Format:Pagina principală/Articol de calitate/5

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Vladimir Ilici Ulianov, cunoscut mai ales ca Lenin, într-o fotografie din 1920

(rusă: Влади́мир Ильи́ч Ле́нин), numele de familie original: Ulianov (Улья́нов) (22 aprilie (10 aprilie (stil vechi)) 187021 ianuarie 1924), a fost un revoluționar rus care a condus partidul bolșevic, primul Premier al Uniunii Sovietice și fondatorul ideologiei cunoscute sub numele de leninism.

„Lenin” a fost unul dintre pseudonimele sale. Se crede ca l-a creat ca să-si arate opoziția față de Gheorghi Plehanov care folosea pseudonimul Volghin, după râul Volga; Lenin a ales râul Lena care este mai lung și care curge în direcția opusă. Oricum, sunt multe teorii despre proveniența numelui său, iar Lenin nu a dat vreodată lămuriri de ce l-a ales tocmai pe acesta. Uneori, în Occident, este în mod eronat numit "Nikolai Lenin", deși el nu s-a numit niciodată așa în Rusia.

Lenin s-a născut în Simbirsk, Rusia, fiu al lui Ilia Nicolaevici Ulianov (1831 - 1886), un funcționar civil de rang superior, care a militat pentru o mai mare democrație și educație liberă pentru toți în Rusia și al soției sale liberale Maria Alexandrovna Blank (1835 - 1916).