George Stephănescu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Timbru poştal românesc din 1963
Placă memorială aplicată pe casa din str. Pitar Moş din Bucureşti, în care a locuit George Stephănescu

George Stephănescu (n. 13 decembrie 1843, București - d. 25 aprilie 1925, București) a fost un compozitor, pedagog și dirijor român.

A studiat la Conservatorul din București cu Eduard Wachmann și la Conservatorul din Paris cu H. Reber (armonie), E. Auber și A. Thomas (compoziție). A fost profesor de canto la Conservatorul din București și dirijor al Teatrului național din București.

A fost inițiatorul reprezentațiilor de operă în limba română și fondatorul a trei societăți lirice premergătoare Operei române ("Mama soacră", "Cometa" și "Scaiul bărbaților").

A compus o dramă lirică, feeria muzicală "Sânziana și Pepelea", prima simfonie românească, Simfonia în la major, Uvertura națională, două sonate pentru pian și, respectiv, pentru violoncel și pian, un octet pentru coarde și suflători, un cvartet pentru coarde și unul pentru coarde, flaut și pian, lieduri, etc.

In memoriam[modificare | modificare sursă]

  • În fața clădirii Operei Naționale București se găsește un bust de bronz al lui George Stephănescu, realizat de sculptorul Ion Lucian Murnu.
  • Pe casa din str. Pitar Moș din București, în care a locuit George Stephănescu, a fost montată o placă memorială.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]