The Fast and the Furious

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Furios și iute (serie de filme))
Pentru primul film din franciză, vedeți Furios și iute.
Pentru filmul după care seria este numită, vedeți The Fast and the Furious (film din 1954).
Pentru alte utilizări, vedeți The Fast and the Furious (dezambiguizare).

The Fast and the Furious
Creată deGary Scott Thompson
Lucrare originalăFurios și iute (2001)
DeținătorUniversal Pictures
Filme și televiziune
Film(e)Listă de filme
Scurtmetraj(e)Listă de scurtmetraje
Seriale de animațieFurios și iute: Cursa spionilor (2019–2021)
Jocuri
TradiționaleFast & Furious: Highway Heist
Jocuri videoLista de jocuri video
Audio
Coloană sonorăLista de coloane sonore
Muzică originalăLista de muzică
Miscellaneous
JucăriiLista de jucării
Parcuri tematiceThe Fast and the Furious: Extreme Close-Up
Fast & Furious: Supercharged
Site oficial
Site web oficial

The Fast and the Furious (cunoscut de asemenea ca Fast & Furious) este o franciză media care se concentrează pe o serie de filme de acțiuni care au în centru curse de stradă, jafuri, spioni și familie. Franciza include de asemenea și scurtmetraje, un serial de televiziune, jucării, jocuri video, spectacole live și parcuri de distracții. Filmele sunt distribuite de Universal Pictures.

Primul film, care a fost bazat pe articolul "Racer X" din 1998 de la revista Vibe de Ken Li[1][2], a fost lansat în 2001, care a început tetralogia originală care s-a concentrat pe curse ilegale cu mașini și a culminat în Furios și iute 4: Piese originale în 2009. Seria a tranziționat spre jafuri și spionaj cu Furios și iute în viteza a 5-a în 2011, fiind urmat de cinci continuări în acel gen, cu cel mai recent, Furios și iute X, lansat pe 19 mai 2023. Filmele principale sunt cunoscute ca The Fast Saga.

Universal a extins seria ca să includă filmul spin-off Furios și iute: Hobbs & Shaw (2019), iar subsidiara sa DreamWorks Animation a urmat cu serialul de televiziune streaming de animație Furios și iute: Cursa spionilor (2019–2021). Albume cu coloane sonore au fost lansate pentru toate filmele și de asemenea compilații de albume cu muzică existentă auzită în filme. Două scurtmetraje care sunt legate de serie au fost de asemenea lansate.

Seria a fost un succes comercial. Este cea mai mare franciză a Universal și este a șaptea serie de filme cu cele mai mari încasări, cu peste 7 miliarde de $ americani încasați în total.[3] Recepția critică pentru primele patru filme a fost mixtă spre negativ până la al cincilea film și cele următoare care au avut recepția pozitivă. În afara filmelor, The Fast and the Furious a fost în centrul altor media, inclusiv parcuri de distracții la Universal Studios Hollywood și Universal Studios Florida, spectacole live, reclame, jucării și jocuri video. Este considerată a fi vehiculul care a propulsat pe Vin Diesel și Paul Walker spre celebritate.[4]

Filme[modificare | modificare sursă]

Lansate[modificare | modificare sursă]

Film Premiera Regizor(i) Scenariști Povestea de Producător(i)
Furios și iute  (2001-06-22) Rob Cohen Gary Scott Thompson, Erik Bergquist și David Ayer Gary Scott Thompson Neal H. Moritz
Mai furios, mai iute  (2003-06-06) John Singleton Michael Brandt și Derek Haas Gary Scott Thompson, Michael Brandt și Derek Haas
Furios și iute: Tokyo Drift  (2006-06-16) Justin Lin Chris Morgan
Furios și iute 4: Piese originale  (2009-04-03) Neal H. Moritz, Vin Diesel și Michael Fottrell
Furios și iute în viteza a 5-a  (2011-04-29)
Furios și iute 6  (2013-05-24) Neal H. Moritz, Vin Diesel și Clayton Townsend
Furios și iute 7  (2015-04-03) James Wan Neal H. Moritz, Vin Diesel și Michael Fottrell
Furios și iute 8  (2017-04-14) F. Gary Gray Neal H. Moritz, Vin Diesel, Michael Fottrell și Chris Morgan
Furios și iute: Hobbs & Shaw  (2019-08-02) David Leitch Chris Morgan și Drew Pearce Chris Morgan Chris Morgan, Hiram Garcia, Dwayne Johnson și Jason Statham
Furios și iute 9  (2021-06-25) Justin Lin Daniel Casey și Justin Lin Justin Lin, Alfredo Botello și Daniel Casey Neal H. Moritz, Vin Diesel, Justin Lin, Jeff Kirschenbaum, Joe Roth, Clayton Townsend și Samantha Vincent
Furios și iute X  (2023-05-19) Louis Leterrier Dan Mazeau și Justin Lin Dan Mazeau, Justin Lin și Zach Dean Neal H. Moritz, Vin Diesel, Justin Lin, Jeff Kirschenbaum și Samantha Vincent

Furios și iute (2001)[modificare | modificare sursă]

Brian O'Conner, un polițist sub acoperire, este însărcinat cu descoperirea identităților unui grup necunoscut de deturnători mașini, suspectat a fi condus de Dominic Toretto.

Mai furios, mai iute (2003)[modificare | modificare sursă]

Brian O'Conner și Roman Pearce fac echipă ca să meargă sub acoperire pentru Serviciul Vamal S.U.A. ca să doboare pe capul de droguri Carter Verone în schimbul ștergerii recordurilor lor criminale.

Acesta este singurul film din seria principală fără Vin Diesel ca Dominic Toretto.

Furios și iute: Tokyo Drift (2006)[modificare | modificare sursă]

Sean Black, un entuziast de mașini licean, este trimis să locuiască cu tatăl său în Tokyo și găsește alinare în comunitatea de curse de drift locală.

Vin Diesel face o apariție cameo ca Dominic Toretto la finalul filmului.

Furios și iute 4: Piese originale (2009)[modificare | modificare sursă]

Dominic Toretto și agentul FBI Brian O'Conner sunt nevoiți să lucreze împreună pentru a răzbuna moartea iubitei lui Dom Letty Ortiz și a captura pe capul de droguri Arturo Braga.

Filmul ia loc după cinci ani de la evenimentele din Mai furios, mai iute și mai înainte de Furios și iute: Tokyo Drift. Sung Kang se întoarce ca Han Lue din filmul din urmă.

