Germani bucovineni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
germană Bukowinadeutsche/Buchenlanddeutsche, română Germani bucovineni
Steagul regional al comunității germane din Bucovina
Populație totală
717 (conform recensământului din 2011)
Regiuni cu populație semnificativă
Bucovina (i.e. majoritatea Județului Suceava)[1]
Limbi vorbite
Germană și română
Religii
Romano-catolici și luterani
Grupuri înrudite sau legate cultural
Germanii (în particular germanii din România), germanii din Slovacia, germanii din Polonia, silezienii și austriecii
Cu o prezență demografică sporită în trecut, cel mai notabil în sudul Bucovinei

Germanii bucovineni sau nemții bucovineni (în germană Bukowinadeutsche sau Buchenlanddeutsche) au reprezentat și încă reprezintă o populație de origine germană (parte a comunității germanilor din România după 1918), care a trăit în Bucovina în principal între 1780 și 1940 și, în numere considerabil mai mici, inclusiv după strămutarea forțată (germană Umsiedlung) din timpul celui de-al Doilea Război Mondial comandată de Germania Nazistă în planul de strămutare al populațiilor germane din Europa de Est intitulat Heim ins Reich (i.e. „Acasă în Reich”). Astfel, o parte a comunității germane din Bucovina a mai rămas în Bucovina de Sud după divizarea regiunii în două părți în urma Pactului Ribbentrop-Molotov de non-agresiune și influență teritorială dintre Germania Nazistă și Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste (U.R.S.S.), strămutarea forțată vizând vasta majoritate a populației germane din Bucovina de Nord.

Comunitatea de germani bucovineni datează cel mai recent din timpul administrației austro-ungare a Bucovinei, pe atunci Ducatul Bucovinei (germană Herzogtum Bukowina/Buchenland respectiv Kronland Bukowina/Buchenland), arătând sprijin ulterior prin vot unirii Bucovinei cu Regatul României (alături de minoritatea poloneză și de majoritatea românească de asemenea) în cadrul Congresului General al Bucovinei după terminarea Primului Război Mondial în 1918. Cu toate acestea, pe teritoriul actual al județului Suceava a existat o comunitate săsească încă din Evul Mediu (cel mai probabil provenind din zona Bistriței din nord-estul Transilvaniei), comunitate care însă a fost asimilată din punct de vedere etnic ulterior de majoritatea românească precum și de ceangăi, un grup etnic maghiar.

Pe parcursul istoriei, germanii din Bucovina au trăit în principal în centrele urbane și au format majoritatea populației în unele orașe importante în perioada austro-ungară (de exemplu, Gura Humorului/Gura Humora, Rădăuți/Radautz sau Suceava/Suczawa) cât și în mai multe comunități rurale atât în ​​perioada austro-ungară, cât și în Regatul României.[2][3][4][5] După profesie, grupurile rurale ale germanilor bucovineni erau în principal fermieri sau agricultori respectiv meșteri/meșteșugari.[6] Din punct de vedere confesional, majoritatea germanilor bucovineni au fost romano-catolici dar și protestanți luterani în numere mai mici.

Conform recensământului din 2011 din România, în județul Suceava mai trăiau încă 717 etnici germani.[7] Populația de germani care a mai rămas în județ trăiește în mare parte în orașele Suceava și Rădăuți dar și în centrul, vestul și sud-vestul județului (adică în partea istorică de Bucovina) unde încă mai sunt comunități mici de țipțeri, în mediul rural, mai precis în anumite comune precum, cel mai notabil, Cârlibaba (germană Mariensee/Ludwigsdorf/Kirlibaba). Din punct de vedere politic, ca toate grupurile constitutive ale comunității germane din România, germanii bucovineni sunt reprezentați de Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR/DFDR) atât la nivel local cât și la nivel central sau parlamentar, cu sediul regional în municipiul Suceava, pe Strada Armenească.[8]

Evul Mediu[modificare | modificare sursă]

Sigiliul orașului medieval Baia din județul Suceava, evocând legenda Sfântului Hubert, sfântul apărător al vânătorilor.
Ruinele catedralei catolice din Baia (germană Stadt Molde or Moldenmarkt), județul Suceava, nordestul României.
Stema sașilor transilvăneni cu cele Șapte Scaune (i.e. unități administrative) constitutive Universității Săsești din Transilvania din Evul Mediu.[a]

