Șocul viitorului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Future Shock)
Șocul viitorului
Informații generale
AutorAlvin Toffler
SubiectFuturologie
Gennonfiction[*][[nonfiction (genre of works in contrast to fictional ones)|​]]
Ediția originală
Titlu original
Future Shock
Limbalimba engleză Modificați la Wikidata
EditurăRandom House
Țara primei aparițiiStatele Unite
Data primei apariții1970
Format originaltipar
ISBNISBN 0-394-42586-3
OCLC87496
Ediția în limba română
TraducătorLeontina Moga
Gabriela Mantu
EditurăEditura Politică
Data apariției1973
Cronologie
The Third Wave
The Third Wave {{{text}}}

Șocul viitorului (titlu original: Future Shock) este o carte publicată în 1970 de sociologul și futurologul american Alvin Toffler. Cartea a fost publicată în 50 de țări și care s-a vândut în peste 15 milioane de copii [2]

Termenul „Șocul viitorului”, descrie starea psihologică a persoanelor fizice, precum și a societăților, ce se confruntă cu impresia că „prea multe schimbări au avut loc într-un timp prea scurt”. Conceptul este legat de termenul „singularitate tehnologică”, care a apărut în secolul al XXI-lea.

Toffler sugerează că societatea este într-o fază de schimbare structurală enormă, o revoluție de la o societate industrială la o „societate super-industrială”. Această transformare confundă oamenii și accelerează progresul social și tehnologic, duce la „deconectarea” de restul lumii, sub rezerva unui „stres și dezorientări distructive” - șocul viitorului. Toffler continuă prin atribuirea majorității problemelor sociale șocului viitorului. Acesta descrie acesti tip de „șoc” ca o „supraîncărcare de informații”. Toffler continuă analiza pe aceleași linii, în Al Treilea Val⁠(en)[traduceți] și Puterea în mișcare.

Cartea a cunoscut mai multe ediții și în limba română, prima dintre acestea fiind cea din 1973, de la Editura Politică, București, în traducerea Leontinei Moga și a Gabrielei Mantu.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ http://nyti.ms/296o2X9, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ Ce a însemnat cartea „Șocul viitorului“ a lui Alvin Toffler? Previziunile scriitorului american pentru următoarele decenii, 30 iunie 2016, Ionela Roșu, Adevărul, accesat la 30 iunie 2016

Legături externe[modificare | modificare sursă]