Furios și iute în viteza a 5-a (2011)[modificare | modificare sursă]

Dominic Toretto, Brian O'Conner și Mia Toretto plănuiesc un jaf ca să fure 100 de milioane de $ de la Herman Reyes, un afacerist corupt în timp ce sunt urmăriți cu arestul de Luke Hobbs, un agent al Serviciul de Securitate Diplomatică SUA.

Filmul ia loc de asemenea înainte de evenimentele din Furios și iute: Tokyo Drift. Deși nu apare în film, o poză cu Michelle Rodriguez ca Letty Ortiz apare în scena de la mijlocul creditelor, iar Eva Mendes se întoarce ca Monica Fuentes din Mai furios, mai iute.

Furios și iute 6 (2013)[modificare | modificare sursă]

Dominic Toretto, Brian O'Conner și echipa lor le sunt oferite grațieri de crimele lor de către Luke Hobbs în schimbul oferirii ajutorului lor de a doborî o organizație de mercenari antrenați condusă de Owen Shaw, cu unul din membri fiind fosta iubită a lui Dom Letty Ortiz.

Acesta este ultimul film care ia loc înainte de evenimentele din Furios și iute: Tokyo Drift. Jason Statham apare în scena din credite ca Deckard Shaw, fratele lui Owen, care îl ucide în aparență pe Han, așa cum se vede în Tokyo Drift.

Furios și iute 7 (2015)[modificare | modificare sursă]

Deckard Shaw, un asasin pungaș al forțelor speciale care dorește să își răzbune fratele său mezin în comă Owen, pune pe Dominic Toretto și echipa lui în pericol din nou.

Filmul ia loc după evenimentele din Furios și iute 6 și continuă de la sfârșitul lui Tokyo Drift, cu Lucas Black întorcându-se ca Sean Boswell. Este de asemenea ultima apariție a lui Paul Walker ca Brian O'Connor, care a murit în 2013.

Furios și iute 8 (2017)[modificare | modificare sursă]

Ciberterorista Cipher constrânge pe Dominic Toretto să lucreze cu ea și îi întoarce spatele împotriva echipei lui, forțându-i să o învingă pe Cipher și să se reunească cu el.

Acesta este primul film din serie din Tokyo Drift fără Paul Walker ca Brian O'Connor și Jordana Brewster ca Mia Toretto.

Furios și iute: Hobbs & Shaw (2019)[modificare | modificare sursă]

Luke Hobbs și Deckard Shaw fac echipă cu Hattie, sora lui Deckard, ca să se lupte împotriva lui Brixton Lore, un terorist îmbunătățit cibernetic care amenință lumea cu un virus mortal.

Filmul ia loc după evenimentele din Furios și iute 8. Dwayne Johnson, Jason Statham și Helen Mirren își reiau rolurile din seria principală.

Furios și iute 9 (2021)[modificare | modificare sursă]

Dominic Toretto și familia lui trebuie să oprească un complot care sfărâmă lumea condus Cipher și fratele înstrăinat al lui Dom Jakob.

Filmul ia loc după doi ani de la evenimentele din Furios și iute 8. Este primul film de la Furios și iute 4: Piese originale fără Dwayne Johnson. Jason Statham apare ca Deckard Shaw în scena de la mijlocul creditelor, iar Jordana Brewster se întoarce ca Mia Toretto alături de Sung Kang ca Han, care este dezvăluit ca fiind în viață, și Lucas Black ca Sean Boswell. Shad Moss și Jason Tobin se întorc ca Twinkle și Earl Hu respectiv din Tokyo Drift.

Furios și iute X (2023)[modificare | modificare sursă]

Dominic Toretto trebuie să își protejeze familia și echipa de Dante Reyes, fiul decedatului cap de droguri Herman Reyes.

Filmul ia loc după 2 ani de la evenimentele din Furios și iute 9, 10 ani după Furios și iute 5 și 17 ani după Furios și iute. Dwayne Johnson se întoarce la franciză ca Luke Hobbs în scena de la mijlocul creditelor, iar Gal Gadot își reia rolul ca Gisele Yashar, care este dezvăluită a fi supraviețuit evenimentelor din Furios și iute 6.

Viitor[modificare | modificare sursă]

Film Premiera Regizor(i) Scenariști Povestea de Producător(i)
Fast & Furious Presents: Hobbs & Reyes VFA VFA Chris Morgan Neal H. Moritz, Dwayne Johnson, Dany Garcia, Hiram Garcia, Vin Diesel, Samantha Vincent, Chris Morgan și Jeff Kirschenbaum
Continuare fără nume a Furios și iute X  (2025-04-04)[5] Louis Leterrier Christina Hodson și Oren Uziel Neal H. Moritz, Vin Diesel și Samantha Vincent
Film al douăsprezecelea fără nume VFA VFA VFA
Film spin-off fără nume condus de femei VFA Nicole Perlman, Lindsey Beer și Geneva Robertson-Dworet

Fast & Furious Presents: Hobbs & Reyes (VFA)[modificare | modificare sursă]

În noiembrie 2019, producătorul Hiram Garcia a confirmat conversații în curs de desfășurare pentru o continuare.[6] Din martie 2020, Johnson a declarat că o continuare este în dezvoltare,[7] iar Garcia a confirmat proiectul o lună mai târziu urmând succesului la box-office al Hobbs & Shaw.[8][9] Morgan a fost anunțat ca scenarist. Johnson a declarat că proiectul o să introducă personaje noi.[10] În noiembrie 2021, Johnson a dezvăluit că el a dezvoltat personal ideea originală pentru continuare, descriind-o ca find "antiteza a Furios și iute" și că el a prezentat conceptul la președinta Universal Pictures Donna Langley și de asemenea la Garcia și Morgan, elaborând că continuarea o să ia precedență imediată de la restul tabelului său de filme, și a declarat ca el va începe lucrul la film odată ce se termină producția filmului de sărbători-acțiune Red One (2023).[11] Garcia a confirmat că lucrul la scenariu este în desfășurare, categorizând proiectul ca fiind "foarte ambițios".[12]

