Fred Quimby

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Fred Quimby
Date personale
Născut31 iulie 1886(1886-07-31)
Minneapolis, Minnesota, SUA
Decedat (79 de ani)
Santa Monica, California, SUA
ÎnmormântatForest Lawn Memorial Park[*][[Forest Lawn Memorial Park (cemetery in Glendale, California)|​]] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (infarct miocardic) Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
OcupațieProducător de desene animate
Activitate
OrganizațieMetro-Goldwyn-Mayer[1]  Modificați la Wikidata
PremiiPremiul Oscar pentru cel mai bun scurt metraj de animație
Premiul Oscar pentru cel mai bun scurt metraj de animație
Premiul Oscar pentru cel mai bun scurt metraj de animație
Premiul Oscar pentru cel mai bun scurt metraj de animație
Premiul Oscar pentru cel mai bun scurt metraj de animație
Premiul Oscar pentru cel mai bun scurt metraj de animație
Premiul Oscar pentru cel mai bun scurt metraj de animație  Modificați la Wikidata

Frederick C. „Fred” Quimby (n. 31 iulie 1886 – d. 16 septembrie 1965) a fost un producător de desene animate, cunoscut ca producător al seriei de desene animate Tom și Jerry, pentru care a câștigat șapte Premii Oscar. A fost numit în fruntea studioului de animație a Metro-Goldwyn-Mayer, care la vremea acea îi includea pe Tex Avery și echipa formată de William Hanna și Joseph Barbera, creatorii lui Tom și Jerry.

Viața și cariera[modificare | modificare sursă]

Quimby s-a născut în Minneapolis, iar prima sa meserie a fost cea de jurnalist. În 1907 a fost managerul unui cinematograf din Missoula, Montana. Mai târziu a lucrat la Pathé, devenind la un moment dat membru al consiliului de directori. Părăsește compania în 1921 pentru a deveni producător independent. În 1924 a fost angajat de 20th Century Fox, în 1927 a fost numit de MGM în fruntea departamentului de scurt metraje, iar în 1937 a fost însărcinat cu formarea unui studio de desene animate, la conducerea căruia s-a aflat 18 ani.[2][3]:65

În 1939, William Hanna și Joseph Barbera i-au prezentat un proiect pentru o serie de desene animate în care personaje principale erau un motan și un șoarece. La început a fost circumspect, știind că această idee este folosită și de către competitori[4]:75–76, dar după ce desenul animat Motanul e pus pe liber a fost nominalizat la Oscar, a fost de acord să continue seria[2] Ca producător, Quimby a ridicat 7 statuete pentru serialele Tom și Jerry (practica era ca producătorii desenelor să vină și să ridice trofeul, nu animatorii), iar numele său a devenit binecunoscut datorită apariției numelui în genericul desenului. Quimby a avut o relație dificilă cu animatorii:

Când Quimby s-a retras în 1955, William Hanna și Joseph Barbera au fost puși în fruntea diviziei de desene animate a MGM,[6][7] dar aceasta a fost închisă în 1957. Quimby a decedat în Santa Monica, California în 1965.

Premii Oscar[modificare | modificare sursă]

Din 17 nominalizări a câștigat opt Premii Oscar pentru cel mai bun scurt metraj de animație pentru următoarele desene:

Nominalizări[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Animation: A World History: Volume I: Foundations - The Golden Age (2016 Taylor & Francis ed.)[*][[Animation: A World History: Volume I: Foundations - The Golden Age (2016 Taylor & Francis ed.) (2016 edition of Giannalberto Bendazzi's work)|​]], p. 126  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  2. ^ a b Creatorii, lafn.org (arhivat)
  3. ^ Barbera, Joseph (). My Life in "Toons": From Flatbush to Bedrock in Under a Century. Atlanta, GA: Turner Publishing. ISBN 1-57036-042-1. 
  4. ^ Barbera, Joseph (). My Life in "Toons": From Flatbush to Bedrock in Under a Century. Atlanta, GA: Turner Publishing. ISBN 1-57036-042-1. .
  5. ^ www.tomandjerryonline.com, Romeo Zivoin. www.romesplace.com; www.cogwurx.com;, ..:: The Tom and Jerry Online :: An Unofficial Site : THE TOM AND JERRY STORY::.. (în engleză), www.tomandjerryonline.com 
  6. ^ Vallance, Tom (). „William Hanna”. The Independent. UK. Accesat în . 
  7. ^ Itzkoff, Dave (). „Joseph Barbera, Half of Cartoon Duo, Dies at 95”. The New York Times. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]