Fortăreața (film)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Fortăreața
The Rock

Afișul filmului
Titlu originalThe Rock
RegizorMichael Bay
ScenaristDavid Weisberg
Douglas S. Cook
Mark Rosner
Quentin Tarantino[1]
(nemenționat)
Aaron Sorkin
(nemenționat)
Jonathan Hensleigh
(nemenționat)
După o poveste de:
David Weisberg
Douglas S. Cook
ProducătorDon Simpson
Jerry Bruckheimer
StudioDon Simpson/Jerry Bruckheimer Films
DistribuitorHollywood Pictures
Director de imagineJohn Schwartzman
MontajRichard Francis-Bruce
MuzicaNick Glennie-Smith
Hans Zimmer
Harry Gregson-Williams
DistribuțieSean Connery
Nicolas Cage
Ed Harris
Michael Biehn
William Forsythe
David Morse
John Spencer
Vanessa Marcil
Premiera7 - VI - 1996
Durata136 min.
ȚaraStatele Unite
Filmat înSan Francisco
Los Angeles
California  Modificați la Wikidata
Locul acțiuniiSan Francisco  Modificați la Wikidata
Limba originalăengleză
Disponibil în românădublat sau subtitrat
NominalizăriPremiul Oscar pentru cel mai bun mixaj sonor (Kevin O'Connell[*][[Kevin O'Connell (Sound engineer)|​]], Greg P. Russell[*][[Greg P. Russell (Sound engineer)|​]] și Keith A. Wester[*][[Keith A. Wester (American sound engineer (1940-2002))|​]], )  Modificați la Wikidata
Buget75 milioane $
Încasări335 milioane $
Prezență online

Pagina Cinemagia

Fortăreața (1996, denumire originală The Rock, cu sensul de Stânca) este un film de acțiune american regizat de Michael Bay. Acțiunea filmului are loc în insula Alcatraz și în zona golfului San Francisco. În rolurile principale interpretează actorii Sean Connery, Nicolas Cage și Ed Harris. Este produs de Don Simpson și Jerry Bruckheimer, cei care au mai produs filme precum Top Gun, Băieți răi sau Beverly Hills Cop.

Prezentare[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Supărați că mai mulți militari au fost lăsați în urmă în zonele de conflict de către guvernul american și că familiile acestora nu au primit compensații, un grup de soldați americani din Force Recon Marines conduși de generalul Francis Xavier Hummel (Ed Harris) ocupă insula Alcatraz luând ostatici pe turiști și amenințând zona golfului San Francisco cu rachete cu gaz mortal VX. Ele pot fi contracarate cu avioane F/A-18 cu lansatoare de plasmă termitică dar acestea sunt încă în dezvoltare și neoperaționale.

O echipă de răspuns este creată și aceasta trimite o trupă SEAL să se infiltreze în fosta închisoare. Este nevoie ca specialistul FBI în arme chimice Dr. Stanley Goodspeed (Nicolas Cage) să intervină, dar el nu are nicio experiență în teren. De asemenea nimeni nu știe care sunt planurile adevărate ale fostei închisori Alcatraz deoarece în zonă s-au tot făcut demolări și construcții, iar ultimul director al închisorii a murit de mult. Prin urmare este nevoie și de John Mason (Sean Connery), fost agent britanic MI6 și deținut fără judecată în SUA timp de 30 de ani, pentru că el este singurul om care a evadat din Alcatraz și cunoaște planurile subterane ale închisorii. Echipa SEAL este ucisă de rebelii conduși de Francis Xavier Hummel, iar Dr. Stanley Goodspeed rămâne singurul care poate rezolva situația dar trebuie cumva să se înțeleagă cu John Mason care este foarte nemulțumit de cum s-au comportat Statele Unite cu el.

Actori/Roluri[modificare | modificare sursă]

Actorii Xander Berkeley, James Caviezel și Philip Baker Hall sunt nemenționați dar apar în film

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Peary, Gerald (). „Chronology”. Quentin Tarantino Interviews. Conversations with Filmmakers Series. University Press of Mississippi. xix. ISBN 1-57806-050-8. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]