În iunie 2023, Dwayne Johnson a anunțat că el va juca pe Luke Hobbs in următorul film al francizei, care servește ca o continuare directă a Furios și iute X, cu continuarea sa urmând după aceea. Filmul nu este considerat a fi un spin-off sau o continuare directă a Hobbs & Shaw. El a declarat că acțiunea urmărește pe Hobbs care îl urmărește pe Dante Reyes, cu Jason Momoa reluându-și rolul din Furios și iute X. O listare în revista Production Weekly a dezvăluit titlul filmului ca fiind Fast & Furious Presents: Hobbs & Reyes.[13] Chris Morgan se va întoarce la franciză ca să scrie scenariul. Johnson va servi ca producător alături de Dany Garcia, Hiram Garcia, Vin Diesel, Samantha Vincent, Chris Morgan, Jeff Kirschenbaum și Neal H. Moritz. Proiectul va fi o coproducție în joint-venture între Universal Pictures, Seven Bucks Productions, One Race Films, Chris Morgan Productions, Roth/Kirschenbaum Films și Original Film.[14]

Continuare fără nume a Furios și iute X (2025)[modificare | modificare sursă]

Pe 19 aprilie, s-a anunțat că Louis Leterrier va fi regizorul unei continuări fără nume a Furios și iute 10,[15] iar Christina Hodson și Oren Uziel au fost confirmați ca scenariști cinci zile mai târziu.[16] Pe April 26, la CinemaCon, Vin Diesel a dezvăluit că al unsprezecelea film va fi lansat în 2025.[17] În mai 2023, s-a anunțat că Dwayne Johnson se va întoarce în rolul lui Luke Hobbs la continuare, urmând rolului său principal în Fast & Furious Presents: Hobbs & Reyes.[18][19]

Film al douăsprezecelea fără nume[modificare | modificare sursă]

În mai 2023, în cadrul premierei la Roma a filmului Furios și iute X, Vin Diesel a pretins că Universal a cerut ca finalul să fie extins la trei părți.[20]

Film spin-off fără nume condus de femei[modificare | modificare sursă]

În 2015, Diesel a confirmat că spin-off-uri majore sunt în dezvoltare.[21] În 2019, un spin-off condus de femei a fost confirmat cu Nicole Perlman Lindsey Beer și Geneva Robertson-Dworet ca scenariste.[22][23]

Scurtmetraje[modificare | modificare sursă]

Film Premiera Regizor(i) Scenarișt(i) Povestea de Producător(i) Durata
The Turbo Charged Prelude for 2 Fast 2 Furious  (2003-06-03) Philip G. Atwell Keith Dinielli Chris Palladino 6 minute
Los Bandoleros  (2009-07-28) Vin Diesel T.J. Mancini Vin Diesel și T.J. Mancini Vin Diesel, Jessy Terrero și Samantha Vincent 20 de minute

Aceste scurtmetraje au avut o premieră direct-pe-video sau o lansare limitată la cinematografe, fiind în principal incluse ca speciale pentru Furios și iute, Mai furios, mai iute și Furios și iute 4: Piese originale ca parte a edițiilor de DVD. Filmele, care au o durată în jur de 10–20 de minute, sunt proiectate să fie povești de sine stătătoare care oferă povești de fundal ale personajelor sau evenimentelor introduse în filme. Ele au fost de asemenea intenționate să umple golurile cronologic care au fost create de la plecarea unora dintre actorii principali din serie.

The Turbo Charged Prelude for 2 Fast 2 Furious (2003)[modificare | modificare sursă]

Brian O'Conner scapă din Los Angeles și fuge de oamenii legii până ce sosește eventual în Miami.

Acest film ia loc între evenimentele din Furios și iute și Mai furios, mai iute.

Los Bandoleros (2009)[modificare | modificare sursă]

Dominic Toretto trăiește ca un fugitiv în Republica Dominicană. El se reunește cu Letty și alți asociați ca să pună la cale jaful unui transport de benzină pentru a ajuta un cartier sărac.

Acest film ia loc după evenimentele din Furios și iute și înainte de Furios și iute 4: Piese originale.

Serial de televiziune[modificare | modificare sursă]

Serial Sezoane Episoade Lansare originală
Premiera Finalul Canal
Furios și iute: Cursa spionilor 6 52 02019-12-26 26 decembrie 2019 02021-12-17 17 decembrie 2021 Netflix

Furios și iute: Cursa spionilor (2019–2021)[modificare | modificare sursă]

Tony Toretto, vărul lui Dominic Toretto, este recrutat de o agenție guvernamentală alături de prietenii lui pentru a se infiltra într-o ligă de curse de elită servind ca front pentru organizația criminală SH1FT3R care vrea să cucerească lumea.

Acesta este un serial de animație produs de Universal Pictures și DreamWorks Animation Television. Vin Diesel se întoarce ca Dominic Toretto, aparând în câteva episoade cu apariții scurte. Producătorii executivi sunt Diesel, Neal H. Moritz, Chris Morgan, Tim Hedrick și Bret Haaland, cu ultimii doi servind ca showrunneri. Serialul a fost lansat pe Netflix și a avut șase sezoane între 26 decembrie 2019 și 17 decembrie 2021.

Distribuție și echipă[modificare | modificare sursă]

Distribuția principală[modificare | modificare sursă]

Această secțiune include personaje care au apărut sau vor apărea în multiple filme The Fast and the Furious și alte media.

  • Un spațiu gol și gri indică acest personaj neapărând în acel media sau prezența oficială a personajului nu a fost confirmată.
Personajul Filme principale Scurtmetraje Serial de televiziune Film spin-off
Dominic "Dom" Toretto Vin Diesel
Brian O'Conner Paul Walker
Luke Hobbs Dwayne Johnson Dwayne Johnson
Deckard Shaw Jason Statham Jason Statham
Joshua Coombes (tânăr)
Magdalene "Queenie" Shaw Helen Mirren Helen Mirren
Leticia "Letty" Ortiz Michelle Rodriguez
Roman Pearce Tyrese Gibson
Tej Parker Chris "Ludacris" Bridges
Jakob Toretto John Cena
Mia Toretto Jordana Brewster
Ramsey Nathalie Emmanuel
Han Lue Sung Kang
Gisele Yashar Gal Gadot
Sean Boswell Lucas Black

Echipă și detalii adiționale[modificare | modificare sursă]