Încă din Evul Mediu, mai precis de pe la sfârșitul secolul al XIV-lea (sau Evul Mediu târziu), a existat o comunitate germană pe cuprinsul teritoriului actual al județului Suceava, comunitate de origine săsească, cel mai probabil provenită din zona Bistriței (germană Nösen, nume arhaic, sau Bistritz).[9] Aceștia au format, cel mai notabil, o comunitate citadină compactă care a trăit în orașul Suceava (germană Sutschawa, Suczawa sau Sotschen, în germana veche sau medievală: Sedschopff) și în alte părți de pe teritoriul actual al județului Suceava, în Baia (germană Stadt Molde sau Moldenmarkt) spre exemplu sau în Câmpulung Moldovenesc (germană Kimpolung).[10][11]

O inscripție medievală în limba latină din anul 1209 atestă faptul că localitatea Baia a fost întemeiată de sași.[12] De asemenea, orașele medievale Suceava și Câmpulung Moldovenesc au operat în Evul Mediu pe baza legii de oraș germane Magdeburg, la fel ca Bistrița sau Sibiu (germană Hermannstadt) din Transilvania (pe atunci ambele făcând parte din Regatul medieval al Ungariei, sub autonomia săsească din cadrul „Universității Săsești”).[13] Totodată, cavalerii teutoni au construit o fortăreață pe un deal de lângă orașul Siret (germană Sereth) la începutul secolului al XIII-lea.

Deși au reprezentat o comunitate etnică relativ mică din punct de vedere numeric sau demografic, sașii de pe teriotoriul actual al județului Suceava din Evul Mediu au fost o comunitate influentă din punct de vedere politic, conducând orașul Baia cu un reprezentant politic de vârf cunoscut drept șoltuz (germană Schultheiß), termen politico-administrativ echivalent cu cel de primar din ziua de astăzi. În același timp, această comunitate săsească a avut un rol important în economia locală, din punct de vedere comercial și meșteșugăresc.[14] În afară de cuprinsul actual al județului Suceava, sașii s-au mai așezat și la Târgu Neamț (germană Niamtz), în partea de nord a Voievodatului sau Principatului medieval al Moldovei, actualul Județ Neamț.

Cu toate acestea, dată fiind situația demografică relativ mică a acestei comunități săsești, acest grup etnic regional format preponderent din negustori, comercianți și meșteșugari germani a fost ulterior asimilat de populația majoritară românească și de ceangăi de-a lungul sfârșitului evului mediu și începutul epocii moderne la nivel urban, unde aceștia s-au așezat pe cuprinsul nordului Moldovei (i.e. în Suceava respectiv Câmpulung Moldovenesc, Târgu Neamț și/sau Baia).

Colonizarea în epoca modernă în timpul perioadei habsburgice[modificare | modificare sursă]

Municipiul Suceava a fost și este până în prezent una dintre orașele din Bucovina respectiv județul Suceava unde a existat și există încă o comunitate germană (în numere considerabil mai mici în ziua de astăzi).

Germanii imigrați nu s-au răspândit uniform în toată Bucovina, ci au fondat localități proprii sau cartiere proprii în localitățile deja existente. Astfel de localități au fost Gura Putnei (în germană Karlsberg), Voievodeasa (în germană Fürstenthal)[15] și Poiana Micului (în germană Buchenhain). În alte sate s-au așezat pe lângă locuitorii români, preluând numele românesc al localității, ca, spre exemplu, la Bădeuți (în germană Deutsch-Badeutz).

O parte însemnată din imigranți s-au stabilit în orașe ca Cernăuți (în germană Czernowitz/Tschernowitz), Storojineț (în germană Storozynetz)[16], Rădăuți (în germană Radautz), Suceava (în germană Suczawa/Sutschawa)[15], Vatra Dornei (în germană Dorna-Watra)[15] și Gura Humorului (în germană „Gurahumora” sau „Gura Humora”), localitate în care, în 1930 (conform recensământului populației din acel an), reprezentau majoritatea populației.

Germanii bucovineni din mediul rural au fost, în majoritate lor, agricultori. În activitatea lor, agricultorii coloniști germani au obținut adesea rezultate mai bune decât localnicii români, pentru că, la venirea lor în Bucovina, aceștia au primit 16-20 hectare de teren agricol de cea mai bună calitate, lemn de construcție, vite de prăsilă, semințe de calitate la prețuri convenabile sau sub formă de împrumuturi pe termen lung, fără dobândă precum și scutiri de impozite din partea fostei administrații imperiale austriece.[17]

Până la strămutarea lor în Polonia ocupată de Germania Nazistă (mai precis în Guvernământul General), ce a avut loc în 1940, germanii reprezentau o minoritate regională în Bucovina cu o pondere de circa 21% din totalul populației, valoare stabilită anterior la recensământul austriac/austro-ungar din 1910. Ulterior, s-a constatat că circa 13% din aceștia erau evrei vorbitori de limbă germană care s-au declarat germani.

