Festivaluri și evenimente culturale în Cracovia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Orașul istoric din Cracovia, Polonia, în special Centrul istoric, este locul numeroaselor festivaluri în aer liber și în interior, evenimente culturale și parade de stradă. Multe dintre ele sunt sezoniere și au loc doar o singură dată, în timp ce altele sunt organizate anual de mai mulți ani de către diverse societăți. Toate acestea atrag interesul localnicilor și vizitatorilor deopotrivă. Unele dintre evenimente sunt organizate de către oraș, unele de companii private, iar altele țin de tradițiile și viața cetățenilor din Cracovia care sunt păstrate și sărbătorite de aceștia.

Ianuarie[modificare | modificare sursă]

Salutul Anului Nou
Concertul de Anul Nou
Colinde în concerte în biserici

Februarie[modificare | modificare sursă]

Festivalul Internațional de cântece

Primăvara[modificare | modificare sursă]

Martie[modificare | modificare sursă]

Celebrarea Paștelui în Cracovia

Aprilie[modificare | modificare sursă]

Festivalul Misteria Paschalia

Mai[modificare | modificare sursă]

Noaptea muzeelor
Festivalul Internațional de supe
Juwenalia
Parada Marelui Dragon

Vara[modificare | modificare sursă]

Iunie[modificare | modificare sursă]

Procesiune de Corpus Cristi
Corpus Christi

Corpus Christi este o sărbătoare cu defilare care se ține în mai sau iunie. Bisericile din Cracovia organizează procesiuni pline de culoare pentru localnici (în care unii dintre cetățeni iau parte la eveniment îmbrăcați în costume populare). La aproximativ o săptămână de la Corpus Christi are loc parada Lajkonik

Lajkonik
Lajkonik - Cracovia

Lajkonik este unul dintre simbolurile neoficiale ale orașului Cracovia. Acesta este reprezentat de un om cu barbă deghizat ca tătar, într-o pălărie ascuțită caracteristică, îmbrăcat în haine mongole, cu un cal de lemn în jurul taliei (căluț pentru copii). Festivalul Lajkonik (în poloneză Lajkoniki), care are loc în fiecare an în prima zi de joi după sărbătoare religioasă Corpus Christi.

Wianki
Wianki

Este un eveniment cultural în Cracovia, care se ține în curbura râului Vistula, lângă dealul Wawel, o sărbătoare cu rădăcini păgâne.

Cu ocazia acestei sărbători se face prezicerea viitorului, se arunc coroane în râu, se sare peste focul de tabără și se ard ierburi. Când teritoriul polonez a fost anexat de Austria, mai ales după ce Cracovia a fost încorporată în statul austro-ungar, Wianki a devenit o manifestare patriotică, atunci când Wanda, prințesa din legenda prințului Krak (fondatorul Cracoviei), a fost comemorat. Înainte de Primul Război Mondial Wianki a fost organizat de către instituții, cum ar fi Polskie Towarzystwo Gimnastyczne "Sokół" ( Societatea de gimnastică poloneză "Sokół").

Festivalul pâinii

Evenimentul are loc în cartierul Kazimierz. Brutarii prezintă metodele tradiționale de copt pâine, în timp ce întregul eveniment este însoțit de dansuri populare și cântece. Vizitatorii pot cumpăra mâncăruri regionale.

Festivalul culturii evreiești în Cracovia
Festivalul culturii evreieşti

Este un eveniment cultural organizat anual începând din 1988, în cartierul cândva evreiesc Kazimierz (parte din Cracovia), de către Societatea Festivalului Culturii Evreiești. Scopul principal al festivalului este de a educa oamenii despre cultura, istoria și credința (iudaismul) evreiască, care a înflorit în Polonia, înainte de Holocaust, precum și de a-i familiariza cu cultura evreiască modernă în curs de dezvoltare mai ales în Statele Unite și Israel, și în cele din urmă, pentru a oferi divertisment.

Iulie[modificare | modificare sursă]

Iuliada

Sunt evenimente de sport și agrement organizate în Cracovia din 1999, care includ următoarele sporturi: streetball, handbal, tenis de masă, fotbal de sală, fotbal, badminton, volei, șah, breakdance, alpinism, care continuă pe tot parcursul lunii în sala de sport Jan Nowak.

Festivalul estival de jazz

Festivalul prezintă concerte de jazz [5], care au loc în diferite locuri din Cracovia (multe în legendarul "Sub pivnița Rams"). La festival sunt invitați artiști, interpreți polonezi și străini.


Festivalul de muzică tradițională "Intersecții"

Festivalul prezintă varietatea precum și elemente comune de muzică tradițională din numeroase țări, dar mai ales cele situate de-a lungul Munților Carpați.

Festivalul Internațional de Teatru de stradă

Este o formă specifică de teatru, organizat începând din 1988. Se organizează pe porțiuni de străzile din orașul vechi, iar actorii atrag publicul trecător să participe și să se ​​distreze. În Piața centrală din Cracovia se organizează scenă de teatru. Uneori au o audiență de mii de persoane. Acest eveniment durează trei zile.

August[modificare | modificare sursă]

Festivalul piroştilor din 14 august 2005
Festivalul piroștilor

Festivalul prezintă una dintre cele mai renumite elemente de preparate din bucătăria poloneză - piroșca. Evenimentul ajută să fie cunoscute tradițiile poloneze de în domeniul gastronomiei, cu posibilitate de a gusta specialitățile.

Parada teckel
Festivalul de muzică în Orașul vechi

Este un evenimentul anual în care iau parte soliști, orchestre și muzicieni eminenți. Concertele au loc în locuri istorice din Cracovia - cum ar fi biserici, Castelul Wawel și Filarmonica din Cracovia.

Toamna[modificare | modificare sursă]

Septembrie[modificare | modificare sursă]

Festivalul Sacrum Profanum

Octombrie[modificare | modificare sursă]

Festivalul internațional al muzicii vechi

Noiembrie[modificare | modificare sursă]

Sărbătoarea Tuturor Sfinților
Festivalul internațional de film Etiuda&Anima
Jazz la Sărbătoarea Tuturor Sfinților
Piața de Crăciun

Iarna[modificare | modificare sursă]

Decembrie[modificare | modificare sursă]

Jazz Junior
Revelionul

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe și note[modificare | modificare sursă]


Legături externe[modificare | modificare sursă]