Film/Serial Echipă/Detaliu
Compozitor Director de imagine Montaj Companii de producție Distribuitor Durata (min.)
Furios și iute BT Ericson Core Peter Honess Neal H. Moritz Productions
Mediastream Film GmbH & Co. Productions KG
Universal Pictures 106
Mai furios, mai iute David Arnold Matthew F. Leonetti Bruce Cannon
Dallas Puett
Neal H. Moritz Productions
Mikona Productions GmbH & Co. KG
108
Furios și iute: Tokyo Drift Brian Tyler Stephen F. Windon Fred Raskin
Dallas Puett
Kelly Matsumoto
Original Film
Relativity Media
MP Munich Pape Filmproductions
104
Furios și iute 4: Piese originale Amir Mokri Fred Raskin
Christian Wagner
Original Film
One Race Films
Relativity Media
107
Furios și iute în viteza a 5-a Stephen F. Windon Fred Raskin
Kelly Matsumoto
Christian Wagner
Original Film
One Race Films
130
Furios și iute 6 Lucas Vidal Kelly Matsumoto
Dylan Highsmith
Christian Wagner
Original Film
One Race Films
Relativity Media
Furios și iute 7 Brian Tyler Marc Spicer
Stephen F. Windon
Kirk Morri
Dylan Highsmith
Christian Wagner
Leigh Folsom Boyd
MRC
China Film
Original Film
One Race Films
137
Furios și iute 8 Stephen F. Windon Paul Rubell
Christian Wagner
China Film
Original Film
One Race Films
136
Furios și iute: Hobbs & Shaw Tyler Bates Jonathan Sela Christopher Rouse Seven Bucks Productions
Chris Morgan Productions
137
Furios și iute: Cursa spionilor Ryan Lofty
Jay Vincent
N/A N/A Universal Pictures
DreamWorks Animation Television
Netflix
NBCUniversal Syndication Studios
23–24 pe episod
Furios și iute 9 Brian Tyler Stephen F. Windon Greg D'Auria
Dylan Highsmith
Kelly Matsumoto
Original Film
One Race Films
Roth/Kirschenbaum Films
Perfect Storm Entertainment
Universal Pictures 143
Furios și iute X Dylan Highsmith
Kelly Matsumoto
Laura Yanovich
Corbin Mehl
141

Recepție[modificare | modificare sursă]

Box office[modificare | modificare sursă]

Film Premiera Buget Încasări Ref.
Weekend de deschidere
(domestic)
SUA și Canada Internațional Mondial
Furios și iute 02001-06-22 22 iunie 2001 38 de milioane de $ $40,089,015 $144,745,925 $62,771,584 $207,517,509 [24]
Mai furios, mai iute 02003-06-06 6 iunie 2003 76 de milioane de $ $50,472,480 $127,154,901 $109,195,760 $236,350,661 [25]
Furios și iute: Tokyo Drift 02006-06-16 16 iunie 2006 85 de milioane de $ $23,973,840 $62,514,415 $96,450,195 $158,964,610 [26]
Furios și iute 4: Piese originale 02009-04-03 3 aprilie 2009 $70,950,500 $155,064,265 $205,302,605 $360,366,870 [27]
Furios și iute 5 02011-04-29 29 aprilie 2011 125 de milioane de $ $86,198,765 $209,837,675 $416,300,000 $626,137,675 [28]
Furios și iute 6 02013-05-24 24 mai 2013 160 de milioane de $ $97,375,245 $238,679,850 $550,001,118 $788,680,968 [29]
Furios și iute 7 02015-04-03 3 aprilie 2015 190 de milioane de $ $147,187,040 $353,007,020 $1,162,334,379 $1,515,341,399 [30]
Furios și iute 8 02017-04-14 14 aprilie 2017 250 de milioane de $ $98,786,705 $226,008,385 $1,009,996,733 $1,236,005,118 [31]
Furios și iute: Hobbs & Shaw 02019-08-02 2 august 2019 200 de milioane de $ $60,038,950 $173,956,935 $586,775,991 $760,732,926 [32]
Furios și iute 9 02021-06-25 25 iunie 2021 $70,043,165 $173,005,945 $553,223,556 $726,229,501 [33][34]
Furios și iute X 02023-05-19 19 mai 2023 340 de milioane de $ $67,017,410 $145,960,660 $573,153,271 $719,113,931 [35][36]
Total 1.749 miliarde de $ 2.010.132.811 de $ 5.326.557.035 de $ 7.476.903.108 de $

Răspuns critic și public[modificare | modificare sursă]

Film Critic Public
Rotten Tomatoes Metacritic CinemaScore[37]
Furios și iute 54% (153 de recenzii)[38] 58 (34 de recenzii)[39] B+
Mai furios, mai iute 36% (160 de recenzii)[40] 38 (36 de recenzii)[41] A−
Furios și iute: Tokyo Drift 38% (139 de recenzii)[42] 45 (32 de recenzii)[43] A−
Furios și iute 4: Piese originale 29% (178 de recenzii)[44] 46 (28 de recenzii)[45] A−
Furios și iute 6 78% (207 de recenzii)[46] 66 (41 de recenzii)[47] A
Furios și iute 6 71% (214 recenzii)[48] 61 (39 de recenzii)[49] A
Furios și iute 7 81% (281 de recenzii)[50] 67 (50 de recenzii)[51] A
Furios și iute 8 67% (315 recenzii)[52] 56 (45 de recenzii)[53] A
Furios și iute: Hobbs & Shaw 68% (348 de recenzii)[54] 60 (54 de recenzii)[55] A−
Furios și iute 9 59% (311 recenzii)[56] 58 (54 de recenzii)[57] B+
Furios și iute X 54% (225 de recenzii)[58] 55 (56 de recenzii)[59] B+

Muzică[modificare | modificare sursă]

Coloane sonore[modificare | modificare sursă]

