Gabriella Tóth

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Gabriella Tóth
Informații generale
Nume complet Gabriella Tóth
Data nașterii (27 de ani)
Locul nașterii Komádi, Ungaria
Naționalitate Maghiară
Înălțime 1,75 m
Greutate 67 kg
Post Coordonator
Informații despre echipă
Echipa actuală Győri Audi ETO KC
Număr 23
Cluburi de juniori
Ani Club
Komádi SE
Cluburi de seniori*
Ani Club
0000-2012 Győri Audi ETO KC
2012-2014 Veszprém Barabás KC
2014- Győri Audi ETO KC
Echipa națională
Ani Țară Ap (G)
Ungaria (tineret) 23 (101)
* Apariții și goluri pentru echipa de club doar în cadrul campionatului intern

Gabriella Tóth (n. 23 septembrie 1996,[1] în Komádi[2]) este o handbalistă maghiară care joacă pentru Győri Audi ETO KC pe postul de coordonator de joc. Tóth este și componentă a selecționatei naționale de tineret a Ungariei.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Echipele de club[modificare | modificare sursă]

Gabriella Tóth a început să joace handbal în orașul natal, Komádi,[2] și a participat cu echipa școlii sale la multe turnee. La vârsta de 13 ani, ea a fost solicitată de clubul Győri ETO KC, așa că s-a mutat într-un hostel studențesc din Győr, fiind urmată curând de părinți. După sosirea în Győr, Gabriella a luat parte la competiții naționale și internaționale pentru diverse categorii de vârstă: echipa de junioare, echipa de tineret, campionatul național de tineret sau campionatul național, fiind cooptată în final în echipa secundă de senioare a clubului ETO, care activa în a doua divizie maghiară.

În 2012, ea s-a alăturat Veszprém Barabás KC, echipă ce evolua în prima divizie, și a devenit curând una din jucătoarele de bază, cu peste 100 de goluri înscrise în sezonul 2012/13.[2] Cu echipa din Veszprém, Gabriella Tóth a ajuns anul următor până în șaisprezecimile Cupei Cupelor EHF, competiție în care a înscris 21 de goluri.[3]

În martie 2014, presa maghiară a anunțat transferarea handbalistei la echipa principală a Győri Audi ETO KC.[4][5]

Echipa națională[modificare | modificare sursă]

Gabriella Tóth a fost pentru prima dată selectată în echipa națională sub 17 ani a Ungariei în 2010, de către antrenorul Kálmán Róth, și anul următor a jucat la Campionatul Mondial rezervat acestei categorii de vârstă, clasându-se împreună cu Ungaria pe locul 4. Curând, ea a fost chemată la naționala sub 18 ani, dar nu a putut lua parte la Campionatul Mondial din 2012 pentru că nu împlinise încă 16 ani.[2] În 2013, la 16 ani a participat cu naționala U19 la CE U19 din Danemarca, unde echipa a cucerit medalia de argint. În 2014, ea a fost componentă a echipei Ungariei care a participat la Campionatul Mondial de tineret din Croația.[6]

În data de 13 decembrie 2014 a debutat în naționala de senioare, schimbând-o în echipă pe Kinga Klivinyi, în primul meci din Grupele Principale. În meciul de debut împotriva României a marcat 2 goluri din 3 încercări. În cel de-al doilea meci, contra Danemarcei, a marcat 5 goluri din 5 încercări. În meciul următor, împotriva Norvegiei, Tóth a fost deja titulară pe post de coordonator, și a marcat 4 goluri din 5 încercări.

După debutul excepțional la naționala de senioare a mai jucat în preliminariile pentru Campionatul Mondial din 2015. În vara anului 2015 s-a transferat la echipa Győri Audi ETO KC, unde la începutul sezonului a avut o accidentare gravă, fiind operată la genunchi.

Palmares[modificare | modificare sursă]

  • Nemzeti Bajnokság I:
    • Câștigătoare: 2012
    • Câștigătoare: 2015 Cupa Ungariei:
    • Câștigătoare: 2012
    • Câștigătoare: 2015 Liga Campionilor:
    • Finalistă: 2015

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Profilul Gabriellei Tóth”. Federația Europeană de Handbal. Accesat în . 
  2. ^ a b c d Ildikó Balogh (). „The rising handball stars of the Women's 19 EHF EURO: Gabriella Tóth”. Federația Europeană de Handbal. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ „Player Info: Gabriella Tóth”. Federația Europeană de Handbal. Accesat în . 
  4. ^ Szabó Gábor (). „Audi ETO: öt távozó, három érkező - Bulatovic magánéleti okok miatt megy” (în maghiară). kisalfold.hu. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ „ETO: öt távozó, öt érkező?” (în maghiară). handball.hu. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ „HUNGARY TEAM ROASTER” (PDF). Federația Internațională de Handbal. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]