Fränkische Alb

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutareFränkische Alb
TrockentalOberleinleiter.jpg
Leinleiter
{{{5}}}
:
{{{punct-2}}}:
{{{descrie2}}}
{{{punct-3}}}:
{{{descrie3}}}
{{{punct-4}}}:
{{{descrie4}}}
{{{punct-5}}}:
{{{descrie5}}}
{{{punct-6}}}:
{{{descrie6}}}
{{{punct-7}}}:
{{{descrie7}}}
{{{punct-8}}}:
{{{descrie8}}}
{{{punct-9}}}:
{{{descrie9}}}
{{{punct-11}}}:
{{{descrie11}}}
{{{punct-12}}}:
{{{descrie12}}}
{{{punct-13}}}:
{{{descrie13}}}
{{{punct-14}}}:
{{{descrie14}}}
{{{punct-15}}}:
{{{descrie15}}}

Fränkische Alb sau Fränkischer Jura este un lanț muntos care aparține de grupa Mittelgebirge, Bavaria de Nord, Germania. El se întinde pe direcția sud-vest, nord-est de la cursul Main până la Dunăre, fiind despărțit de Schwäbische Alb prin Nördlinger Ries, regiune presărată cu cratere cauzate de meteoriți.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Denumirea de „Alb” a fost preluată din denumirea latină de odinioară a lui „Monte Albus” (Muntele Alb). Pe când în limba celților denumirea înseamnă „pășune alpină”. Frankenalb cum mai este denumit muntele este continuarea din punct de vedere geologic a munților Jura din Elveția și a Schwäbische Alb. Lanțul Jura se mărginește cu marginea de est a regiunii Nördlinger Ries până la cursul lui Main la Lichtenfels. Frankenalb este constituit în cea mai mare parte din roci calcaroase care s-au format în perioada jurasică prin sedimentare. Masivul este subdivizat în:

  1. Nördlicher Frankenalb, (Frankenalb de Nord)

cuprinde regiunea dintre Main și linia care unește Hersbruck - Sulzbach - Rosenberg, în centru găsindu-se Fränkische Schweiz

  1. Mittlerer Frankenalb, (Frankenalb Central)

cuprinde regiunea dintre Hersbruck și Schwarzer Laber.

  1. Südlicher Frankenalb , (Frankenalb de Sud)

cuprinde regiunea dintre Nördlinger Ries și Kelheim an der Donau, iar pe direcția est-vest de la Altmühltal până la albia veche a Dunării (Urdonau) din terțiar.

Frankenalb corespunde în mare parte cu teritoriul ce aparține de Parcul național Altmühltal de care aparțin districtele: Landkreis Eichstätt, Landkreis Neuburg-Schrobenhausen, Landkreis Kelheim, Landkreis Regensburg, Landkreis Neumarkt in Oberpfalz, Landkreis Roth,Landkreis Weißenburg-Gunzenhausen si Landkreis Donau-Ries. Munții se întind pe o suprafață de 296 240 ha.

Atracții turistice din masiv sunt regiunile stâncoase, dolinele, izvoarele carstice și căderile de apă, văile terasate adânci și secate.

Inălțimile maxime sunt în zona centrală a regiunii cu muntele Hesselberg (689 m), Poppberg ( 652 m) de lângă comuna Birgland sau muntele Ossinger ( 650 m) situat lângă Königstein.

Legături externe[modificare | modificare sursă]