Titlu Data lansării Durata Compozitor(i) Eticheta
The Fast and the Furious: Original Motion Picture Soundtrack  (2001-06-05) 72:13 N/A Murder Inc.
Def Jam
Universal
More Fast and Furious  (2001-12-18) 47:32 Island
2 Fast 2 Furious: Soundtrack  (2003-05-27) 42:29 Def Jam South
Disturbing Tha Peace
The Fast and the Furious: Tokyo Drift (Original Motion Picture Score)  (2006-06-26) 64:10 Brian Tyler Varèse Sarabande
Universal
The Fast and the Furious: Tokyo Drift (Original Motion Picture Soundtrack)  (2006-06-27) 38:29 N/A Varèse Sarabande
Fast & Furious: Original Motion Picture Soundtrack  (2009-03-31) 44:01 Star Trak
Interscope
Fast & Furious: Original Motion Picture Score  (2009-03-31) 78:11 Brian Tyler Varèse Sarabande
Fast Five: Original Motion Picture Soundtrack  (2011-04-25) 50:48 N/A ABKCO
Fast Five: Original Motion Picture Score  (2011-04-26) 77:52 Brian Tyler Varèse Sarabande
Fast & Furious 6: Original Motion Picture Soundtrack  (2013-05-17) 50:18 N/A Def Jam
Furious 7: Original Motion Picture Soundtrack  (2015-03-17) 60:05 Atlantic
Furious 7: Original Motion Picture Score  (2015-03-31) 76:42 Brian Tyler Back Lot
The Fate of the Furious: The Album  (2017-04-14) 49:50 N/A Artist Partner
Atlantic
The Fate of the Furious: Original Motion Picture Score  (2017-04-28) 77:16 Brian Tyler Back Lot
Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw (Original Motion Picture Soundtrack)  (2019-07-26) 50:10 N/A
Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw (Original Motion Picture Score)  (2019-08-02) 40:33 Tyler Bates
Road to F9  (2020-07-31) 35:17 N/A Atlantic
F9: The Fast Saga (Original Motion Picture Soundtrack)  (2021-06-17) 39:12
F9: The Fast Saga (Original Motion Picture Score)  (2021-07-02) 114:16 Brian Tyler Back Lot
Fast X (Original Motion Picture Soundtrack)  (2023-05-19) 49:49 N/A Artist Partner
Fast X (Original Motion Picture Score)  (2023-06-02) VFA Brian Tyler Back Lot

Discuri single[modificare | modificare sursă]

Titlu Data lansării Durata Artiști Eticheta
"Pump It Up"  (2003-05-08) 4:04 Joe Budden Def Jam
"Act a Fool"  (2003-05-20) 4:30 Ludacris Def Jam South
DTP
"Tokyo Drift"  (2006-06-07) 4:51 Teriyaki Boyz Star Trak
"Danza Kuduro"  (2010-08-15) 3:19 Don Omar și Lucenzo ABKCO
"How We Roll (Fast Five Remix)"  (2011-04-23) 3:56 Don Omar, J-Doe, Reek da Villian și Busta Rhymes
"Bandoleros"[a]  (2013-05-17) 3:15 Don Omar și Tego Calderon Def Jam
"We Own It"  (2013-06-12) 3:47 2 Chainz și Wiz Khalifa
"Ride Out"  (2015-02-17) 3:31 Kid Ink, Tyga, Wale, YG și Rich Homie Quan Atlantic
"How Bad Do You Want It (Oh Yeah)"  (2015-02-23) 3:44 Sevyn Streeter
"See You Again"  (2015-03-10) 3:49 Wiz Khalifa și Charlie Puth
"Hey Ma"  (2017-03-10) 3:14 Pitbull, J Balvin și Camila Cabello APG
Atlantic
Universal
"Good Life"  (2017-03-17) 3:45 G-Eazy și Kehlani
"Gang Up"  (2017-03-24) 3:51 Young Thug, 2 Chainz, Wiz Khalifa și PnB Rock
"Getting Started"  (2019-07-02) 2:39 Aloe Blacc și JID Black Lot
"One Shot"  (2020-06-18) 3:16 YoungBoy Never Broke Again și Lil Baby Never Broke Again
"Convertible Burt"[60]  (2020-07-02) 2:55 Tory Lanez și Kevin Gates N/A
"I Won"  (2021-06-07) 2:55 Ty Dolla Sign, Jack Harlow și 24kGoldn Atlantic
Universal
"Bussin Bussin"  (2021-06-18) 2:20 Lil Tecca
"Let's Ride"  (2023-02-10) 3:11 YG, Ty Dolla $ign și Lambo4oe APG
Universal
"Won't Back Down"  (2023-05-04) 2:49 Youngboy Never Broke Again, Bailey Zimmerman și Dermot Kennedy

Alte media[modificare | modificare sursă]

Atracții de parcuri tematice[modificare | modificare sursă]

După lansarea lui Tokyo Drift în 2006, Universal a început să introducă atracții de parcuri tematice. Din 2006 până în 2013, atracția The Fast and the Furious: Extreme Close-Up a avut loc la Studio Tour ca parte a Universal Studios Hollywood. Tramvaiul turistic intra într-o arenă mică, care a prezentat o demonstrație de vehicule de prop manipulate de brațe articulate robotice.[61][62][63][64]

O nouă atracție, Fast & Furious: Supercharged, s-a deschis ca parte a Studio Tour la Universal Studios Hollywood în 2015. Tramvaiul turei trece de vehiculele Dodge Charger introduse în al cincilea film, în timp ce pasagerilor le este arătat un video cu Luke Hobbs informându-i de un martor valoros căutat de Owen Shaw care este în tramvai. Tramvaiul intră apoi într-o petrecere de depozit, unde apare distribuția prin efevtul fantomei lui Pepper, înainte ca petrecerea să fie terminată de către FBI și tramvaiul se mută într-un simulator de mișcare unde se petrece o scenă de urmărire condusă de Roman Pearce, Letty Ortiz și Dominic Toretto.[65][66] O atracție similară s-a deschis la Universal Studios Florida în 2018.[67] În coada de așteptare, oaspeții trec printr-un garaj de suveniruri din filme înainte să aibă un apel din partea lui Tej Parker și Mia Toretto invitându-i la o petrecere. Oaspeții se îmbarcă în "autobuze de petrecere" unde primesc un mesaj din partea lui Hobbs iar restul călătoriei se derulează la fel ca versiunea din Hollywood.[68]

Spectacol[modificare | modificare sursă]

În 2018, Universal a anunțat Fast & Furious Live, o serie de spectacole live care combină condusul de cascadorii, pirotehnici și proiecții cartografice ca să recreeze cascadorii din filme și să realizeze alte acrobații. În timpul producției, sute de cascadori și șoferi au dat audiții și li s-a cerut să petreacă patru luni în tabăra de pregătire dacă erau aleși.[69] În plus atleți de parkour și acrobații necesitând atât șoferi cât și practicanți de parkour au fost de asemenea prezentați.[70]

Spectacolul a fost criticat de critici. Ryan Gilbey al The Guardian a scris că "secțiuni largi de șezut erau închise; rânduri întregi de locuri erau neocupate" și "singurul pericol al Fast & Furious Live este că audiența ar putea muri otrăviți de dioxidul de carbon. Sau de plictiseală."[71] Adam White al The Daily Telegraph a dat spectacolului două din cinci stele, comentând că "Fast & Furious Live se simte deseori ca fiind un elaborat dar letargic joc de teren de joacă, unul care depinde aproape în întregime de imaginație."[72][73]

