Gențiană

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Gențiana)
Gențiană
Gentiana verna
Clasificare științifică
Regn: Plantae
(neclasificat): Angiospermae
(neclasificat): Eudicotidae
(neclasificat): Asteridae
Ordin: Gentianales
Familie: Gentianaceae
Gen: Gentiana L.
Specii

vezi textul

Gentiana clusii

Gențiana este un gen de plantă medicinală, care face parte din familia Gentianaceae. În trecut în această familie au fost încadrate și genurile Gentianella, Gentianopsis și Comastoma. Etimologia denumirii provine de la regele Iliriei Gentius (180 – 168 î.e.n.), după spusele lui Plinius cel Bătrân.[1] Gentius credea că genul are proprietăți tonice. Cu mai mult de 400 de specii, este considerat un gen mare.

Habitat[modificare | modificare sursă]

Gentiana frigida

Este un gen cosmopolit, întâlnindu-se in regiuni alpine din Asia, Europe și America. Anumite specii apar și in Africa de nord-vest, estul Australiei și Noua Zeelandă. Există varietăți anuale, bianuale, și perene. Unele sunt perene si altele nu. Gențianele sunt greu de întreținut în afara habitatului natural, dar există câteva specii care se cultivă. Le place soarele, soluri neutre și acide, bogate în humus și bine drenate. Sunt populare în grădini cu pietre.

Uz[modificare | modificare sursă]

Anumite specii din gen se folosesc ca plante medicinale, rădăcinile folosindu-se pentru prepararea de siropuri tonice. Se folosesc și ca substanțe aromatice pentru diverse bauturi.

Specii[2][modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ A manual of the flowering plants of California by Willis Linn Jepson
  2. ^ Roskov Y., Kunze T., Orrell T., Abucay L., Paglinawan L., Culham A., Bailly N., Kirk P., Bourgoin T., Baillargeon G., Decock W., De Wever A., Didžiulis V. (ed) (). „Species 2000 & ITIS Catalogue of Life: 2014 Annual Checklist”. Species 2000: Reading, UK. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Gențiană