Garcia Sancez I de Pamplona

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Garcia Sancez I de Pamplona
Date personale
Născut919 d.Hr.[1] Modificați la Wikidata
Kingdom of Pamplona⁠(d) Modificați la Wikidata
Decedat (51 de ani) Modificați la Wikidata
Navarra, Spania Modificați la Wikidata
ÎnmormântatCastillo de Monjardín[*][[Castillo de Monjardín (cultural property in Villamayor de Monjardín, Spain)|​]] Modificați la Wikidata
PărințiSancho I de Pamplona
Toda of Pamplona[*][[Toda of Pamplona (Queen consort to Sancho I of Pamplona (died 958))|​]] Modificați la Wikidata
Frați și suroriVelasquita Sánchez di Navarra[*][[Velasquita Sánchez di Navarra (908 - uncertain 968)|​]]
Sancha Sánchez of Pamplona[*][[Sancha Sánchez of Pamplona ((914 - Dec 959))|​]]
Onneca Sánchez of Pamplona[*][[Onneca Sánchez of Pamplona (Queen consort of León)|​]]
Urraca Sánchez of Pamplona[*][[Urraca Sánchez of Pamplona (queen consort of León and princess of Pamplona)|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuAndregoto Galíndez[*][[Andregoto Galíndez (Pamplona's queen consort)|​]] ()
Teresa Ramínez de León[*][[Teresa Ramínez de León (Queen of Pamplona)|​]] () Modificați la Wikidata
CopiiSancho al II-lea de Pamplona
Ramiro Garcés of Viguera[*][[Ramiro Garcés of Viguera (king of Viguera)|​]]
Urraca Garcés of Pamplona[*][[Urraca Garcés of Pamplona (1041)|​]] Modificați la Wikidata
Ocupațieconducător[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba bască
Navarroaragonés[*][[Navarroaragonés (Romance language once spoken in a large part of the Ebro River basin, south of the middle Pyrenees, although it is only currently spoken in a small portion of its original territory)|​]] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriKing of Najera[*][[King of Najera |​]] ()
consort count of Aragon[*][[consort count of Aragon |​]] ()
Familie nobiliarăDinastia Jimenez
King of Najera[*][[King of Najera |​]] Modificați la Wikidata
Domnie –
PredecesorJimeno Garces de Pamplona
SuccesorSancho al II-lea de Pamplona

Garcia Sancez I (919 - 970) a fost regele Pamplonei din 931 până la moartea sa, pe 22 februarie 970.

El a fost fiul lui Sancho I de Pamplona și a soției sale, Toda Toda Aznárez. La vârsta de șase ani, tatăl său a murit și unchiul său, Jimeno Garces de Pamplona l-a succedat pe fratele său și abia în 930, Garcia apărea cu titlu regal. La moartea lui Jimeno, mama sa, Toda a guvernat în numele său pentru Garcia, care avea doar 12 ani. Regența ei s-a terminat în 934, atunci când verișorul său, Adb-ar-Rahman al III-lea, a intervenit în ajutor, Garcia începând să guverneze ca rege.

Cu sprijinul mamei sale energice și diplomată, Garcia, ca și tatăl său, s-a angajat într-o serie de conflicte cu maurii. În special în 937, când s-a aliat cu Ramiro al II-lea de Leon și Muhammad ibn Hashim, guvernator de Zaragoza, rezultând într-o campanie militară condusă de Abd-ar-Rahman al III-lea, prin Calatayud și Zaragoza, în terenurile Garciei.

Garcia s-a căsătorit cu prima sa verișoară, Andregota Galíndez, fiica și co-moștenitoarea lui Galindo Aznárez al II-lea, Contele de Aragon, având un fiu și moștenitor, Sancho. El a divorțat în 940, atunci când a ajuns la un acord prin care trebuia să se căsătorească cu fiica lui Sunyer, contele de Barcelona, dar transmiterea forțată a lui Sunyer la Abd-ar-Rahman a inclus abandonarea acestui plan. García s-a căsătorit apoi cu Teresa, fiica aliatul său, Ramiro al II-lea.

După moartea lui Ramiro al II-lea și a succesorului său, Ordono al III-lea de Leon, regatul Pamplonei a acordat sprijin descendentului regelui decedat, Sancho I de Leon, care era nepotul lui Garcia. Când cumnatul lui Garcia, Fernán González de Castilia a schimbat sprijinul și l-a instalat pe cumnatul său, Ordono al IV-lea de Leon în locul lui Sancho, relația lui Fernán cu García a devenit tensionată și moartea soției lui Fernán, sora lui Garcia, a dus la o rupere. García a intervenit direct în León, l-a capturat pe Fernán și l-a restaurat pe Sancho. Fernán a fost forțat să facă concesii teritoriale cu Garcia pentru a obține eliberarea sa iar alianța lor nu a fost complet restaurată până în 954, când Fernán s-a recăsătorit, de data aceasta cu fiica lui García, Urraca.

García a fost succedat de fiul său, Sancho al II-lea Garcés, poreclit Abarca.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Garcia III de Pamplona, Gran Enciclopèdia Catalana, accesat în  

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Salas Merino, Vicente (2008). La Genealogía de Los Reyes de España [The Genealogy of the Kings of Spain] (in Spanish) (4th ed.). Madrid: Editorial Visión Libros. pp. 216–218. ISBN 978-84-9821-767-4.