Spectacolul a fost un faliment financiar; compania de producție a spectacolului a intrat în insolvență în vara lui 2018 iar toate mașinile și echipamentele au fost vândute la licitație în 2019.[74]

Jocuri video[modificare | modificare sursă]

Titlu Data lansării Dezvoltator(i} Editor(i) Platforme
The Fast and the Furious  (2004-07-28) Raw Thrills Raw Thrills (arcade)
Taito (arcade, Japonia)
Arcade
2 Fast 2 Furious  (2004-12-11) Digital Bridges dbi Games Telefon mobil
3D The Fast and the Furious septembrie 2005  (2005-09) Juice Games I-play
Interactive Brains
The Fast and the Furious: Tokyo  (2006-06-16) Oberon Media (2D)
Juice Games (3D)
I-play
Interactive Brains (3D)
The Fast and the Furious: Super Bikes  (2006-06-21) Raw Thrills Arcade
The Fast and the Furious  (2006-09-26) Eutechnyx Bandai Namco Games PlayStation 2
PlayStation Portable
The Fast and the Furious: Drift  (2007-03-28) Raw Thrills Arcade
The Fast and the Furious: Fugitive  (2007-05-14) Oberon Media (2D)
Firemint (3D)
I-play Telefon mobil
The Fast and the Furious: Pink Slip 3D august 2008  (2008-08) Firemint
Fast & Furious martie 2009  (2009-03) Firemint (3D)
ShouJi Mobile Entertainment (2D)
Fast & Furious: Adrenaline  (2010-04-21) I-play International iPhone
Android
Windows Phone
Fast Five the Movie: Official Game  (2004-12-11) Gameloft iOS
Android
MacOS
Telefon mobil
Fast & Furious: SuperCars 2011  (2011) Raw Thrills Arcade
Fast & Furious 6  (2013-04-19) Kabam
Gameloft
Android
iOS
Telefon mobil
Microsoft Windows
Fast & Furious: Showdown  (2013-05-21) Firebrand Games Activision Xbox 360
PlayStation 3
Wii U
Nintendo 3DS
Microsoft Windows
Forza Horizon 2 Presents: Fast & Furious  (2015-03-27) Playground Games Microsoft Studios Xbox 360
Xbox One
Rocket League: The Fate of the Furious  (2017-04-04) Xbox One
PlayStation 4
Microsoft Windows
Fast & Furios: Takedown  (2018-11-12) SMG Studio Universal Studios Interactive Entertainment Android
iOS
Fast & Furious: Crossroads  (2020-08-07) Slightly Mad Studios Bandai Namco Games Microsoft Windows
PlayStation 4
Xbox One
Fast & Furious: Spy Racers - Rise of SH1FT3R  (2021-11-04) 3DClouds Outright Games Xbox One
Microsoft Windows
PlayStation 4
Nintendo Switch
Google Stadia
Fast & Furious Arcade  (2022-10-07) Raw Thrills Arcade

Jucării[modificare | modificare sursă]

În 2002, RadioShack a vândut versiuni micro de mașini controlate de radio din primul film,[75] iar producătorul de diecast metal Racing Champions a lansat replici ale mașinilor din primele două filme între scările 1/18 și 1/64 în 2004.[76]

AMT Ertl a rivalizat mașinile lansate de Racing Champions producând kituri de jucării de plastic pe scara 1/24 în 2004, iar Johnny Lightning, sub marca JL Full Throttle, a lansat modele de 1/64 și 1/24 cu mașinile din Tokyo Drift. Aceste modele au fost proiectate de renumitul proiectant diecast Eric Tscherne. În 2011, Universal a licențiat compania Greenlight să vândă modele de vehicule din toate filmele în anticipare pentru Furios și iute în viteza a 5-a.[77] Din 2013, Hot Wheels a lansat modele 1/64 din fiecare vehicul al seriei începând cu și din al șaselea film.[78]

Grupul Lego a lansat un set ca parte a liniei Lego Technic cu vehiculul Dodge Charger al lui Dom în 2020.[79][80][81] În iunie 2022, Lego a dezvăluit vehiculul 1970 Dodge Charger R/T al lui Dominic Toretto, care a fost lansat ca parte a liniei Lego Speed Champions pe 4 august 2022. Acest set conține 345 de piese și include minifigurina Dominic Toretto. Pe 1 ianuarie 2023, un set cu vehiculul Nissan Skyline GT-R al lui Brian O'Connor a fost lansat tot ca parte a liniei Lego Speed Champions. Acesta conține 319 piese și include minifigurina Brian O'Connor.[82][83][84][85]

Jocuri de societate[modificare | modificare sursă]

În 2015, Game Salute a lansat un joc de societate bazat pe serie intitulat Fast & Furious: Full Throttle,[86] iar Atlas Game a lansat Fast and Fthagn de asemenea în acest an.[87] În 2021, Funko Games a lansat Fast & Furious: Highway Heist.[88]

S-au realizat de asemenea și ediții de jocuri Uno și Monopoly bazate pe filme.[89]

Modă[modificare | modificare sursă]

În noiembrie 2022, comerciantul de îmbrăcăminte stradală Dumbgood a colaborat cu The Fast and the Furious pentru o colecție de moștenire care prezintă tricouri, cămăși și pantaloni de sport ce conțin momente și personaje din filme. Colecția a fost primită cu căldură de Eric Brian de la Hypebeast, care a scris: "Ofertele Dumbgood sunt mai mult decât o selecție de mărfuri, dar ele se poziționează tocmai în centrul culturii și comunității de mașini în jurul filmelor".[90]

Impact social[modificare | modificare sursă]

Seria, în particular primele patru filme, au popularizat scenele de import și tunările de mașini.[91][92] Potrivit LA Times unii polițiști din Departamentul de Poliție din Los Angeles dau vina pe filmele Fast & Furious pentru popularizarea curselor de stradă în oraș.[93] În august 2022, rezidenți ai Los Angeles au organizat un protest împotriva turnării filmului Furios și iute 10, acuzând filmele ca promovează curse de stradă ilegale.[94][95]

Franciza a fost creditată cu mărirea diversității în ecrane și se bucură de atracție largă pe mai multe categorii demografice. Furios și iute 7 a fost unul dintre puține filme blockbuster din Hollywood care a avut o audiență predominant non-albă: 37% s-au raportat a fi latino, 25% albi, 24% negri și 10% asiatici.[96] Într-un articol din 2011 despre castingul seriei, Wesley Morris a scris:

