Gabriela Vrânceanu-Firea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Gabriela Vrânceanu-Firea (n. 13 iulie 1972, Bacău) este o jurnalistă, prezentatoare de știri, poetă și prozatoare română, director al revistei economice „Săptămâna Financiară” și senatoare din partea PSD în Senatul României din partea județul Ilfov în sesiunea 2012 - 2016.

Cariera jurnalistică[modificare | modificare sursă]

A absolvit Liceul de Aviație „Henri Coandă din Bacău și Facultatea de Litere din cadrul Universității București. Este doctorand în economie la Academia de Studii Economice din București. [1]

Și-a început cariera în presă în 1990, fiind reporter la săptamânalul „Pur și simplu“ din Bacău, iar apoi la cotidianul Azi din București, în perioada 1991-1992. În anii 1992-1993 a fost redactor-prezentator la Radio Contact. [2] În perioada 1993-1999 a lucrat la Televiziunea Română ca realizator de reportaje economice, în special financiar–bancare, editor–prezentator al emisiunii „Jurnal”, realizator-moderator al emisiunii „Ediție Specială” și Realizator-moderator al rubricii „Știrea Zilei”.[3][1]

În ianuarie 1999 a devenit consilier pentru relații publice și imagine a premierului Mugur Isărescu, iar în perioada februarie-decembrie 1999 a fost Purtător de cuvânt al Guvernului și Secretar de Stat, șef al Departamentului pentru Comunicare din cadrul Guvernului Mugur Isărescu.[3][2]

În decembrie 2000 a fost distinsă cu Ordinul național Steaua României în grad de ofițer. [2].

Din anul 2001 lucrează în cadrul trustului de presă Intact, fiind redactor și prezentator al emisiunii „Observator” (până în iulie 2009), precum și realizator al emisiunii „Săptămâna Financiară” la Antena 1 și al emisiunii „Știrea Zilei” la Antena 3. Din septembrie 2008 este director general al revistei Săptămâna Financiară,[4] după ce anterior fusese director editorial al publicației, de la înființarea acesteia, în martie 2005. Din iunie 2009 a preluat conducerea firmei Intact Advertising, o agenție de organizare evenimente și publicitate[5]. Este de asemenea director general al ziarului Financiarul și al revistei Felicia.[6]

Activitatea literară și muzicală[modificare | modificare sursă]

Gabriela Vrânceanu Firea este membru al Uniunii Scriitorilor din 2002. A primit premiul pentru debut din partea Asociației Scriitorilor din București în anul 2001, pentru volumul de versuri „O altă lume”.[7]. Printre cărțile scrise de ea se numără și romanul „Trei motive”, cartea pentru copii „Țara sucită și-nvârtită”, volumul de eseuri economice „Economia de cuvinte” și volumul de eseuri social-economice „Jurnalul unui observator”.[8]

În decembrie 2009 a lansat împreună cu Simona Gherghe albumul de muzică populară Trandafiri de la Moldova.[9]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Gabriela Vrânceanu Firea: Am avut satisfacția ca anul acesta să-mi văd fiul licean”. Agerpres. 12 iulie 2010. http://www.agerpres.ro/english/index.php/comunicate/item/19287-Gabriela-Vranceanu-Firea-Am-avut-satisfactia-ca-anul-acesta-sami-vad-fiul-licean.html. 
  2. ^ a b c Miron Manega (28 ianuarie 2010). „GABRIELA VRÂNCEANU FIREA: Băiatul pe care-l iubeam m-a părăsit pentru că eram prea săracă”. Revista Tango. http://www.revistatango.ro/gabriela_vranceanu_firea_baiatul_pe_care_l_iubeam_m_a_parasit_pentru_ca_eram_prea_saraca-1019.html. 
  3. ^ a b Biografia Gabrielei Vrânceanu-Firea, la Romania-On-Line.net
  4. ^ Intact a încetat colaborarea cu Mihai Craiu, Tucă și Firea preiau funcțiile acestuia”. HotNews. 14 august 2008. http://economie.hotnews.ro/stiri-media_publicitate-3961620-intact-incetat-colaborarea-mihai-craiu-tuca-firea-preiau-functiile-acestuia.htm. 
  5. ^ Biografia Gabrielei Vrânceanu-Firea, pe site-ul ziare.com
  6. ^ C. Ionescu (14 iulie 2009). „Gabriela Vranceanu Firea: "Etapa mea de stirist s-a incheiat"”. HotNews. http://economie.hotnews.ro/stiri-media_publicitate-5961012-gabriela-vranceanu-firea-etapa-mea-stirist-incheiat.htm. 
  7. ^ Gabriela Vrânceanu Firea a lansat romanul "Trei motive"”. 25 octombrie 2007. http://www.stilfeminin.ro/timp-liber/Gabriela-Vranceanu-Firea-a-lansat-romanul-Trei-motive.html. 
  8. ^ Ramona Vintilă (13 iulie 2009). „Astăzi E ziua ta... Gabriela Vrânceanu Firea!”. Jurnalul Național la caleidoscop.ro. http://www.jurnalul.ro/caleidoscop/calendar/astazi-e-ziua-ta-gabriela-vranceanu-firea-514419.html. 
  9. ^ Gabriela Vrânceanu Firea și Simona Gherghe lansează „Trandafiri de la Moldova””. Unica. 8 decembrie 2009. http://www.unica.ro/detalii/articole/gabriela-vranceanu-firea-si-simona-gherghe-lanseaza-trandafiri-de-la-moldova.html. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]