Geografia Regatului Unit

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Harta fizică a Regatului Unit

Anglia[modificare | modificare sursă]

Relieful Angliei constă în majoritate din coline joase, despărțite de la nord la sud de un lanț de dealuri și munți (Cumbria, Munții Pennini). Altitudinile vârfurilor muntoase nu depășesc 1000m. Râurile engleze majore sunt Tamisa, Severn, Trent și Ouse. Cele mai importante orașe sunt Londra, Manchester, Birmingham, Leeds, Newcastle către Tyne, Sheffield, Bristol, Liverpool, Leicester, Nottingham. Tunelul Canalului Mânecii, care începe din apropiere de Dover, face legătura cu Franța.

Țara Galilor[modificare | modificare sursă]

Țara Galilor este în majoritate muntoasă, cel mai înalt punct fiind vârful Snowdon, cu 1.085 m. La nord se găsește insula Anglesey. Cel mai mare oraș este capitala, Cardiff, urmat de Swansea, Newport și Wrexham.

Scoția[modificare | modificare sursă]

Geografia Scoției este variată, cu porțiuni joase în sud și est, și porțiuni muntoase (highlands) în nord și vest, unde se află și Ben Nevis (1.343 m), cel mai înalt vârf din Regat. În largul coastelor scoțiene se găsesc numeroase insule, cele mai importante fiind arhipelagurile Hebride, Shetland și Orkney. Orașele principale sunt Edinburgh, Glasgow, Aberdeen și Dundee.

Irlanda de Nord[modificare | modificare sursă]

Irlanda de Nord are un relief predominant colinar. Orașele majore sunt Belfast și Londonderry.

Climă[modificare | modificare sursă]

Regatul Unit are o clima temperat-oceanica,cu ierni blânde,veri moderate si precipitații care pot dura lunar peste 10 zile.Temperatura înregistrată pe timpul iernii este de -10 °C, iar temperatura înregistrată pe timpul verii poate depăși rareori 35 °C.

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de geografia Regatului Unit