Filmele despre curse tind să fie autofelicitare sau să mineze tensiune pentru comedie... Filmele Furios și iute, în schimb, sunt libere de acest angst. Ele sunt practic o petrecere prelungită pentru un cerc de jefuitori de mașini de curse urbane.[97]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

  • Initial D (debut în 1995), o franciză media japoneză de curse de stradă similară cu The Fast and the Furious (în particular Tokyo Drift)[98][99]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ "Bandoleros" a apărut în mai multe filme, dar este inclus doar în albumul de coloană sonoră de la al șaselea film.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Kaufman, Amy (). „How Paul Walker nearly quit the 'Furious' franchise”. Los Angeles Times. Accesat în . 
  2. ^ Zakarin, Jordan (). „Meet the Writer Who Made 'The Fast and the Furious' Possible”. Yahoo! Movies. Accesat în . 
  3. ^ Gonzales, David (). 'Furious 7' Marks Universal's Biggest Franchise Ever”. Forbes. Accesat în . 
  4. ^ „The Fast and the Furious Movies at the Box Office”. Box Office Mojo. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ Anderson, Jenna (). „Fast X: Part 2 Release Date Confirmed by Vin Diesel”. Comic Book (în engleză). Accesat în . 
  6. ^ Bonomolo, Cameron (). „Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw Producer Reveals Status of Sequel”. Comicbook.com. Accesat în . 
  7. ^ White, James (). „Dwayne Johnson Confirms A Hobbs And Shaw Sequel Is In Development”. Empire. Accesat în . 
  8. ^ Davis, Brandon (). „Hobbs & Shaw Producer Hiram Garcia Teases Fast & Furious Spinoff Sequel Plans”. Comicbook.com. Accesat în . 
  9. ^ Chitwood, Adam (). „Dwayne Johnson Reveals New 'Hobbs & Shaw 2' Details: "We Have a Few More Surprises". Collider. Accesat în . 
  10. ^ Johnson, Dwayne (). „At-Home Q&A Sessions: A Role I Wanted But Didn't Get”. Facebook. Accesat în . 
  11. ^ Schaeffer, Sandy (). „Dwayne Johnson's Hobbs & Shaw Sequel Idea Is the 'Antithesis' of Fast & Furious”. Comic Book Resource. Accesat în . 
  12. ^ Chitwood Adam (). „Producer Hiram Garcia on the Future of 'Hobbs & Shaw,' 'Jumanji 3' and Dwayne Johnson's Next Film”. The Wrap. Accesat în . 
  13. ^ Fuge, Jonathan (). „Dwayne Johnson Fast & Furious Spinoff Title Revealed”. MovieWeb. Accesat în . 
  14. ^ Gonzalez, Umberto (). „New 'Fast & Furious' Movie Starring Dwayne Johnson in Development at Universal (Exclusive)”. TheWrap. Accesat în . 
  15. ^ Donnelly, Matt (). „Next Fast and Furious Film Taps Louis Leterrier as Director”. Variety. Arhivat din original la . Accesat în . 
  16. ^ Kroll, Justin (), Next ‘Fast & Furious’ Sequel Taps Christina Hodson And Oren Uziel To Co-Write Script (în engleză), Deadline 
  17. ^ Couch, Aaron (). 'Fast X' Star Vin Diesel Ignores the Teleprompter at CinemaCon”. Hollywood Reporter. Accesat în . 
  18. ^ Gonzalez, Umberto (). 'Fast X' Shocker: Dwayne Johnson Returns to 'Fast & Furious' Franchise (Exclusive)”. TheWrap. Accesat în . 
  19. ^ Donnelly, Matt (). „Dwayne Johnson to Return as Luke Hobbs in New 'Fast and Furious' Standalone Film”. Variety. Accesat în . 
  20. ^ Sharf, Zack (). Fast Surprise: Vin Diesel Teases 12th Fast and Furious Movie, Says Studio Asked for Three-Part Finale After Seeing Fast X. Variety. Arhivat din original la . Accesat în . 
  21. ^ Lang, Brent (). 'Fast & Furious' Spinoffs In the Works (EXCLUSIVE)”. Variety. 
  22. ^ Lawrence, Derek (). „Vin Diesel says a female Fast & Furious spin-off is coming, so here are some we'd love to see”. Entertainment Weekly. Accesat în . 
  23. ^ Scott, Ryan (). „Fast & Furious All-Female Spin-Off May Arrive Next After F9”. Movie Web. Accesat în . 
  24. ^ „The Fast and the Furious (2001)”. Box Office Mojo. Accesat în . 
  25. ^ „2 Fast 2 Furious (2003)”. Box Office Mojo. Accesat în . 
  26. ^ „The Fast and the Furious: Tokyo Drift (2006)”. Box Office Mojo. Accesat în . 
  27. ^ „Fast & Furious (2009)”. Box Office Mojo. Accesat în . 
  28. ^ „Fast Five (2011)”. Box Office Mojo. Accesat în . 
  29. ^ „Fast & Furious 6 (2013)”. Box Office Mojo. Accesat în . 
  30. ^ „Furious 7 (2015)”. Box Office Mojo. Accesat în . 
  31. ^ „The Fate of the Furious (2017)”. Box Office Mojo. Accesat în . 
  32. ^ „Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw”. Box Office Mojo. Accesat în . 
  33. ^ „F9”. Box Office Mojo. Accesat în . 
  34. ^ „F9 (2021) – Financial Information”. The Numbers. Accesat în . 
  35. ^ „Fast X (2023) – Financial Information”. The Numbers. Accesat în . 
  36. ^ Fuster, Jeremy (). 'Fast X' Budget Has Ballooned to $340 Million”. TheWrap (în engleză). Arhivat din original la . Accesat în . 
  37. ^ „CinemaScore”. CinemaScore. Arhivat din original la . Accesat în . 
  38. ^ „The Fast and the Furious (2001)”. Rotten Tomatoes. 
  39. ^ „The Fast and the Furious Reviews”. Metacritic. 
  40. ^ „2 Fast 2 Furious (2003)”. Rotten Tomatoes. 
  41. ^ „2 Fast 2 Furious Reviews”. Metacritic. 
  42. ^ „The Fast and the Furious: Tokyo Drift (2006)”. Rotten Tomatoes. 
  43. ^ „The Fast and the Furious: Tokyo Drift Reviews”. Metacritic. 
  44. ^ „Fast & Furious (2009)”. Rotten Tomatoes. 
