Gallia Narbonensis

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Galia Transalpină)
Provincia romană Gallia Narbonensis în jurul anului 58 î.C.
Provincia Gallia Narbonensis în cadrul Imperiului Roman în jurul anului 120 d.C.

Gallia Narbonensis a fost o provincie romană aflată în zona Languedocului și Provenței de astăzi, din sudul Franței. A mai fost cunoscută și sub numele de Gallia Transalpina (Galia Transalpină). Romanii o numeau și Provincia Nostra ("provincia noastră") sau simplu Provincia, un nume care s-a păstrat în denumirea modernă a regiunii, Provence.

Mărginindu-se direct cu Italia controlul asupra provinciei oferea statului roman anumite avantaje, precum controlul asupra rutelor terestre dintre Italia și Peninsula Iberică; un tampon împotriva atacurilor asupra Italiei din partea triburilor din Galia; și controlul asupra rutelor comerciale aducătoare de profit ale văii Ronului, prin care curgeau bunuri între Galia și centrul comercial de la Massalia, astăzi Marsilia.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Zona a devenit provincie romană în 121 î.Hr., inițial sub numele de Gallia Transalpina. Acest nume a fost ales pentru a o deosebi de Galia Cisalpină. "Transalpină" înseamnă "de dincolo de Alpi", în timp ce "Cisalpină" înseamnă "de partea aceasta a Alpilor". Galia Cisalpină se afla în partea estică a lanțului Alpilor, în Italia de nord de astăzi, cuprinzând și unele zone din Franța; Galia Transalpină se afla mai la vest, în sud-estul Franței de astăzi. Împreună, ele formau regiunea Galia.

Provincia Gallia Transalpina a fost ulterior redenumită Gallia Narbonensis, după capitala sa, colonia romană Narbo Martius (Narbonne), fondată pe coastă, în anul 118 î.Hr..