Limbă și dialecte[modificare | modificare sursă]

Gara din Ițcani văzută la începutul secolului al XX-lea. În trecut, o numeroasă comunitate de germani bucovineni a trăit în Ițcanii Noi (germană Neu-Itzkany), alcătuind majoritatea relativă a populației, mai precis 45%.

Pe lângă limba germană standard (i.e. Hochdeutsch, inclusiv Österreichisches Hochdeutsch, adică germana standard austriacă care s-a vorbit în orașele Suceava, Cernăuți, Rădăuți, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc sau Siret și care diferă de Bundesdeutsches/Deutsch Hochdeutsch, i.e. germana standard folosită în Germania sau de etnicii germanii dinafara Germaniei cunoscuți ca „Auslandsdeutsche”), germanii din Bucovina au vorbit și vorbesc o serie de dialecte, în funcție de originea lor, după cum urmează:

  • Țipțerii (provenind din fostul comitat Zips din actuala regiune Spiš dintre nord-estul Slovaciei și sudul Poloniei) vorbesc dialectul țipțer sau țipțeresc (germană Zipserisch sau Zipserdeutsch);
  • Deutschböhmisch sau Böhmerwäldisch (germană din pădurea Boemiei, literalmente, regiune care astăzi face parte din Republica Cehă) s-a vorbit în Huta Veche, Crăsnișoara Nouă, Gura Putnei, Voievodeasa, Vadu Negrilesei, Poiana Micului, Dealu Ederii, Bori și Clit;
  • Pfälzisch și Schwäbisch (i.e. dialectul șvab/șvăbesc) s-au vorbit în Arbore, Bădeuți, Frătăuții Vechi, Ilișești, Ițcani, Satu Mare sau Tereblecea.

Cronologia colonizării germane în Bucovina[modificare | modificare sursă]

Prisaca Dornei (germană Eisenau)
Cârlibaba (germană Kirlibaba/Mariensee)
Solca (germană Solca)
Fundu Moldovei (germană Luisenthal)
Pojorîta (germană Pozoritta)

În Bucovina, coloniștii germani au venit în mai câteva valuri, nu numai dinafara imperiului habsburgic și mai apoi austriac, dar și din interior, formând colonii pentru exploatări miniere, forestiere, fabricarea sticlei, agricultură, meșteșuguri, etc. Iată, cronologic, coloniile germane înființate în Bucovina:[17]

De asemena, coloniști germani s-au așezat și în alte localități (Putna [15], Valea MoldoveiWallessaka [15], VamaWama, MoldovițaRuss Moldawitza [15], CiudeiCzudyn [16], StănileștiKornoluncze/ Stanilesti [15], Valea CosminuluiFranzthal [16] etc.).

Strămutarea forțată din cel de-al Doilea Război Mondial[modificare | modificare sursă]

Germani bucovineni și germani basarabeni strămutați în gara din Graz, Austria în noiembrie 1940

Prin ultimatumul sovietic din 28 iunie 1940, adresat României, care a dus la Ocupația sovietică a Basarabiei și Bucovinei de Nord, germanii din cele două ținuturi s-au trezit peste noapte locuind în Uniunea Sovietică (U.R.S.S.). Având ca bază Pactul Ribbentrop-Molotov, la data de 5 septembrie 1940 a fost încheiat la Moscova așa-numitul „Tratat de strămutare” (germană Umsiedlungsvertrag). Ca urmare a acestui tratat, după numai 4 zile, la 9 septembrie 1940 s-a înființat în Cernăuți „Comandamentul pentru strămutare” (germană Umsiedlungskommando) pentru Basarabia și Bucovina de Nord, care și-a început activitatea pe 15 septembrie, acesta fiind compus din 599 persoane sub comanda SS-Standartenführer Horst Hoffmeyer. Primul transport pe calea ferată, cu 1.000 de germani strămutați, a avut loc pe 27 septembrie. Ultimul tren cu strămutați a trecut granița Uniunii Sovietice la 17 noiembrie, încadrându-se perfect în termen. Din sudul Bucovinei, trenurile au trecut prin Transilvania, Ungaria și Austria.[19]

După strămutarea germanilor din nordul Bucovinei, care intrase în compunerea U.R.S.S.-ului, Germania Nazistă a considerat că nici comunitățile germane din sudul Bucovinei, rămase la România, nu mai erau „viabile”. De aceea, la 22 octombrie 1940, consulul general al Germaniei în România, SS-Oberführer Wilhelm Rodde a semnat cu Ioan Broșu, reprezentantul României, un tratat germano-român privind strămutatrea. După modelul aplicat în Bucovina de Nord s-a înființat Comandamentul German pentru strămutare Deutsche Abwicklungsstelle für die Umsiedlung (D.A.S.),[20] care a pus strămutarea sub comanda SS-Oberführer Heinrich Siekmeier.[21] De data aceasta, acțiunea nu mai era pusă sub presiunea timpului, ca în Bucovina de Nord.[19]