  45. ^ „Fast & Furious Reviews”. Metacritic. 
  46. ^ „Fast Five (2011)”. Rotten Tomatoes. 
  47. ^ „Fast Five Reviews”. Metacritic. 
  48. ^ „Fast & Furious 6 (2013)”. Rotten Tomatoes. 
  49. ^ „Fast & Furious 6 Reviews”. Metacritic. 
  50. ^ „Furious 7 (2015)”. Rotten Tomatoes. 
  51. ^ „Furious 7 Reviews”. Metacritic. 
  52. ^ „The Fate of the Furious (2017)”. Rotten Tomatoes. 
  53. ^ „The Fate of the Furious Reviews”. Metacritic. 
  54. ^ „Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw (2019)”. Rotten Tomatoes. 
  55. ^ „Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw Reviews”. Metacritic. 
  56. ^ „F9 (2021)”. Rotten Tomatoes. 
  57. ^ „F9 Reviews”. Metacritic. 
  58. ^ „Fast X (2023)”. Rotten Tomatoes. 
  59. ^ „Fast X Reviews”. Metacritic. 
  60. ^ „Convertible Burt (From Road to Fast 9 Mixtape) – Single by Tory Lanez & Kevin Gates”. . Accesat în – via Apple Music. 
  61. ^ „The Fast and the Furious: Extreme Close-Up – Universal Studios Hollywood”. YouTube. Arhivat din original la . Accesat în . 
  62. ^ „theStudioTour.com – Universal Studios Hollywood – The Fast and the Furious”. thestudiotour.com. Accesat în . 
  63. ^ „Fast & Furious attraction takes shape at Universal Studios Hollywood”. Los Angeles Times. . Accesat în . 
  64. ^ IGN Cars (). „Fast and Furious: Extreme Close Up”. IGN. Accesat în . 
  65. ^ „Vin Diesel was rocked by hologram Vin Diesel on the 'Fast and Furious' ride”. USA Today. 
  66. ^ „Here's What To Expect On Fast and Furious Supercharged”. . 
  67. ^ Graser, Marc (). 'Fast & Furious-Supercharged' Opening at Universal Studios June 25 – Variety”. Variety. Accesat în . 
  68. ^ „Universal Orlando Close Up – New Fast & Furious Ride Coming – Universal Orlando Blog”. Close Up. Arhivat din original la . Accesat în . 
  69. ^ „Fast and Furious – Official Ticketmaster site”. www.ticketmaster.co.uk. Arhivat din original la . Accesat în . 
  70. ^ Brown, Mark (). „Spectacular Fast and Furious car stunt live show is a £25m gamble”. The Guardian. Accesat în . 
  71. ^ Gilbey, Ryan (). „Fast & Furious Live review – a stinker in both senses”. The Guardian. Accesat în . 
  72. ^ White, Adam (). „Fast & Furious live, O2 Arena, review: 'a lot of going around in circles'. The Daily Telegraph. Arhivat din originalNecesită abonament cu plată la . Accesat în . 
  73. ^ Arnold, Ben (). 'Boring' Fast & Furious live show gets battered by critics”. Yahoo! Movies. Accesat în . 
  74. ^ Wilde, Dominik (). „Fast & Furious Live Cars Head To Auction”. Motorsport Network. Accesat în . 
  75. ^ „Mods – RadioShack ZipZaps – These Zaps Zip From Radio Shack”. Micro RC Cars. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  76. ^ „RACING CHAMPIONS ERTL COMPANY PRESS RELEASE” (Press release). Arhivat din original la . 
  77. ^ „AMT CLASSIC PLASTIC MODEL KITS 2003”. Arhivat din original la . 
  78. ^ HW City / Speed Power Series (2013 New Model): Toyota Supra – Orange Track Diecast, 8 ianuarie 2016
  79. ^ „Dom's Dodge Charger 42111 | Technic™ | Buy online at the Official LEGO® Shop GB”. www.lego.com. Arhivat din original la . 
  80. ^ „LEGO® TECHNIC™ Goes Full Throttle with Dom's Dodge Charger Set from The Fast & Furious Franchise”. Universal Brand Development. Accesat în . 
  81. ^ „LEGO® TECHNIC™ GOES FULL THROTTLE WITH DOM'S DODGE CHARGER SET FROM THE FAST & FURIOUS FRANCHISE”. Lego. . Accesat în . 
  82. ^ „LEGO Speed Champions 007 and Fast & Furious models revealed by retailer”. Brick Fanatics. . 
  83. ^ „The new LEGO skin tone may already be cropping up in LEGO sets”. Brick Fanatics. . 
  84. ^ „First look at LEGO Speed Champions 007 and Fast & Furious sets”. Brick Fanatics. . 
  85. ^ „LEGO® Speed Champions interview with Christopher Stamp: Iconic Movie and TV Vehicles”. New Elementary. . 
  86. ^ „Boardgame Geek”. 
  87. ^ „Atlas Games”. 
  88. ^ „Fast & Furious: Highway Heist”. 
  89. ^ „Mattel”. 
  90. ^ Brian, Eric (). „Dumbgood Tells the Legacy of 'Fast and Furious' In Its Latest Collection”. Hypebeast. Accesat în . 
  91. ^ „Under the Hood of Japan's Illustrious Tuning Culture With Sabukaru”. One Block Down. Accesat în . 
  92. ^ Velde, Issy van der (). „How The Fast And The Furious Inspired Need For Speed: Underground”. TheGamer. Accesat în . 
  93. ^ James Queally and Nicole Santa Cruz (). „Out of control: 17 years. 179 victims. The deadly toll of street racing in Los Angeles”. Los Angeles Times. 
  94. ^ Pauline Villegas (). „LA residents protest 'Fast and Furious' movie shoot, claim film glorifies illegal street racing”. Insider. 
  95. ^ Nathan Solis (). 'Fast & Furious' has turned these L.A. streets into a hot spot for racers. Residents are fed up”. Los Angeles Times. 
  96. ^ Crow, David (). „Hollywood Execs Are Crediting Fast and Furious with Growing Embrace of Diversity”. Den of Geek. Accesat în . 
  97. ^ Morris, Wesley (). „Fast forward”. The Boston Globe. Arhivat din original la . Accesat în . 
  98. ^ Francisco, Eric (). „These 9 Sweet Action Comics Will Thrill 'Fast & Furious' Fans”. Inverse. 
  99. ^ „7 Anime Fast & Furious Fans Would Totally Dig”. Nerdist. . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]