Fondul European de Adaptare la Globalizare

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Fondul European de Adaptare la Globalizare (FEAG), în engleză European Globalisation adjustment Fund (EGF), este un fond pus la dispoziție de Uniunea Europeană (UE) pentru a ajuta angajații afectați negativ de globalizare[1]. Fondul este disponibil din ianuarie 2007 și are un buget de 500 milioane euro pe an[1].

Din mai 2009, FEAG a devenit un instrument de răspuns la cri­ză, cu caracter temporar și excepțional (până la 31 decembrie 2011), pentru a-i ajuta pe lu­crătorii disponibilizați din cauza crizei să rein­tre în piața muncii cât mai repede cu pu­tin­ță[2]. Statele mem­bre sunt cele care trebuie să solicite la UE aceste fon­duri, iar companiile interesate trebuie să se adre­seze în acest sens autorităților din țările în care acti­vea­ză[2]. Mediul de afaceri din România susține că pro­ce­durile pentru accesarea fondurilor europene sunt gre­oa­ie la nivel național și că sunt prea mul­te ba­ri­e­re birocratice[2].

Șapte state membre au primit deja aprobarea Comisiei pentru o suma totală de 47,46 milioane de euro pentru 11.572 de șomeri din diverse sectoare, iar cererile altor țări, printre care Lituania și Bulgaria, așteaptă soluționarea[2]. Cu un șomaj de 7,8%, România nu a depus nicio cerere până în ianuarie 2010[2].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b European Globalisation adjustment Fund Arhivat în , la Wayback Machine., eurofound.europa.eu.ro, accesat la 22 ianuarie 2010
  2. ^ a b c d e Romania nu este interesata de cele 500 mil. euro alocate de UE pentru reconversia disponibilizatilor[nefuncțională], 22 ianuarie 2010, financiarul.com, accesat la 22 ianuarie 2010

Legături externe[modificare | modificare sursă]