Focas Tiranul

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Focas al Bizanțului)
Focas Tiranul
Date personale
Născut547 d.Hr.[1][2] Modificați la Wikidata
Tracia, Bulgaria Modificați la Wikidata
Decedat610 d.Hr. (63 de ani) Modificați la Wikidata
Constantinopol, Imperiul Roman de Răsărit Modificați la Wikidata
Cauza decesuluidecapitare Modificați la Wikidata
PărințiDomentzia[*][[Domentzia (mother of Phocas)|​]] Modificați la Wikidata
Frați și suroriComentiolus[*][[Comentiolus (brother of Byzantine emperor Phocas)|​]]
Domentziolus[*][[Domentziolus (Byzantine noble)|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuLeontia[*][[Leontia (7th-century Byzantine empress)|​]] Modificați la Wikidata
CopiiDomentzia[*][[Domentzia (daughter of Phocas)|​]] Modificați la Wikidata
Religiecreștinism Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician
militar Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Senator roman[*] Modificați la Wikidata
Împărat bizantin Modificați la Wikidata
Domnie –
PredecesorMauriciu
SuccesorHeraclius I
Focas pe o monedă bizantină

Flavius Focas Augustus, cunoscut sub numele de Focas Tiranul, a fost împărat bizantin între 602 și 610. A ajuns la tron în urma răscoalei împotriva lui Mauriciu și a fost detronat de Heraclius.

Focas era originar din Tracia. Era ofițer de rang inferior în armata bizantină pe la 600. A servit în delegații diplomatice la avari. În 602, profitând de un moment de instabilitate, a pornit o răscoală împotriva lui Mauriciu, în Balcani, apoi în tot imperiul. Răscoala s-a terminat cu executarea lui Mauriciu și a familiei sale și încoronarea lui Focas în Biserica Sf. Ioan Botezătorul.

Focas a micșorat taxele ridicate anterior de Mauriciu. De asemenea a făcut reforme în structura bisericii. În încercarea de a diminua opoziția, a ucis mii de oameni, dar se pare că istoricii vremii ar fi exagerat. Columna lui Focas este ultimul monument ridicat în Forumul Roman. Focas a dat Panteonul din Roma papei Bonifaciu al IV-lea ca să îl utilizeze drept biserică. L-a repus pe Smaragnus ca exarh al Ravennei. În provinciile balcanice, imperiul a fost invadat de slavi și de avari, iar în est de perși, în urma unor războaie care s-au terminat în 607 cu victoria perșilor.

În 608 exarhul Africii, Heraclius cel Bătrân, împreună cu fiul său cu același nume (Heraclius), au pornit o răscoală împotriva lui Focas. Focas a răspuns cu execuții în masă. Nicetas, nepotul lui Heraclius cel Bătrân, a invadat Egiptul, iar Heraclius cel mic a ocupat Sicilia și Cipru. În Levant a început o răscoală. Focas l-a trimis pe generalul Bonosus să recucerească Egiptul, dar fără succes. În acest timp, perșii ajunseseră în Anatolia. Heraclius fiul, a intrat în anul 610 în Constantinopol și s-a declarat împărat. Când l-a prins pe Focas, Heraclius l-a întrebat: Este acesta felul în care ai domnit, mizerabilule ?, iar Focas i-a dat replica:Și tu o să domnești mai bine ?. Înfuriat, Heraclius personal l-a ucis pe Focas. Trupul său a fost mutilat, arătat poporului și ars.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Phocas, Encyclopædia Britannica Online, accesat în  
  2. ^ Flavius Phocas Augustus, Alvin 


Predecesor:
Mauriciu
Împărat bizantin
602 - 610
Succesor:
Heraclius