncime, acesta detine recordul mondial pentru cel mai mare ghețar din lume.[1] Acesta drenează 8% din calota de gheață din Antarctica de est și de sud a Munților Prințul Charles.[2]

Istoric[modificare | modificare sursă]

Acest ghețar a fost delimitat și numit în 1952 de către geograful american John H. Roscoe care a făcut un studiu detaliat a acestei zone cu ajutorul fotografiilor aeriene luate de USN Operation Highjump, 1946-47. El a dat numele de "Baker Three Glacier", folosind numele de cod al aeronavei marinei care a fotografiat zona și a echipajului care a făcut trei zboruri în această zonă de coastă în martie 1948.

Ghețarul a fost descris în "Gazetteer" nr. 14, a numelor geografice din Antarctica (U.S. Board pe denumirile geografice, 1956), dar caracteristicile nu au apărut imediat pe hărțile publicate. Ca urmare, numele de Ghețarul Lambert, astfel cum este aplicat de ANCA în 1957 în urma cartografierii zonei de ANARE (Australian National Antarctic Research Expeditions) în 1956, a devenit numele stabilit pentru această zonă. Denumit după Bruce P. Lambert, directorul "National Mapping" în "Department of National Development" din Australia.

Teledetecție[modificare | modificare sursă]

Ghețarul este important în studiul schimbărilor climatice, deoarece modificările mici ale climei pot avea consecințe importante pentru gheața ghețarului.[3] Majoritatea studiilor făcute ghețarului Lambert sunt făcute prin teledetecție din cauza condițiilor dure din zonă.[4]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ "Superlative geografice", Editura Ion Creangă, București 1978, Silviu Neguț și Ion Nicolae, pagina 183.
  2. ^ Tulloch, Coral (). Antarctica: Heart of the World. Sydney: ABC Books. p. 11. ISBN 0733309127. 
  3. ^ Scott, Keith (). The Australian Geographic book of Antarctica. Terrey Hills, New South Wales: Australian Geographic. p. 127. ISBN 1862760101. 
  4. ^ „Antarctic Glacier May Yield Clues To Global Climate Change”. ScienceDaily. . Accesat în .