Prin strămutarea din 1940, circa 80.000-90.000 de persoane au părăsit Bucovina, fiind duse în Al Treilea Reich, sub lozinca propagandistă Heim ins Reich („Acasă în Reich”). Conform autorului Dirk Jachomovski în lucrarea acestuia intitulată „Die Umsiedlung der Bessarabien-, Bukowina- und Dobrudschadeutschen”, numărul total al germanilor bucovineni strămutați a fost, de fapt, de 100.000.

Deoarece transportul s-a făcut cu trenul, strămutații au putut să-și ia cu ei doar foarte puține obiecte personale. După o scurtă staționare în lagăre din Germania, majoritatea strămutaților au fost relocați în gospodării confiscate de naziști în Polonia ocupată (teritoriu ce forma Reichsgau Wartheland, denumit și Warthegau sau Guvernământul General), gospodării care le-au fost date strămutaților ca despăgubire pentru averile lăsate în Bucovina.

Galerie[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Institutul Național de Statistică - Rezultatele definitive ale recensământului populației și al locuințelor din 2011”. Institutul Național de Statistică (I.N.S.). 
  2. ^ „Special-Orts-Repertorien der Im Oesterreichischen Reichsrathe vertretenen Königreiche und Länder” (PDF). K. K. Statistischen Central-Commission (în germană). Accesat în . 
  3. ^ „Special-Orts-Repertorien der Im Oesterreichischen Reichsrathe vertretenen Königreiche und Länder. Neubearbeitung auf Grund der Ergebnisse der Volkszhälung vom 31. December 1890” (PDF). K. K. Statistischen Central-Commission (în germană). Accesat în . 
  4. ^ „Gemeindelexikon der Bukowina, Bearbeitet auf Grund der Ergebnisse der Volkszählung vom 31. Dezember 1900” (PDF). Österreichisches Statistiches Zentralamt (în germană). Accesat în . 
  5. ^ Constantin Ungureanu. „Populația Bucovinei în 1910 și 1930, p. 451” (PDF). ibn.idsi.md. Accesat în . 
  6. ^ Universitatea din Alberta, Canada. „The Germans from the Bukovina”. Universitatea din Alberta, Canada. Accesat în . 
  7. ^ „Institutul Național de Statistică - Rezultatele definitive ale recensământului populației și al locuințelor din 2011”. Institutul Național de Statistică. 
  8. ^ „Forumul regional Bucovina”. Forumul Democrat al Germanilor din România, website oficial. Accesat în . 
  9. ^ Consiliul Județean Suceava (). „Germanii”. Visiting Bucovina. Accesat în . [nefuncționalăarhivă]
  10. ^ Hugo Weczerka, Das Fürstentum Moldau und die Deutschen, în: Isabel Röskau-Rydel, Deutsche Geschichte im Osten Europas. Galizien, Bukowina, Moldau, Berlin 1999, pag. 338.
  11. ^ Orașe dispărute din România. Baia, prima capitală a Moldovei, 16 aprilie 2015, Dănuț Zuzeac, Adevărul, accesat la 5 iunie 2016
  12. ^ Günter Schödl, Deutsche Geschichte im Osten Europas. Land an der Donau, Berlin 1995, pag. 60.
  13. ^ Magdeburg Law website. „Historic Cities : Magdeburg Law”. Magdeburg Law - A building block of modern Europe. Accesat în . 
  14. ^ Universitatea din Alberta, Canada. „The Germans from the Bukovina”. Universitatea din Alberta, Canada. Accesat în . 
  15. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc bd Azi, în România
  16. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s Azi, în Ucraina
  17. ^ a b Ioan Cocuz: Partidele politice românești din Bucovina 1862 – 1914
  18. ^ Povestea așezărilor bucovinene (revăzută): Jucica
  19. ^ a b „Die Umsiedlung der Volksdeutschen aus der Bukowina im Jahre 1940”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  20. ^ Markus Leniger Nationalsozialistische "Volkstumsarbeit" und Umsiedlungspolitik 1933-1945
  21. ^ Mariana Hausleitner Die Rumänisierung der Bukowina

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Unul dintre acest scaune a fost și Districtul Bistriței de unde, cel mai probabil, a provenit comunitatea săsească medievală care s-a așezat pe teritoriul actual al județului Suceava respectiv județul Neamț de asemenea.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]